enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:23 Kocaeli’n Başarılı Bürokratı Ahmet Akyol, ASELSAN’a Değer Katıyor
00:13 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:11 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:08 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:07 Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart…
00:07 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:06 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:06 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor!”
00:05 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:05 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
00:03 379 FETÖ iltisaklı sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülke hayrına yaptığımız her işin önüne takoz koymaya çalıştılar
00:02 Belçika’daki dev Audi fabrikası kapandı…
00:01 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’dan (PFDK) haberler…
00:01 Suriye devlet televizyonu: Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu
00:00 Yargıtay Başkanlığı’nca, deprem temalı ceza ve hukuk çalıştayları İzmir’de düzenlenecek
21:24 Son dakika gelişmesi… Fatih Ürek’ten acı haber geldi: Fatih Ürek 59 yaşında hayatını kaybetti.
13:12 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:26 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:53 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Araştırma: Yer altından çekilen sular Dünya’nın eksenini kaydırdı

Araştırma: Yer altından çekilen sular Dünya’nın eksenini kaydırdı
07.06.2023
A+
A-

Yeni araştırma, on yıldan uzun bir süredir devam eden yeraltı suyu çıkarma işleminin gezegenimizin döndüğü ekseni kaydırdığını ve yılda yaklaşık 4,3 santimetre oranında doğuya doğru eğdiğini gösteriyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Son yapılan bir araştırmaya göre, yer altından çekilen su miktarı Dünya’nın dönüş ekseninin kaymasına neden oldu.

Yeraltı suları insanlar ve çiftlik hayvanları için içme suyu sağlar ve yağmurun az olduğu zamanlarda ekinlerin sulanmasına yardımcı olur.

Yaklaşık 4,3 santimetre doğuya doğru eğildi

Ancak yeni araştırma, on yıldan uzun bir süredir devam eden yeraltı suyu çıkarma işleminin gezegenimizin döndüğü ekseni kaydırdığını ve yılda yaklaşık 4,3 santimetre oranında doğuya doğru eğdiğini gösteriyor.

Araştırmacılar, Geophysical Research Letters dergisinde yayınlanan çalışmada, bu kaymanın küresel deniz seviyesinin yükselmesine katkıda bulunduğu için Dünya yüzeyinde bile gözlemlenebilir olduğunu bildirdi.

Güney Kore’deki Seul Ulusal Üniversitesi’nde yer bilimleri eğitimi bölümünde profesör olan çalışmanın başyazarı Ki-Weon Seo konuyla ilgili olarak, “Dünya’nın dönüş kutbu aslında çok değişiyor” dedi.

Seo, “Çalışmamız, iklimle ilgili nedenler arasında, yeraltı suyunun yeniden dağılımının aslında dönme kutbunun kayması üzerinde en büyük etkiye sahip olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Seo, araştırmacıların daha sonra, eksen kaymasının ne kadarının yalnızca yeraltı suyu pompalamasından kaynaklandığını belirlemek için “modeldeki yeraltı suyu kütle değişimini kullanarak” deniz seviyesindeki değişimleri değerlendirdiklerini söyledi.

Modellere göre, yeraltı suyunun yeniden dağılımı, Dünya’nın dönme eksenini yirmi yıldan kısa bir süre içinde 78,7 santimetre fazla doğuya eğdi. Dönme eksenindeki uzun vadeli değişimlerin en önemli itici gücünün, Dünya’nın kabuğu ile dış çekirdeği arasındaki katmanda erimiş kayanın hareketi olan manto akışı olduğu zaten biliniyordu. Seo, yeni modellemenin yeraltı suyu çekiminin ikinci en önemli faktör olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti.

Dünya’nın kayan ekseni

Dünya’nın dönüşünü hissedemiyor olabilirsiniz, ancak kuzey-güney ekseninde saatte yaklaşık 1.609 kilometre hızla dönüyor.

NASA’nın Jet İtiş Gücü Laboratuvarı’nda araştırmacı bilim insanı olan Surendra Adhikari, mevsimsel değişimin gelgitlerinin gezegenin dönüş ekseninin açısıyla bağlantılı olduğunu ve jeolojik zaman içinde eksen kaymasının iklimi küresel ölçekte etkileyebileceğini söyledi.

Dünya’nın içi, yoğun ve sıcak bir çekirdeği çevreleyen kaya ve magma ile katmanlı. Ancak en dıştaki kayalık katmanda büyük miktarlarda su da bulunuyor. Gezegenin yüzeyinin altında, akifer olarak bilinen kayalık rezervuarların, dünyadaki tüm yüzey nehirleri ve göllerinden 1.000 kat daha fazla su içerdiği tahmin ediliyor.

Ek kaynaklar • AFP, AP
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.