enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:04 Hocalı Soykırımı’nın 34. Yılında İstanbul’da Düzenlenen Konferansla Anıldı…
09:52 Hocalı Soykırımı’nın 34. Yılında İstanbul’da Düzenlenen Konferansla Anıldı.
01:02 “Laikliği birlikte savunuyoruz” başlıklı bildiriyi imzalayan 168 kişi hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan soruşturma başlattı.
00:51 CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında, “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçundan resen soruşturma başlatıldı.
00:43 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan diplomasi trafiği
00:21 Putin’den Hamaney için taziye mesajı: ‘Uluslararası hukukun ihlali’
00:21 Kocaeli Büyükşehir, Üsküdar Vapuru faciasını unutmadı; 392 can, 1 Mart’ın yıl dönümünde dualarla anıldı
00:20 Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde insansız hava araçlarının (İHA) parçaları sonucu iki kişi yaralandı
00:14 Hollanda’da 17 Nisan’da başlayacak sergide, Osmanlı’nın diplomatik ağırlığını hatırlatan figürler izlenecek…
00:13 Bloomberg yazdı: Türkiye, petrol ve uzay istasyonuyla Afrika açılımını hızlandırıyor”
00:12 Kocaelispor Taraftarı Başkan Büyükakın’dan istemişti: O çocuklar maçta yerlerini aldı
00:11 Portre: Ayetullah Ali Hamaney kimdir?
00:11 Ramazan çadırında paylaşmanın tadı bir başka: İftar sonrası ücretsiz ikramlar Büyükşehir’den
00:10 Kaç Yıl Sürdü?
00:09 Sahanın Durumu, Raporun Gereği ve Zamanlama
00:06 Nakit Varken Batmak: Şirketleri Sessizce Çökerten Finansal Yanılgı
00:04 Hürmüz kapanırsa ne olur? Küresel enerji hattı tehlikede
00:03 Ateş Çemberinde Akıl Arayışı
09:53 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran, Irak, Suudi Arabistan, Katar, Suriye, Mısır ve Endonezya dışişleri bakanları ile telefon görüşmeleri yaptı.
09:29 Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca, İncirlik Hava Üssü’nden “canlı yayın” yapılmasıyla ilgili resen soruşturma başlatıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Araştırma: Koronayı atlatanlar psikolojik ve nörolojik sorun yaşıyor

Araştırma: Koronayı atlatanlar psikolojik ve nörolojik sorun yaşıyor
07.04.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Koronavirüsü atlatan hastaların üçte birinin altı ay içinde nörolojik ve psikolojik sorunlar yaşadığı tespit edildi. Hastalarda en sık anksiyete bozukluğu ve ani duygu değişimi görüldü.

İngiltere’de yayınlanan Lancet Psychiatry adlı tıp dergisinde yer alan son bir araştırmaya göre Covid-19 hastaları solunum yolu rahatsızlıkları olan diğer hastalara göre daha fazla nörolojik ve psikolojik sorunlar yaşıyor.

Araştırmanın yazarlarından Oxford Üniversitesi’nden Max Taquet “Elde ettiğimiz sonuçlar beyin hastalıkları ya da psikiyatrik bozuklukların grip veya solunum yolları rahatsızlıklarına göre Covid-19 sonrasında daha sık rastlandığını ortaya koydu” dedi. Ancak araştırmada bunun nedeni tespit edilemedi.

Araştırmada çoğu ABD’de bulunan 236 bin 379 koronavirüs hastasının verileri incelendi. Hastalığı atlattıktan sonra altı ay içerisinde bu hastaların yüzde 34’ünde anksiyete bozukluğu veya ani duygu değişimleri tespit edildi.

Analiz edilen bütün hastalarda en fazla rastlanan sorunlar yüzde 17 ile anksiyete bozukluğu veya yüzde 14 ile ruh hali değişikliği. Bunun dışında hastaların yüzde 5’inde uyku bozukluğu, yüzde 2,1’inde tromboz sonucu kalp krizi ve yüzde 0,6’sında beyin kanaması tespit edildi.

Bilim insanları endişeli

Sağlık uzmanları koronavirüsü atlatan hastalarda nörolojik ve psikolojik sorunlara daha sık rastlanması konusunda endişeli. Geçen yıl aynı araştırmacıların yaptığı bir çalışmada Covid-19 geçiren hastaların yüzde 20’sinde hastalığı atlattıktan sonraki 3 ay içinde psikolojik sorun tespit edilmişti.

Oxford Üniversitesi’nden psikoloji Profesörü Paul Harrison “Bireysel olarak bu sorunların teşkil ettiği risk az olsa da bunun topluma etkisi azımsanmayacak derece” dedi.

“Daha fazla araştırma yapılmalı”

Araştırmaya katılan bilim insanları sorunların nedenlerini tespit etmek için bu konuda daha fazla araştırma yapılmasının gereğine dikkat çekti.

Geçmişte de nörolojik hastalıklar ile enfeksiyonlar arasında bağlantı kuran araştırmalar yapıldığı belirtiliyor. Ancak kapanma ve kısıtlamalar sonucu meydana gelen izolasyon nedeniyle de bazı bölgelerde psikolojik rahatsızlıkların arttığı belirtiliyor. 2020 yılı sigorta verilerine göre Bavyera’da anksiyete ve depresyon nedeniyle rapor alarak işe gitmeyenlerin sayısında artış yaşandı.

[TÜHA Haber Ajansı, 07 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.