enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:56 Büyük yolsuzluk operasyonu İzmir’e de sıçradı: Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer gözaltına alındı
08:32 TBMM bugün yoğun gündemle haftaya başlıyor
08:15 CHP kurultayı davası ertelendi
07:32 (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan iş insanı Murat Kapki’ye ait iki depoda tarihi eser ele geçirildi
07:26 Uluslararası Sistemde Azerbaycan’ın Jeopolitiği ve Dış Politikasının Temel Öncelikleri
07:21 Bakan Yerlikaya: 50 binin üzerinde vatandaşımız güvenli bölgelere alındı
07:19 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Hazreti Muhammed’in karikatürünü yayımlayan dergiye adli soruşturma başlatıldı
07:15 Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, “ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’ye yaptırımları kaldıracak”
07:05 Muhalefet açığının ürettiği maliyet
07:03 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK)’nin İstanbul’da “yaz buluşması”
07:00 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “(ABD-İran) Uzlaşma ihtimali var”
06:21 İMMİB-SPD’nin AWARE Projesi Çevrimiçi I. Sektörel Çalıştayı yapılacak.
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fuat Sezgin, büyük bir ilim insanıydı
22:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Orman yangınlarında sorumluluğu olduğu tespit edilen 31 kişi gözaltına alındı
09:46 Kabine bugün toplanacak
09:41 Gazze kitabı: İsrail’in algı operasyonuna cevap
08:32 CLIMPS Projesi Uygulama Ekibi’nden KOTO’ya çalışma ziyareti
08:02 Dronlar ve Füzelerle Değişen Muharebe Dinamikleri
07:49 Dışişleri Bakanı Fidan, NATO üyelerinin gelecekteki 10 yıl içerisinde savunma harcamaları iki ayrı kalemde yüzde 5’e çıkacak!
07:01 Medeniyetler Çatışması, Batı Karşıtlığı ve İslamcılığın Yeniden İnşası
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa Birliği Libya yaptırımlarına hazırlanıyor

Avrupa Birliği Libya yaptırımlarına hazırlanıyor
11.08.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Almanya, Fransa ve İtalya Libya’ya silah ambargosunu delen firma ve kişilere karşı yaptırım için Avrupa Birliği düzeyinde girişim başlattı. Yaptırım uygulanacak şirketler arasında bir Türk firmasının da olduğu öğrenildi. 

(TÜHA) Türkuaz Haber Ajansı’nın (dpa/BW,EC)’ye dayandırdığı habere göre, Almanya, Fransa ve İtalya Libya’ya silah ambargosunu delen firma ve kişilere karşı yaptırım için düğmeye bastı. Alman haber ajansı dpa’nın verdiği bilgilere göre yaptırım uygulanacak şirket ve kişilerin listesi üzerinde uzlaşma sağlandı.

Listede yer alan şirket ve kişilerin silah sevkiyatı için gemi, uçak veya diğer lojistik kaynak sağlayarak 2011 yılından beri yürürlükte olan Birleşmiş Milletler ambarbosunu ihlal ettikleri öğrenildi.

AB çevrelerinden elde edilen bilgilere göre listede Türkiye, Ürdün ve Kazakistan’dan üç firma ile Libya’dan iki isim yer alıyor.

Listenin diğer AB üyesi ülkelere iletildiği ve yaz tatilinin ardından AB Bakanlar Konseyi’nin ilgili kurullarında görüşüleceği, yaptırım kararının bunun ardından kesinleşeceği belirtiliyor.

Yaptırım neleri öngörüyor?

Yaptırım uyarınca söz konusu firma ve kişilerin AB’deki mal varlıklarının doldurulması, ayrıca Avrupalı firmaların bu firmalarla iş yapmasının engellenmesi öngörülüyor.

Birleşmiş Milletler özellikle Ürdün, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) silah ve paralı asker sevkiyatıyla Libya’daki gerilimi tırmandırdığı görüşünde. Türkiye ve BAE ocak ayında Berlin’de yapılan Libya Zirvesi’nde Libya’daki gruplara silah yardımı ve askeri destek vermeyi durdurma taahhüdünde bulunmuştu. Ancak Birleşmiş Milletler verilerine göre o tarihten bu yana sevkiyatlar aynı şekilde devam ediyor.

Fransa'ya ait bir fırkateynin Libya'ya silah taşıdığından şüphelenilen bir kargo gemisini incelemek istediği ve gemiye eşlik eden Türk savaş gemilerinin buna engel olduğu iddiası siyasi krize neden olmuştuFransa’ya ait bir fırkateynin Libya’ya silah taşıdığından şüphelenilen bir kargo gemisini incelemek istediği ve gemiye eşlik eden Türk savaş gemilerinin buna engel olduğu iddiası siyasi krize neden olmuştu

Akdeniz’de gerilim

Söz konusu adımda özellikle Fransa’nın etkili olduğu belirtiliyor. Son olarak Fransa’ya ait bir fırkateynin Libya’ya silah taşıdığından şüphelenilen bir kargo gemisini incelemek istediği ve gemiye eşlik eden Türk savaş gemilerinin buna engel olduğu iddiası siyasi krize neden olmuştu. Fransa, Türk savaş gemilerinin Fransız savaş gemisinin üzerine radarını kilitleyerek tacizde bulunduğunu öne sürmüştü. Fransa “aşırı agresif” olarak nitelendiği olayı NATO’ya taşımıştı. Türkiye ise bu iddiaları reddetmişti.

Fransa, Almanya ve İtalya’dan ilk yaptırım sinyali temmuz ayı ortasında gelmişti. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas konuyla ilgili yaptığı açıklamada iki adımdan oluşacak bir uygulamaya dikkat çekmişti.

Maas ilk adımda silah ambargosunun delinmesine katkı sağlayan tüm firma ve kişilerin listeleneceğini, ikinci adım olarak ise silah ve paralı asker sevkiyatı yapan ülkelere karşı yaptığım uygulanmasının gündeme gelebileceğini belirtmişti.

[TÜHA Haber Ajansı, 11 Ağustos 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.