enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Antibiyotikle üretilen et soruşturmasından fast food devlerinin adı çıktı!

Antibiyotikle üretilen et soruşturmasından fast food devlerinin adı çıktı!
30.11.2022
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

Araştırmacı gazeteciler, ABD’li et üreticilerinin sığır üretiminde önemli antibiyotikleri kullandığını ortaya çıkardı.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’dan Ataner YÜCE’nin ‘Araştırmacı Gazetecilik Bürosu’nun hazırladığı rapora dayandırdığı haberinde, newfoodmagazine.com ve The Guardian  gibi sitelere yansıyan habere göre, ABD’deki et üreticilerinin, yine ABD’de bulunan McDonald’s ve diğer fast food zincirlerine antibiyotik kullanılarak üretilmiş sığır eti sattığı iddia edildi.

Haberlere göre, yapılan araştırmalarda McDonald’s, Taco Bell gibi fast food zincirleri ile perakande devi Walmart’ın, antibiyotiklere dirençli tehlikeli mikroorganizmaların yayılmasıyla bağlantılı antibiyotikler kullanan çiftliklerden et tedarik ettiği belirlendi.

Bureau of Investigative Journalism ve The Guardian tarafından elde edilen, yayınlanmamış ABD devlet kayıtları; ABD’de Cargill, JBS ve Green Bay gibi et paketleme firmaları için sığır eti üreten çiftliklerin, insan sağlığı için “kritik önemde, en yüksek öncelikli” (HP-CIA) olarak sınıflandırılan antibiyotikleri jalen kullanarak halk sağlığını riske attıkları görüldü.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bu ilaçlar insanlara yönelik tedavileri için o kadar önemli ki, hayvan tarımında kesinlikle kullanılmamaları gerekiyor. HP-CIA olarak sınıflandırılan ilaçlar, insanlardaki ciddi bakteri enfeksiyonları için kullanılabilen çok sınırlı tedavilerden biri veya son çare olarak kullanılıyor. Bu antibiyotiklerin çok fazla ve gereksiz kullanımı, etkinliklerini kaybedebilecekleri anlamına geliyor.

Ortaya atılan iddialar, halk sağlığı uzmanları ve antimikrobiyal direncine ilişkin farkındalık oluşturan kampanya yürütücüleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Antimikrobiyal direnç nedir?

Bakteri, virüs, mantar ve parazitlerin zamanla değişmesi, antimikrobiyal dirence yol açar. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Bu durumda söz konusu mikroorganizmaların ilaçlara yanıt vermez, tedavi zorlaşır ve hastalığın yayılması, ağır hastalık ve ölüm gibi riskler ortaya çıkar.

Dünya Sağlık Örgütü, mikroorganizmaların ilaçlara dirençli hale gelmesi sonucunda antibiyotik ve antimikrobiyal ilaçların etkisiz, enfeksiyonların ise “tedavi etmesi çok zor veya imkansız” hale geldiğini söyledi.

[TÜHA Haber Ajansı, 30 Kasım 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.