enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:57 TTI İzmir 2025: Turizmin Nabzı Bu Yıl İzmir’de Attı…
10:24 2026 FIFA Dünya Kupası’nda fikstür belirlendi…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:57 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-3 – Küresel sermayeye güvenceler
00:42 KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman Seçmen Kitlesine Neyi Vaat Etti?
00:34 Bakan Fidan, 23. Doha Forumu kapsamında, basına açıklamalarda da bulundu…
00:31 Dışişleri Bakanı Fidan, “Suriye hükümeti ve SDG kendi aralarında bir anlaşma yapabilirler”
00:31 Türk tarımında son yılların en dikkat çeken ve en çok kazandıran ürünlerinden biri gilaburu…
00:29 Kriter’in Aralık Sayısı Çıktı!
00:22 Bakan Fidan, “İsrailler tarafından gerçekleştirilen ateşkes ihlalleri gerçekten tarif edilemez düzeyde”…
00:19 TCMB’nın 11 Aralık’taki Para Politikası Kurulu toplantısına sayılı günler kaldı…
00:06 Dışişleri Bakanı Fidan, “İsrailliler için işkence bir intikam eylemi”
12:31 Haftayı Geri Sar:10 maddede bu hafta
10:59 İznik 1700 yıl sonra yeniden dünya gündeminde…
06:43 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı 2 – CHP’nin farklı kimlikleri
00:45 Karadeniz’de Ukrayna’nın Operasyonları
00:40 Erbil-Ankara hattında gerilim: ‘Maksadını aşan yorumlar endişe verici’…
00:39 Türkiye’de öğretmen istihdamı, köklü düzenlemeler içeren Öğretmenlik Mesleği Kanunu…
00:29 Dijital şiddet artıyor: Kadınlar daha fazla risk altında
00:19 2026 Yılı Türkiye İçin Diplomasi Yılı mı Olacak?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Aşı tartışmaları aileleri de böldü

Aşı tartışmaları aileleri de böldü
A+
A-

BERLİN-TÜHA HABER / Almanya’da bir anket, yüzde 71’lik kesimin başta aşı olmak üzere aile fertleriyle korona konusunda tartışma yaşadığını ortaya koydu. Psikologlar Noel dönemi öncesinde hoşgörü ve saygı uyarısı yapıyor.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkitAlmanya’da hükümetin korona kısıtlamalarıve özellikle yeni yılda getirilmesi planlanan aşı zorunluluğu toplumda kutuplaşmaya yol açarken aileleri de ikiye bölmüş durumda.

Sağlık sigorta kuruluşu KKH’nın Forsa araştırma şirketine yaptırdığı ankete göre Almanya’da vatandaşların yüzde 71’i korona nedeniyle en az bir kez aile fertleriyle tartışma yaşadığını belirtirken yüzde 56’lık kesim konunun defalarca tartışmaya yol açtığını dile getirdi.

13-15 Aralık tarihleri arasında ülke çapında 18-70 yaş grubundaki 1001 kişiyle yapılan ankete göre koronavirüs aşısı en büyük tartışma potansiyeli taşıyan konu. Ankete katılan ve korona ile ilgili aile fertleriyle tartışma yaşadığını belirtenlerin yüzde 85’i, tartışmanın aşı zorunluluğu ve aşı olmayanlar konusunda patlak verdiğini belirtti.

  Koronaya karşı kullanımdaki aşıların etkililiği ve yan etkileri de yüzde 64’lük oranla en hararetli tartışma konularından biri. Almanya’da kişileri aşılılar, iyileşenler ve aşısızlar olarak ayıran ve bazılarına bazı durumlarda ek test zorunluluğu getiren yürürlükteki temas kısıtlamaları da tartışmaların yüzde 59’unu oluşturuyor.

Ankete göre tartışmaların yüzde 31’i çocukların aşılanması ve yüzde 18’i aşılama sıralamasıyla ilgili yaşanıyor.

Uzmanlardan tavsiyeler

Almanya’da ailelerin Noel nedeniyle bir araya geldiği dönemde korona tartışmalarının bu özel günü olumsuz etkilememesi için psikologlar uyarıyor.

Alman Psikoterapistler Birliği’nden (DPtV) Kristina Schütz, pandemi nedeniyle herkesin gergin olduğuna işaret ederek Noel’de akrabalar arasında büyük tartışmalar yaşanmasının önüne geçmek için buluşma öncesinde konunun istişare edilmesini ve uzlaşı yolları bulunmasını tavsiye ediyor.

Almanya'nın çeşitli kentleri aşı zorunluluğu ve hükümetin korna önlemlerine yönelik protestolara sahne oluyor.
Almanya’nın çeşitli kentleri aşı zorunluluğu ve hükümetin korna önlemlerine yönelik protestolara sahne oluyor.

Özellikle daha fazla güvenliğe ihtiyaç duyan yaşlıların isteklerinin göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret eden Schütz, “Televizyon reklamlarında gördüğümüz tam uyum içindeki mükemmel Noel gerçekçi değil. Tartışma potansiyeli taşıyan konuları gündeme getirmeyin, abartılı beklentiler içine girmeyin” uyarısı yapıyor.

“Hastalıklara yol açabilir” uyarısı

Doktor Aileen Könitz de karşılıklı hoşgörü ve saygının önemine işaret ederek “En önemlisi, diğerlerinin davranışları ve endişelerine anlayış göstermek” diyor.

İnsanın en yakınındaki insanlarla sert tartışmalara girmesinin, özellikle de tartışmanın uzun bir zamana yayıldığı durumlarda olumsuz stres yaratıp hastalıklara yol açabileceği uyarısı yapan Könitz, bunun sonucunda baş ve sırt ağrıları oluşabileceğini belirtiyor.

Anketi yaptıran sağlık sigorta kuruluşu KKH da söz konusu stres durumunun bitkinlik halinden sindirim sistemi ve kalp-dolaşım rahatsızlıklarına çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini kaydediyor.

Pandemi döneminin zorlukları psikolojik rahatsızlıklara yol açıp iyileşmiş hastalıkları da tetikleyebiliyor. Psikoterapist Schütz, “Aşılanma insanlara bir süreliğine hareket alanı sağladı. Yeni Omicron varyantı ise ilişkilerde belirsizlik, korku ve çatışmaları şimdi yeniden artırıyor” tespitinde bulunuyor.

EK Kaynaklar *dpa

[TÜHA Haber Ajansı, 23 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.