enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:08 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
17:43 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
13:41 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:19 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:05 DoktorTakvimi, bir kez daha Türkiye’nin En İyi İşverenleri arasında
10:39 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:22 RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
09:00 Terör ve İstihbarat!…
08:54 ROKETSAN, Türkiye’nin 2024’te savunma sanayisinde 7 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi…
08:40 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
08:31 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:25 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
07:20 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
23:47 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
23:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kut’ül Amare Zaferi mesajı
23:13 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
22:51 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
22:39 İstanbul’da 2 bin 928 az hasarlı bina tespit edildi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Araştırmacı-Yazar Tuğçe BAYRAM, “Avrupa Birliği’nin (AB) gaz konusunda Orta Doğu ülkelerine bağımlı olduğu için güçlü bir tavır sergileyemedi”

Araştırmacı-Yazar Tuğçe BAYRAM, “Avrupa Birliği’nin (AB) gaz konusunda Orta Doğu ülkelerine bağımlı olduğu için güçlü bir tavır sergileyemedi”
03.06.2023
A+
A-

Diplomatik İlişkiler ve Politik Araştırmalar Merkezi (DİPAM) Araştırmacı-Yazar Tuğçe BAYRAM, Avrupa Birliği’nin (AB) gaz konusunda Rusya’ya bağımlığı olduğu için ya da petrol konusunda Orta Doğu ülkelerine bağımlı olduğu için bu ülkelerle ilgili herhangi bir sorun olduğunda güçlü bir tavır sergileyemediğini açıkladı.

“Bu bağımlılık AB’nin dış politikadaki tavrını da etkilemektedir” diyen Diplomatik İlişkiler ve Politik Araştırmalar Merkezi (DİPAM) Araştırmacı-Yazar Tuğçe BAYRAM, şunları aktardı:

“Bu zorlukların üstesinden gelmek için AB, enerjide dışa bağımlılığını azaltmayı amaçlayan bir dizi politika benimsemiştir. Dışa bağımlılığı azaltmak için yapılabilecek ilk şeylerden birisi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına geçmek olacaktır fakat bu da kolay bir süreç olmayacaktır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı henüz yaygın olmadığından dolayı tedarik edilmesi de zor olabilmektedir. Ayrıca, AB ülkeleri arasındaki enerji politikaları ve kaynaklarının kullanımı konusunda farklılıklar bulunmaktadır ve bu da enerji arzının çeşitlendirilmesi ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılması konusunda işbirliğini zorlaştırabilmektedir. Ayrıca bir anda yenilenebilir enerji kaynaklarının petrol ve doğal gazın yerini alması mümkün gözükmemektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda AB’nin enerji tüketiminde yenilenebilir kaynakların payının 2000 – 2030 döneminde % 5.9’dan %8.6’ya yükseleceği bunun bile yeterli olmayacağı söylenmektedir”.

Bu konuda yapılabilecekler arasında yenilenebilir enerjiye yatırımın artırılması, enerji verimliliğinin artırılması ve enerji kaynaklarının ve güzergâhlarının çeşitlendirilmesinin de bulunduğunu dile getiren Tuğçe BAYRAM, “Mesela, AB’nin Tüm Avrupalılar için Temiz Enerji paketi, 2030 yılına kadar AB’nin enerji bileşiminde yenilenebilir enerjinin payını %32’ye çıkarmayı hedefliyor. Bu hedeflerin geçekleştirilebilmesi için gereken en önemli faktör işbirliğidir. Bu işbirliği gerek AB üyesi ülkeler arasında gerek üçüncü ülkeler arasında olabilmektedir” dedi.

“Bu konuda yapılabilecek çok fazla şey vardır ve bunları uzun vadeli ve kısa vadeli hatta orta vadeli olarak incelemek daha doğru olacaktır” diyen Yazar BAYRAM,  şunları aktardı:

“AB Eylem Planı (Bu eylem planı, 2014 yılında kabul edilmiştir ve AB’nin enerji güvenliği ile ilgili ciddi riskleri ele almaktadır) ve 2050 Yılı Vizyonuna Doğru AB’nin 2020 yılına yönelik gündemi bu süreçte atılacak başlıca adımları ortaya koymaktadır. Bu adımlar karbonsuz elektrik üretimi veya ulaşımda petrole bağımlılığı kıracak radikal bir teknoloji geçişi gibi gerçekleşmesi uzun sürecek maddeler içermektedir. Fakat şimdiden 2030 yılına yönelik politik gündemi ve 2050 yılının vizyonunu belirlemek faydalı olacaktır.

Kısa vadede eyleme geçirilenlerden birisi, 2009 yılında yürürlüğe giren “Yenilenebilir Enerji Direktifi”dir. Amaç her ülkenin kendi ulusal hedefini belirlemesi, nihai tüketimde yenilenebilir enerjinin payını %20’ye çıkarmasıdır. Bu Direktife göre ayrıca, ulaştırmada kullanılan yakıtların da %10’unun yenilenebilir kaynaklardan sağlanması hedeflenmiştir. Ardından, 30 Kasım 2016 tarihinde küresel enerji dönüşümüne liderlik etmeyi sürdürmek amacıyla “Tüm Avrupalılar İçin Temiz Enerji Paketi’nin açıklanmıştır”.

Her üye devlet için 2021-2030 dönemini kapsamak üzere, Enerji Birliği’nin beş boyutunu kapsayan ve bu bağlamda hedeflerine nasıl ulaşacaklarını ana hatlarıyla ortaya koyan Ulusal Enerji ve İklim Planı (NECP) hazırlamaya davet edildiğini ifade eden Tuğçe BAYRAM, 11 Aralık 2019 tarihinde Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın (AYM) açıklandığını, AB’nin yeni büyüme stratejisi olan AYM ile AB’nin, ekonomisini yeniden şekillendirecek köklü bir dönüşüm sürecine girdiğini açıkladı.

AB ülkeleri ortak doğalgaz alacakBAYRAM, Mart 2022’de Uluslararası Enerji Ajansı, Avrupa Birliği’nin Rus Doğal Gazına Bağlılığını Azaltmak için 10 Maddelik bir Plan yayınladığını, ayrıca bu plana destek olarak Avrupa Komisyonu “Avrupa Doğal Gaz Talep Azaltma Planı”nı açıkladığını dile getirdi.

Bu planların özeti hakkında da BAYRAM, şunları açıkladı:

“Rusya’ya bağımlılığı azaltmak. Bunun için gönüllü olarak ülkelerin doğalgaz tüketimini azaltması beklenmektedir. Fakat bu ne kadar gönüllü bir istek olsa da şartlara göre zorlamalar olma ihitmali bulunmaktadır ve her ülkeden beklenti eşit olmadığından Güney ve Kuzey Avrupa ülkeleri arasında anlaşmazlıklar çıkmaya başlamıştır. 2019 yılı verilerine göre, AB’nin enerji bağımlılık oranı %54,4’tür. En yüksek enerji bağımlılığı oranına sahip olan ülkeler ise Yunanistan (%72,4), İtalya (%72,3) ve Kıbrıs (%71,3)’tır. En düşük enerji bağımlılığı oranına sahip ülkeler ise İsveç (%22,4), Finlandiya (%32,1) ve Danimarka (%34,6)’dır. Bu da tartışma sebebini açıklamaktadır.

AB'den Rusya'ya doğal gaz ve petrol yaptırımı mesajı: Er ya da geç... - Son Dakika Haberler18 Mayıs 2022 tarihinde açıklanan REPowerEU, Avrupa Komisyonu’nun enerji tasarrufu, temiz enerji üretimi ve enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesine yönelik planıdır. Avrupa’nın ihtiyaç duyduğu yeni enerji altyapısını ve sistemini inşa etmek için mali ve yasal önlemlerle desteklenmektedir”.

Birden çok uygulama ve yasa bulunmasına rağmen hepsinin aynı sonuca çıktığını ve bunların etkilerinin kısa sürede olabilecek şeyler olmadığını belirten Diplomatik İlişkiler ve Politik Araştırmalar Merkezi (DİPAM) Araştırmacı-Yazar Tuğçe BAYRAM, “AB hem fosil yakıtlarda ithalatı azaltmaya çalışırken hem de yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelerek “Geleceğin Yeşil Lideri” olmaya yönelik çalışmaktadır” dedi.

“Sonuç olarak, enerji maliyetlerinin tahminin ötesinde rakamlara yükselmesi enerji güvenliğini acil bir konu olarak AB gündemine taşımaktadır” diyen Tuğçe BAYRAM, AB ilgili sorunları çözmek için birtakım önceliklerin belirlendiğini ve bu önceliklere göre hareket ettiğini söyledi.

SON DAKİKA | Rusya doğal gazı kesecek mi? Resmi açıklama geldi: Putin kararnameyi imzalamıştıŞu an iç politikada (üye devletler arası işbirliği sorunları) ve dış politikada (Rusya-Ukrayna Savaşındaki tutumu) sorunlar yaşadığının açıkça ortada bulunduğunun altını çizen Araştırmacı-Yazar Tuğçe BAYRAM, bu durumun AB’nin enerjide dışa bağımlılığının, enerji güvenliğinin, ekonomik istikrarına etkisinin ortada olduğunu ifade etti.

BAYRAM, AB için güvenli, karşılanabilir ve sürdürülebilir bir enerji arzı sağlamak için daha fazlasının yapılması gerektiğini dile getirerek, bunun, yenilenebilir enerjiye, enerji verimliliğine ve yeni enerji altyapısına sürekli yatırımın yanı sıra, toplu enerji güvenliklerini güçlendirmek için AB üye devletleri arasında daha fazla işbirliğini gerektireceğini belirtti.

Araştırmacı-Yazar Tuğçe BAYRAM, DİPAM için kaleme aldığı ‘AB’nin Enerjide Dışa Bağımlılığı ve Bunu Azaltmaya Yönelik Çalışmaları‘ başlıklı yazısının son bölümünü ise şu sözlerle noktaladı:

“Ayrıca şu an gündemde olan Rusya’ya karşı bağımlılık gibi gösterilse de yukarda da belirtildiği üzere AB birçok ülkeye bağımlı haldedir. Rusya’nın bu kadar ön planda olma sebebi Ukrayna Savaşıdır. Fakat enerji sorunu genel bir sorundur ve AB’nin üye ülkeleriyle işbirliği içerisinde olarak genel çözüm önerileri bulması gerekmektedir”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.