enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:04 Yeni dünya düzeninde Güney Kafkasya’nın artan etkisi…
18:25 Vatandaşını en çok konut sahibi yapan lider!
15:33 Bu sadece saç kesimi değil, vatandaşın cebini “kırpma’ tarifesidir!
14:58 İstanbul Galata Köprüsü’ndeki Filistin’deki katliama “dur” eylemi
00:34 Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 2025’te yanan orman alanı 1 milyon 34 bin hektara ulaşarak kayıtlardaki en büyük kayıp oldu.
00:04 Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, Körfez ülkeleri açısından 2025’in bilançosunu değerlendirdi…
00:03 Saadet partisi Lideri Mahmut Arıkan; İran, Türkiye için önemli bir ülkedir
00:03 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 2026 yılı Çevre cezaları belli oldu…
00:02 Corendon Airlines, 2025 yılı uçuş verilerini kamuoyuyla paylaştı.
00:01 İran: ABD’nin tehditleri BM Şartı’nı açıkça ihlal ediyor
00:00 Filistinli Gazeteci Duha HMİDAN, gündemin öne çıkan haberlerini aktardı
11:06 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
08:56 Çorum’un yöresel lezzetleri arasında bulunan, kurabiye türü olan Çorum şekerlemesi tescillendi…
08:47 Demir-Çelik sektöründen Türkiye ihracatına 2.3 milar dolarlık güçlü katkı
08:38 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: 180 kültür varlığı 2025’te Türkiye’ye iade edildi
08:36 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, TSK Spor Gücü Kır Koşusu Takımını Kabul Etti
08:04 Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi’den, CHP Kongre ve Kurultay davalarına yeni karar
07:58 Güzelliğin Karanlık Yüzü: Denetimsiz Estetik
07:46 Hatay Sörf Merkezi LC Waikiki sponsorluğunda yılın son sörf şenliğini gerçekleştirdi
07:19 Uyuşturucuya Karşı Sadece Operasyon Yetmez!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Austin’den Ortadoğu’daki Müttefiklere Güvence

Austin’den Ortadoğu’daki Müttefiklere Güvence
22.11.2021
A+
A-

WASHINGTON-TÜHA HABER / ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Başkan Joe Biden yönetiminin odağını giderek Çin’le rekabete çevirse de Ortadoğu’ya bağlılığının da devam ettiği yönünde bölgedeki müttefiklerine güvence verdi.

Austin’in Bahreyn’i ziyareti sırasında yaptığı konuşmanın Washington’un Ortadoğu’daki müttefikleri üzerinde ne kadar etki yapacağı net değil. Zira Amerikalı bakan, konuşmasında verdiği mesajları desteklemek üzere bölgeye herhangi bir yeni konuşlandırma ya da silah satışı duyurusu yapmadı.

ABD’nin askeri şemsiyesine yoğun şekilde bel bağlayan Körfez ülkeleri, Biden’ın bölgeye ne kadar odaklandığı konusunda tereddütler dile getiriyor.

Bu konudaki şüpheler ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinden sonra daha da arttı. Bu ülkeler şimdi İran’la uluslararası nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması çabalarını dikkatle izliyor.

Körfez ülkelerini ziyareti sırasında Bahreyn’in başkenti Manama’daki güvenlik forumunda konuşan Austin, ABD’nin odağını yalnızca Çin’e karşı koymaya çevirdiği yönünde hem bölgede hem de küresel boyuttaki endişelerin varlığını kabul etti.

Bununla birlikte Austin, “Açık olmamız gerekirse, Amerika’nın Ortadoğu’nun güvenliğine olan bağlılığı güçlü ve kesindir” dedi.

ABD’nin, 2015 tarihli nükleer anlaşmayı yeniden hayata geçirmeye çalışıyor olsa da İran’a karşı koyma konusunda da kararlı olduğunu vurgulayan Austin, “Nükleer soruna diplomatik bir çözüm bulunmasına olan bağlılığımız sürüyor ancak İran ciddi şekilde angaje olmak istemiyorsa o zaman ABD’yi güvende tutmak için gereken tüm seçenekleri değerlendireceğiz” diye konuştu.

Amerikan Savunma Bakanı, Washington’un nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması amacıyla 29 Kasım’da Viyana’da başlayacak dolaylı müzakerelere iyi niyetle geleceğini söyledi.

Lloyd Austin, “Ancak son aylarda İran’ın attığı adımlar cesaret verici değil, özellikle de nükleer programlarının genişletilmesi bakımından” ifadesini kullandı.

Körfez ülkeleri, herhangi bir anlaşmanın İran’ın “balistik füze programı ve bölgedeki istikrar bozucu faaliyetlerini” de içine almasını istiyor.

“Amerika bölgeyi terk mi ediyor” korkusu

Başka Amerikan yönetimleri de ülkenin odağını Ortadoğu’dan çekip Pasifik bölgesine çevirme yönünde çaba sergilerken, Biden da geçen Ağustos ayında Afganistan’dan tüm askerleri çekerek ABD’nin en uzun süren savaşını sonlandırmıştı.

Washington’daki düşünce kuruluşu CSIS’ten Jon Alterman, “ABD’nin kapıdan çıkma yolunda olduğu yönünde bir endişe var. Verilen mesajların, Amerika tarafından terk edilmenin yakın olduğu hissiyatını giderdiğinden emin değilim” dedi.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan üst düzey bir Amerikalı savunma yetkilisi, Austin’in bölgeyi ziyareti sırasında yeni taahhüt açıklamasının planlanmadığını belirtti.

Washington’un en yakın bölgesel müttefiklerinden Suudi Arabistan, Biden yönetimi göreve başladıktan sonra, insan haklarını iyileştirmesi ve Yemen’deki savaşı sona erdirmesi yönünde kendisine baskı yapan Beyaz Saray’ın sergilediği tavırdan memnun değil.

Manama güvenlik forumuna katılan eski Suudi istihbarat şefi Prens Turki El Faysal, sözlü verilen güvenceleri memnuniyetle karşıladığını ancak bu sözleri icraate dökecek adımların da aynı derecede önemli olduğunu kaydetti.

El Faysal, Yemen’deki İran bağlantılı Husiler’in silah edinmesinin engellenmesi ihtiyacına işaret etti. Washington, Riyad’a, Husiler’in kontrolundaki bölgeler üzerinde uyguladığı ablukayı kaldırması için baskı yapıyor. Grup, ateşkes görüşmeleri için koalisyonun bu ablukasının kaldırılmasını şart koşuyor.

Austin Eylül ayında Suudi Arabistan’ı ziyaret etmeyi planlıyordu ancak bu seyahat son dakikada ertelenmişti. ABD Savunma Bakanı şimdiki bölge turunda da Riyad’a uğramayacak.

IKBY Başbakanı Barzani ile görüştü

Öte yandan ABD Savunma Bakanı Austin, Bahreyn’deki temasları sırasında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani’yle de görüştü.

Pentagon Sözcüsü John Kirby yaptığı yazılı açıklamada, Austin’in Barzani’ye, ABD ve IKBY arasındaki devam eden işbirliğine dair derin takdirlerini ifade ettiğini belirtti.

Austin’in, Iraklı Kürt Peşmerge güçlerinin IŞİD’e karşı savaşta ortaya koydukları kritik önemde katkılarından dolayı Barzani’ye teşekkür ettiğini de kaydeden Kirby, “Bakan Austin, ABD güçlerinin IŞİD’i yenilgiye uğratma çabasına destek için, Irak hükümetinin desteğiyle Irak’ta bulunduğunun altını çizdi” ifadesini kullandı.

EK Kaynaklar *Reuters

[TÜHA Haber Ajansı, 22 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.