enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:58 Türk Dünyası STK’ları Arasında Entegrasyon Derinleşiyor
11:12 TUDPAM, Pakistan Merkezli Youth Diplomacy Forum (YDF) İle İş Birliği Konusunda Anlaştı
10:33 Kıbrıs’ta Barışın Güvencesi BM mi?
00:15 Almanya ve Polonya’nın Türkiye’deki Büyükelçiliklerinden Rusya’ya Yönelik “Gölge Filo” ve Hibrit Tehdit Uyarıları
00:48 “İran’a özgürlük” söyleminin ardındaki enerji ve güç denklemi
00:43 Akrotiri üssüne yönelik saldırı karşısında AB tutumu: Egemen İngiliz toprakları ve üye devlet dayanışmasının sınırları
00:25 Kanada’nın Küba’ya 8 Milyon Dolarlık Acil Yardımı
00:01 (ABTTF) Başkanlık Kurulu’dan, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ mesajı
21:56 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM) açıklama
21:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kadına şiddet insanlığa ihanettir
00:35 Bakan Gürlek: Cezasızlık algısının kırılması için adımlar atacağız
00:31 Ulusal Demografi Eylem Planı ile Batı Trakya’da ne yapılmak isteniyor?
00:25 “Rusya da NATO üslerini vursun”
00:14 Türk firmaları dev Moskova fuarında
00:01 İran-ABD-İsrail savaşı: Sahada ilk kez gördüklerimiz
10:01 Filistin Direnişinin Temel Taşı: “Filistin’de Kadın ve Anne Olmak” Konferansı Gerçekleştirildi.
09:30 Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurucusu: Mehmet Emin Resulzade
00:30 CHP’li Kanko Derince Lisesi Tartışmasını Meclis’e Taşıdı: “Okullar Kentlerin Hafızasıdır”
00:01 Yunanistan Kültür Bakanlığı, Yanya’daki tarihi Aslan Paşa Camii’nin restorasyonunu üstleniyor
23:12 Hukuksuzluklar Ortasında Hürmüz Boğazı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Aşı tartışmaları aileleri de böldü

Aşı tartışmaları aileleri de böldü
A+
A-

BERLİN-TÜHA HABER / Almanya’da bir anket, yüzde 71’lik kesimin başta aşı olmak üzere aile fertleriyle korona konusunda tartışma yaşadığını ortaya koydu. Psikologlar Noel dönemi öncesinde hoşgörü ve saygı uyarısı yapıyor.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkitAlmanya’da hükümetin korona kısıtlamalarıve özellikle yeni yılda getirilmesi planlanan aşı zorunluluğu toplumda kutuplaşmaya yol açarken aileleri de ikiye bölmüş durumda.

Sağlık sigorta kuruluşu KKH’nın Forsa araştırma şirketine yaptırdığı ankete göre Almanya’da vatandaşların yüzde 71’i korona nedeniyle en az bir kez aile fertleriyle tartışma yaşadığını belirtirken yüzde 56’lık kesim konunun defalarca tartışmaya yol açtığını dile getirdi.

13-15 Aralık tarihleri arasında ülke çapında 18-70 yaş grubundaki 1001 kişiyle yapılan ankete göre koronavirüs aşısı en büyük tartışma potansiyeli taşıyan konu. Ankete katılan ve korona ile ilgili aile fertleriyle tartışma yaşadığını belirtenlerin yüzde 85’i, tartışmanın aşı zorunluluğu ve aşı olmayanlar konusunda patlak verdiğini belirtti.

  Koronaya karşı kullanımdaki aşıların etkililiği ve yan etkileri de yüzde 64’lük oranla en hararetli tartışma konularından biri. Almanya’da kişileri aşılılar, iyileşenler ve aşısızlar olarak ayıran ve bazılarına bazı durumlarda ek test zorunluluğu getiren yürürlükteki temas kısıtlamaları da tartışmaların yüzde 59’unu oluşturuyor.

Ankete göre tartışmaların yüzde 31’i çocukların aşılanması ve yüzde 18’i aşılama sıralamasıyla ilgili yaşanıyor.

Uzmanlardan tavsiyeler

Almanya’da ailelerin Noel nedeniyle bir araya geldiği dönemde korona tartışmalarının bu özel günü olumsuz etkilememesi için psikologlar uyarıyor.

Alman Psikoterapistler Birliği’nden (DPtV) Kristina Schütz, pandemi nedeniyle herkesin gergin olduğuna işaret ederek Noel’de akrabalar arasında büyük tartışmalar yaşanmasının önüne geçmek için buluşma öncesinde konunun istişare edilmesini ve uzlaşı yolları bulunmasını tavsiye ediyor.

Almanya'nın çeşitli kentleri aşı zorunluluğu ve hükümetin korna önlemlerine yönelik protestolara sahne oluyor.
Almanya’nın çeşitli kentleri aşı zorunluluğu ve hükümetin korna önlemlerine yönelik protestolara sahne oluyor.

Özellikle daha fazla güvenliğe ihtiyaç duyan yaşlıların isteklerinin göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret eden Schütz, “Televizyon reklamlarında gördüğümüz tam uyum içindeki mükemmel Noel gerçekçi değil. Tartışma potansiyeli taşıyan konuları gündeme getirmeyin, abartılı beklentiler içine girmeyin” uyarısı yapıyor.

“Hastalıklara yol açabilir” uyarısı

Doktor Aileen Könitz de karşılıklı hoşgörü ve saygının önemine işaret ederek “En önemlisi, diğerlerinin davranışları ve endişelerine anlayış göstermek” diyor.

İnsanın en yakınındaki insanlarla sert tartışmalara girmesinin, özellikle de tartışmanın uzun bir zamana yayıldığı durumlarda olumsuz stres yaratıp hastalıklara yol açabileceği uyarısı yapan Könitz, bunun sonucunda baş ve sırt ağrıları oluşabileceğini belirtiyor.

Anketi yaptıran sağlık sigorta kuruluşu KKH da söz konusu stres durumunun bitkinlik halinden sindirim sistemi ve kalp-dolaşım rahatsızlıklarına çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini kaydediyor.

Pandemi döneminin zorlukları psikolojik rahatsızlıklara yol açıp iyileşmiş hastalıkları da tetikleyebiliyor. Psikoterapist Schütz, “Aşılanma insanlara bir süreliğine hareket alanı sağladı. Yeni Omicron varyantı ise ilişkilerde belirsizlik, korku ve çatışmaları şimdi yeniden artırıyor” tespitinde bulunuyor.

EK Kaynaklar *dpa

[TÜHA Haber Ajansı, 23 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.