enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:53 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
07:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
07:46 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
07:39 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
07:27 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi kesinti yapılacak…
07:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
07:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
07:17 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
07:17 Washington Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini desteklediğini açıkladı
07:12 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
07:10 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
07:10 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
07:00 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
06:49 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa eylem kabiliyetine sahip olduğunu ispatladı

Avrupa eylem kabiliyetine sahip olduğunu ispatladı
24.07.2020
A+
A-

TÜHA HABER / AB devlet ve hükümet başkanları, Brüksel’de uzun süren görüşmelerin ardından bütçe ve korona kriz paketi üzerinde uzlaşmaya vardı. 1,8 trilyon euroluk zirve bugünkü Alman gazetelerinde farklı boyutlarıyla ele alınıyor.

Stuttgarter Nachrichten gazetesi, AB’nin korona krizi nedeniyle ödenecek mali yardımlar ve gelecekteki bütçesi konusunda varılan mutabakatın önemli bir mesaj olduğu görüşünde:

“Hediye edilip borç verilen milyarlarla ilgili tartışmalar yatıştığında, zirveden geriye hayati bir mesaj kalacak: Avrupa 2. Dünya Savaşı sonrası en ağır resesyon karşısında bile gerekli eylem kabiliyetine sahip olduğunu ispatladı. Bu tabii ki sancılı oldu. Ve bazı yaralar açtı. Başta İtalya gibi uzun yıllardan beri rekabet gücü ve büyüme öngörülerinin sınırlı kaldığı ülkelere yönelik maddi yardımlar reformlardaki tıkanıklığın aşılmasını sağlamayacak. Borçların geri ödenmesiyse AB için on yılları bulacak külfet demek.”

 Reutlinger General-Anzeiger‘deki yorumdaysa AB içindeki farklıklara dikkat çekiliyor:

“Alınan onca karara ve devasa meblağa rağmen Brüksel’deki zirve mevcut farklılıkları da ortaya koydu. Özellikle hukuk devleti ilkelerine dair alınan muğlak karar üye ülkeler arasında devlet anlayışının ne kadar farklı olduğunu. Polonya ve Macaristan Brüksel’in kendilerine neyin doğru neyin yanlış olduğunu dikte ettirmesini istemiyor. Bunun için kendi ulusal meclis ve mahkemeleri bulunduğunu öne sürüyor. Ancak Avrupa’yı ulus devletlerine karşı kışkırtmak tehlikeli. Zira her ikisi de bir bütünün parçası ve birbirinden ayırmak kolay değil. Buna niyetlenenler AB’yi de çökme tehlikesiyle karşı karşıya getirmiş olur. Bu isteğe dayalı, mecburi bir birliktelik değil.”

Mainz’da yayımlanan Allgemeine Zeitung ise mali kaygıların AB’nin değerlerini etkilediğini savunuyor:

“Zirveyle birlikte temel siyasi kararlar yerine ekonomi birliği yolunda devasa adımlar atılmış oldu. AB kredi alıp, tüm üyelerin sırtlanacağı borçlar veriyor. AB Komisyonu yardım paralarının ortaklık ilkelerine uygun kullanımını kontrol ediyor. Bu büyük bir sorumluluk olmasına rağmen güç dengelerinde kayma anlamına da geliyor. Zira Doğu Avrupa’da hukuk devleti ilkelerine riayet edilmesi konusunda yeterince yetki sahibi değil. Bu da uzlaşmanın acı faturası.”

Münchner Merkur gazetesi zirveyle önemli mesajlar verildiği ancak dikkati elden bırakamamak gerektiği uyarısında bulunuyor:

“AB Zirvesi gereğini yerine getirdi. Ancak bu hamlenin başarıya ulaşıp ulaşamayacağı belirsiz. Zira son dört günde en ince ayrıntısına kadar pazarlık edilen 1,8 trilyon euroluk paket, Avrupa’nın yeniden inşası ve geleceğini garantileyecek hedeflere ulaşılabileceği anlamına gelmiyor. AB’nin bu yolla dış dünyaya verdiği birliktelik mesajı önemliydi ancak 27 üyeli birlikte var olan pek çok çatlak da gün yüzüne çıkmış oldu.”

[TÜHA Haber Ajansı, 24 Temmuz 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.