enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
07:17 Washington Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini desteklediğini açıkladı
07:12 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
07:10 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
07:10 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
07:00 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
06:49 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı
00:05 Kocaeli merkezli Bifet firmasının ürettiği Salamda domuz eti, kıymada kanatlı eti çıktı
00:02 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
23:39 Kaynaklar: Trump, Azerbaycan ve bazı Orta Asya ülkelerini İbrahim Anlaşmaları’na dahil etmek istiyor
23:30 Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 kişi daha tutuklandı
22:32 Arabulucular İsrail’den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler
22:13 Gazze’de İsrail ateşi sonucu 12’si yardım bekleyen olmak üzere 22 kişi öldü
22:02 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
21:51 Türkiye’den Suriye’ye ilk doğal gaz akışı başladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Atina’nın 12 mil planı meclis gündeminde

Atina’nın 12 mil planı meclis gündeminde
20.01.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Yunanistan’ın İyon Denizi’ndeki kara sularının 12 mile çıkarılmasına dair tasarı mecliste görülmeye başlandı. Yunan hükümeti Ege’de benzer bir adım atma hakkını saklı tuttuklarını bir kez daha vurguladı. 

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (dpa / BK,HT)’ye dayandırdığı habere göre, Yunanistan hükümetinin, batıda İyon Denizi’ndeki kara sularını 12 mile çıkarma planı mecliste görüşülmeye başlandı. Tasarının bugün mecliste oylanması bekleniyor.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, oturumun başlangıcında mecliste yaptığı konuşmada, tasarının meclisten geçmesi durumunda Yunanistan’ın egemenlik alanının 13 bin kilometrekareyle yaklaşık yüzde 10 oranında genişlemiş olacağını kaydetti.

Ege’nin güneyindeki On İki Ada’nın İtalya’dan Yunanistan’a devrine atıfla 1947 yılından bu yana Yunanistan’ın topraklarının ilk kez genişlediğini belirten Dendias, bunu “tarihi bir an” olarak nitelendirdi.

Türkiye savaş sebebi saymıştı

Dendias, yasayla “Yunanistan’ın diğer egemenlik alanlarında da kara sularının genişletilmesi hakkını saklı tuttuklarını” vurguladı.

Türkiye, TBMM’nin 1995 yılında aldığı kararla Yunanistan’ın Ege’de kara sularını 12 mile çıkarmasını savaş nedeni sayacağını ilan etmişti.

İyon Denizi’nde kara sularının 6’dan 12 mile çıkarılması adımı, Türkiye ile 25 Ocak’ta yeniden başlatılacak istikşafi görüşmelerin öncesine denk geldi.

Ege’de yüzde 71’lik hak iddiası

Yunanistan’ın Ege’de karasularını 12 mile çıkarması durumunda Ege’nin yüzde 71’i Yunanistan’ın egemenlik alanına girmiş olacak. Bu oranın şu an yüzde 21 civarında olduğu belirtiliyor.

Atina, 1994 yılında yürürlüğe giren ve taraf olduğu BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne atıfla Ege’de de kara sularını 12 mile çıkarabileceğini savunuyor. Sözleşmenin 3’üncü maddesi, sözleşmeye taraf ülkelerin kara sularının genişliğini 12 deniz milini aşmayacak şekilde tespit etme hakkına sahip olduğunu belirtiyor. Türkiye ise Sözleşme’ye taraf değil.

[TÜHA Haber Ajansı, 20 Aralık 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.