enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:52 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
08:59 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
00:47 Mehmet Akif Ersoy soruşturmasındaki soru işaretleri
00:35 Şirketlerden N’Aber!
00:28 Fikret Yüksel Foundation ile Başlayan 27 Yıllık Yolculuk, Fikret Yüksel Eğitim Vakfı ile Türkiye’de Kök Salıyor
00:25 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
00:24 AK Parti’nin 60 sayfa ve 15 başlıktan oluşan raporu TBMM Başkanlığı’na teslim edildi…
00:19 Donald Trump 900 milyar dolarlık savunma bütçesini imzaladı
00:17 Almanya’da tüketici güveni sarsıldı
00:13 ASELSAN’dan NATO üyesi ülkeye 410 milyon dolarlık ihracat
00:08 Süre yıl sonu doluyor: Suriye’de Kürtlerle anlaşma olur mu?
00:02 Yunanistan’ı kuranlar, onu kendi çıkarları için kullanmak isteyen İngilizler ve Fransızlardı…
10:22 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:04 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:16 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:09 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
05:01 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:51 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AstraZeneca AB’ye sevkiyatı yüzde 60 azalttı

AstraZeneca AB’ye sevkiyatı yüzde 60 azalttı
24.01.2021
A+
A-

TÜHA HABER / AstraZeneca, üretim sürecindeki sıkıntıdan dolayı AB’ye ilk etapta planlanan yüzde 60 daha az aşı gönderebileceğini açıkladı. BioNTech-Pfizer aşısının sevkiyatında da gecikmeler yaşanması AB’de hoşnutsuzluğu artırıyor.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (dpa,Reuters)’e dayandırdığı haberine göre,İngiliz-İsveç ortaklığındaki ilaç şirketi AstraZeneca’nın Avrupa Birliği (AB) ülkelerine planlanandan daha az koronavirüs aşısı gönderebileceği açıklandı.

Bir üst düzey AB yetkilisi Reuters’a yaptığı açıklamada, şirketin üretimde yaşanan sıkıntılardan dolayı yılın çeyreğinde planlanan dozda yaklaşık yüzde 60’lık bir kesintiye giderek, 31 milyon doz aşı gönderebileceğini söyledi. Yetkili, şirketin ikinci çeyrek için ise bir rakam vermediğini belirtti.

AB’den kullanım iznini alması beklenen AstraZeneca’nın Mart ayı sonuna kadar 27 AB ülkesine yaklaşık 80 milyon doz ulaştırması planlanıyordu. Şirketin, daha önce üzerinde anlaşılan bu miktarda kısıtlamaya gitmesine gerekçe olarak Belçika’daki ortakları Novasep’in denetimindeki bir üretim merkezinde yaşanan sıkıntıyı gösterdiği belirtildi.

AB’nin Sağlıktan Sorumlu Komisyon Üyesi Stella Kyriakides üye ülkelerin ve Komisyon’un şirkete yaşanan sıkıntıdan dolayı duydukları memnuniyetsizliği ilettiklerini söyledi. AB ülkelerinin öngörülen sevkiyat planına göre aşılama programlarını oluşturduklarını hatırlatan Kyriakides, Birlik’in bundan sonra da aşı dozlarının sevkiyat sürecinin hızlandırılması için baskı yapmaya devam edeceğini aktardı.

Şirkette yaşanan söz konusu problemi Alman Bild gazetesi haberleştirmişti. Gazetede yer alan haberde, aşının kimi ülkelerde görülen mutasyona uğramış koronavirüse uygun hale getirilmesi gerektiği, bu nedenle de halihazırda üretilmiş dozların sevkiyatının yapılamadığı öne sürülmüştü.

AstraZeneca’nın Oxford Üniversitesi’yle işbirliğinin ürünü olan aşı, Birleşik Krallık’ta acil kullanım onayı alarak uygulanmaya başlanmıştı. Aşının önümüzdeki hafta da AB’den kullanım iznini alması bekleniyor.

Pfizer aşısının sevkiyatında da gecikme yaşanıyor

Diğer koronavirüs aşılarının sevkiyatında da gecikmeler yaşanıyor. ABD’li biyoteknoloji şirketi Pfizer’in aşısında yaşanan gecikme AB ülkelerinde memnuniyetsizliğin artmasına neden oluyor. AB Komisyonu’nun bir sözcüsü, Cuma günü konuyla ilgili yaptığı açıklamada, şirketten net bir izahat talep edeceklerini söyledi. Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech’in ortağı Pfizer’a en ağır eleştiri ise İtalya ve Çekya’dan geldi. İtalya, şirketi yaşanan gecikmeden dolayı hukuki süreç başlatmakla tehdit etti.

Şirketin AB ile imzaladığı anlaşmanın koşulları gizli tutulurken, Pfizer’la sevkiyat koşulları konusunda her AB üyesi ayrı bir uzlaşma sağlıyor. Şirketin haftalık ya da üç aylık süreçte belirli miktarda dozun sevkiyatını gerçekleştirmiş olma zorunluluğunun bulunup bulunmadığı ise bilinmiyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 24 Ocak 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.