enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:31 Devlet Bahçeli, “Uluslararası toplum, ABD-İsrail ortak yapımı cinayet ve yıkım politikasına sonuna kadar direniş göstermesi gerekiyor”
22:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’e katılacağını duyurdu.
22:23 “Fenerbahçe’ye giderek hata yaptım”
22:15 Trendyol 1. Lig’in 6. haftası yarın oynanacak maçlarla başlayacak.
12:10 Dünkü ve Bugünkü Türkiye!
07:55 İsrail’in Sınır Tanımazlığında Yeni Boyut: Katar Saldırısı
07:49 Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan, Karanlığı dağıtan, yol gösteren, ışık saçan, derin bilgisiyle sözüne güvenilen bir “GURU”dur…
07:44 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Terörsüz Türkiye” mektubları şehit ailelerine ulaştırılıyor…
07:38 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “AK Parti’nin Çarpık Ekonomi Politikaları Gençlerin Geleceğini Çaldı!”
07:35 İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü soykırım ve saldırganlık yalnızca Filistin’le sınırlı kalmamış, Tahran, Beyrut, Şam ve Sana’ya yönelik hamlelerle bölgesel bir boyut kazanmıştı.
07:34 Gazze’ye kara harekâtı: İsrail’in hedefleri ve riskler
07:08 AB’den İsrail’e yaptırım hamlesi
07:06 TBMM’de Tarihi Soru: Terörsüz Türkiye Gerçekten Mümkün Mü?
07:01 Moskova Crocus Fuarı’nda Türk firmalarına büyük ilgi
23:11 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
22:58 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 10. toplantısında konuştu
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa eylem kabiliyetine sahip olduğunu ispatladı

Avrupa eylem kabiliyetine sahip olduğunu ispatladı
24.07.2020
A+
A-

TÜHA HABER / AB devlet ve hükümet başkanları, Brüksel’de uzun süren görüşmelerin ardından bütçe ve korona kriz paketi üzerinde uzlaşmaya vardı. 1,8 trilyon euroluk zirve bugünkü Alman gazetelerinde farklı boyutlarıyla ele alınıyor.

Stuttgarter Nachrichten gazetesi, AB’nin korona krizi nedeniyle ödenecek mali yardımlar ve gelecekteki bütçesi konusunda varılan mutabakatın önemli bir mesaj olduğu görüşünde:

“Hediye edilip borç verilen milyarlarla ilgili tartışmalar yatıştığında, zirveden geriye hayati bir mesaj kalacak: Avrupa 2. Dünya Savaşı sonrası en ağır resesyon karşısında bile gerekli eylem kabiliyetine sahip olduğunu ispatladı. Bu tabii ki sancılı oldu. Ve bazı yaralar açtı. Başta İtalya gibi uzun yıllardan beri rekabet gücü ve büyüme öngörülerinin sınırlı kaldığı ülkelere yönelik maddi yardımlar reformlardaki tıkanıklığın aşılmasını sağlamayacak. Borçların geri ödenmesiyse AB için on yılları bulacak külfet demek.”

 Reutlinger General-Anzeiger‘deki yorumdaysa AB içindeki farklıklara dikkat çekiliyor:

“Alınan onca karara ve devasa meblağa rağmen Brüksel’deki zirve mevcut farklılıkları da ortaya koydu. Özellikle hukuk devleti ilkelerine dair alınan muğlak karar üye ülkeler arasında devlet anlayışının ne kadar farklı olduğunu. Polonya ve Macaristan Brüksel’in kendilerine neyin doğru neyin yanlış olduğunu dikte ettirmesini istemiyor. Bunun için kendi ulusal meclis ve mahkemeleri bulunduğunu öne sürüyor. Ancak Avrupa’yı ulus devletlerine karşı kışkırtmak tehlikeli. Zira her ikisi de bir bütünün parçası ve birbirinden ayırmak kolay değil. Buna niyetlenenler AB’yi de çökme tehlikesiyle karşı karşıya getirmiş olur. Bu isteğe dayalı, mecburi bir birliktelik değil.”

Mainz’da yayımlanan Allgemeine Zeitung ise mali kaygıların AB’nin değerlerini etkilediğini savunuyor:

“Zirveyle birlikte temel siyasi kararlar yerine ekonomi birliği yolunda devasa adımlar atılmış oldu. AB kredi alıp, tüm üyelerin sırtlanacağı borçlar veriyor. AB Komisyonu yardım paralarının ortaklık ilkelerine uygun kullanımını kontrol ediyor. Bu büyük bir sorumluluk olmasına rağmen güç dengelerinde kayma anlamına da geliyor. Zira Doğu Avrupa’da hukuk devleti ilkelerine riayet edilmesi konusunda yeterince yetki sahibi değil. Bu da uzlaşmanın acı faturası.”

Münchner Merkur gazetesi zirveyle önemli mesajlar verildiği ancak dikkati elden bırakamamak gerektiği uyarısında bulunuyor:

“AB Zirvesi gereğini yerine getirdi. Ancak bu hamlenin başarıya ulaşıp ulaşamayacağı belirsiz. Zira son dört günde en ince ayrıntısına kadar pazarlık edilen 1,8 trilyon euroluk paket, Avrupa’nın yeniden inşası ve geleceğini garantileyecek hedeflere ulaşılabileceği anlamına gelmiyor. AB’nin bu yolla dış dünyaya verdiği birliktelik mesajı önemliydi ancak 27 üyeli birlikte var olan pek çok çatlak da gün yüzüne çıkmış oldu.”

[TÜHA Haber Ajansı, 24 Temmuz 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.