enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa Birliği’nde Polonya Depremi

Avrupa Birliği’nde Polonya Depremi
09.10.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Polonya Anayasa Mahkemesi, Avrupa Birliği (AB) yasalarının ulusal anayasadan “mutlak üstünlüğü” ilkesinin Polonya Anaysası’na aykırı olduğu yönünde karar aldı.

Mustafa Kemal Atatürk(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (VOA)’dan aktardığı Arzu ÇAKIR’ın haberine göre, Karar, hem Polonya içinde hem de AB içinde tam bir deprem etkisi yarattı. Tarihi nitelikteki bu karar, AB’nin Polonya’ya finansman desteğini kesmesi ya da Polonya’nın AB üyeliğini tehdit etmesi gibi sonuçlar doğurabilecek.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki

Polonya’nın en yüksek yargı organı Anayasa Mahkemesi, Başbakan Mateusz Morawiecki’nin “AB hukukunun Polonya Anayasası’na uyumu” konusundaki başvurusuna ilişkin merakla beklenen kararını açıkladı.

Anayasa Mahkemesi, AB Anlaşması’nın bazı maddelerinin Polonya Anayasası ile “uyumsuz” olduğuna, AB organlarının “anlaşmalarda kendilerine verilen yetkiler dışında faaliyet gösterdiğine” karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, Avrupa kurumlarını, Brüksel ile önemli bir çatışma noktası oluşturan Polonya yargı sistemine müdahale ederek, “yetkilerinin kapsamı dışında hareket etmemeye” çağırdı.

Mahkeme, karar gerekçesinde, “Ulusal imtiyazlar, ülkenin yasal egemenliğini kaybetmesi pahasına, Polonya’nın yetkilerini devretmediği organlar tarafından uygulanamaz. Polonya, bu anayasaya aykırı kararlara uyarak egemen ve demokratik bir devlet olarak işlev göremez. Polonya anayasası en yüksek yasal ölçü olmaktan çıkıyor ve AB’nin organları, anlaşmalarda kendilerine verilen yetkilerin dışında işlev görüyor” dedi.

Polonya Anayasa Mahkemesi’nin kararı, AB’nin en önemli temellerinden birinin, “Avrupa hukukunun ulusal hukukun üstünde olduğu” ilkesinin sorgulanması anlamına geliyor. Avrupa Birliği Adalet Divanı (CJEU) Varşova aleyhinde bu alanda aldığı olumsuz kararları çoğaltırken, Polonya’nın en yüksek yargı organı, Avrupa anlaşmalarının belirli noktalarda Polonya Anayasası ile uyumsuz olduğunu savunuyor.

Mahkeme, “CJEU’nun Polonya yargı sistemine müdahale etme girişimi, hukukun üstünlüğü ilkelerini, Polonya Anayasası’nın önceliğini ve Avrupa entegrasyonu sürecinde egemenliğin korunması ilkesini sorgulamaktadır” ifadelerini kullandı.

AB ve AP’den sert tepki

Polonya yargısının bu kararı, yalnızca Brüksel’de değil, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti gibi AB ile hukuk tartışması yaşayan diğer üyeler başta olmak üzere tüm AB başkentlerinde ve Avrupa Parlamentosu’nda yankı buldu.

Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, “Avrupa hukukunun önceliği sorgulanamaz. Bunu sorguya çekmek, birliğimizin kurucu ilkelerinden birine saldırmaktır” dedi.

AB Adalet Komiseri Didier Reynders da Polonya mahkemesinin kararından “kaygı duyduğunu” belirterek, AB’nin “Birliğin kalbinde yer alan Avrupa hukukunun üstünlüğünü korumak için tüm araçları kullanacağını” söyledi.

Kısa bir açıklama yapan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Cuma sabahı “Polonya’nın AB’de kalmak istediğini” söyledi.

“Devrimci yargıyı selamlıyorum”

Polonya Anayasa Mahkemesi’nin kararı, Avrupa’da beklenen etkiyi yarattı. Fransa Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Clement Beaune, “Polonya mahkemesinin kararı, AB’ye saldırı teşkil eden ciddi bir karardır” dedi.

AB karşıtı Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Milos Zeman ise “Umut veren devrimci bir yargıyı selamlıyorum. Polonya her zaman cesur olmuştur” diyerek karara destek verdi.

Avrupa Parlamentosu’nun en büyük grubu sağ muhafazakar grup PPE milletvekili Hollandalı Jeroen Lenaers, “Polonya hükümeti artık inandırıcı değil. Avrupa anlaşmalarının Polonya yasalarıyla uyumlu olmadığını ilan ederek, meşru olmayan Polonya Anayasa Mahkemesi ülkeyi ‘Polexit’ yoluna soktu” diyerek tepki gösterdi.

Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Alman milletvekili Daniel Freund, “Bu kararla Polonya, Avrupa hukuk düzeninden çıkıyor. Avrupa yasal düzeni olmadan, fonların ödenmesi olamaz” diyerek, finansal tehdidi ön plana koydu.

Polonya da bölündü

Karar, hem Polonya demokratik muhalefeti ve hakim dernekleri, hem de Avrupa kurumları tarafından uzun süredir korkulan bir senaryoydu.

Polonya’da muhalefet, sağcı muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi’nin (PiS) 2015 yılında iktidara gelir gelmez Anayasa Mahkemesi’ni kontrol altına aldığını ve Mahkeme yargıçlarının, doğrudan parlamentoda çoğunluğu bulunan iktidar partili vekiller tarafından seçilen, taraflı siyasallaşmış yargıçlar olduğunu öne sürüyor.

Muhalefet, Mahkeme Başkanı Julia Przylebska’nın iktidar partisi lideri Jaroslaw Kaczynski’nin yakını ve Polonya’nın Berlin büyükelçisinin eşi olduğunu belirterek, tarafsız olmadığını kaydediyor.

Polonya Yargıçlar Birliği Iustitia, kararın ardından, “Avrupa mahkemelerinin kararlarına saygı duymaya ve Avrupa değerlerinin koruyucusu olmaya devam edeceklerini” açıkladı.

Eski Başbakan ve eski Avrupa Konseyi Başkanı, ana muhalefet partisi lideri Donald Tusk, PiS’i “Avrupa düşmanlığı politikaları ve söylemleriyle Polonya’yı kasıtlı olarak AB’den çıkarmaya çalışmakla” suçluyor.

Beş yıllık kavga

Polonya ve Avrupa Birliği arasında, beş yıl önce iktidara gelen milliyetçi muhafazakar parti Hukuk ve Adalet (PiS) tarafından getirilen yargı reformları konusunda uzun süredir çatışma yaşanıyor.

Yargı sisteminin reformu, bu çatışmanın merkezinde yer alıyor. Ancak basın özgürlüğü ve LGBT hakları gibi, Brüksel ve Varşova arasında başka anlaşmazlık konuları da var. Hükümetin getirdiği yargı reformunun ülkede demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü tehdit ettiğini savunan Brüksel, geçtiğimiz ay Avrupa Birliği Adalet Divanı’na başvurarak, yargı reformları askıya alınana kadar Polonya’ya günlük para cezası verilmesini istedi.

Karar, Varşova ve Brüksel arasında bir yılı aşkın süredir devam eden hukuksal bilek güreşinde, Varşova’nın tezlerini güçlendiren bir nitelik taşıyor. Ancak Avrupa Birliği de siyasi destek ve finansman desteği konularındaki kartları elinde tutuyor.

Varşova’nın Avrupa “Covid-19 kurtarma planı” kapsamında beklediği 36 milyar Euro’luk yardım, “hukukun bağımsızlığı alanında atılacak adımlara bağlandı. Polonya ısrar eder ve Anayasa Mahkemesi’nin kararını uygulamaya karar verirse, Avrupa Komisyonu bu silahı kullanmayı planlıyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 09 Ekim 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.