enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
00:49 Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:41 Clintonlar, Epstein soruşturmasında Kongre’ye ifade vermeyi kabul etti
00:37 Trump ve Zelenskiy Büyük Oranda Anlaştı
00:32 Yunan Profesör Grivas: Türkiye Avrasya’nın En Hırslı Gücü Oldu, Yunanistan’ı Sakat Bırakabilir
00:29 Numan Kurtulmuş: Suriye’de gelinen noktayı takdirle karşılıyoruz
00:22 İran Cumhurbaşkanı, ABD ile müzakereye şartlı olarak hazır olduğunu açıkladı
00:21 ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff, İranlı yetkililerle bu haftanın sonuna doğru bir araya gelecek
00:18 Şarku’l Avsat’a konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri bölgesel barış ve istikrar için stratejik öneme sahip
00:17 Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:17 Avrupa Haberleri: Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:16 Gümrük Muhafaza’dan sınır ötesi kaçakçılığa darbe
00:11 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna Parlamentosu’nda yaptığı konuştu
00:10 ‘Bakım Sigortasının Önemi ve Gerekliliği!
00:08 DMM’den “Türkiye’de binlerce çocuğun kaybolduğu” iddialarına yalanlama
00:06 İsrail’in İstihbarat İçin Kullandığı Epstein Tuzağına Kimler Düşmemiş ki!
00:01 Eski Libya lideri Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam evinde uğradığı saldırıda öldürüldü
00:01 Sapanca Gölü’ne 3 milyon 240 bin metreküplük alternatif kaynak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Angela Merkel Veda Ediyor

Angela Merkel Veda Ediyor
02.12.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Almanya’da bir dönem sona eriyor. 16 yıldan uzun süren başbakanlık görevi boyunca ülkesinin kaderini belirleyen kararlara imza atan, sadece Almanya’yı değiştirmekle kalmayıp, dünya siyasetinde ağırlığını hissettiren Angela Merkel, bu akşam Berlin’de düzenlenecek askeri törenle uğurlanacak.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (VOA)’ya dayandırdığı haberine göre, 67 yaşındaki Merkel’in başbakanlığa vedası nedeniyle Alman ordusunun sivil bir kişi onuruna düzenlediği en yüksek düzeyli tören olan ‘Großer Zapfenstreich’ töreni, Federal Savunma Bakanlığı bahçesinde gerçekleşecek. Askeri dilde, kışlaya dönüş saati olarak tanımlanan ‘Großer Zapfenstreich’, Almanya’da Prusya İmparatorluğu zamanında 1838’den bu yana, yüksek rütbeli askerleri ve daha sonra siyasetçileri uğurlama törenlerinde yapılan bir uygulama.

Askeri bando, meşale ışıkları altında veda edilen kişinin en çok arzuladığı üç müzik parçasını seslendiriyor. Bu akşamki törende, Başbakan Merkel’in arzuladığı parçalar Alman kamuoyunda merakla bekleniyordu. Merkel’in birbirinden çok değişik ekol ve anlamdaki üç parçayı istemesi dikkat çekti. Parçalardan ilki, 1771 yılında İgnaz Franz tarafından bestelenen kilise müziği ‘Büyük Tanrı Seni Övüyoruz’ olacak. Babası Protestan Kilisesi’nde papaz olan Merkel, inançlı bir Hristiyan olduğunu hep vurguladı. Merkel’in seçtiği ikinci parçaysa, eski Doğu Almanya’nın en popüler Punk müziği sanatçılarından Nina Hagen’in ‘Renkli Filmi Unuttun’ adlı eseri. Kendisi de Doğu Alman kökenli olan Merkel’in, o dönemde Doğu Almanya’da yaşanan sorunlara ve kıtlığa gönderme olarak yorumlanan söz konusu parçayı kendi gençliğine bir selamlama olarak seçtiği tahmin ediliyor. Merkel’in seçtiği son parçaysa, 1950’li yıllar sonrasında Almanya’nın dünyaca tanınan en ünlü sinema yıldızlarından biri olan Hildergard Knef’in çok popüler ‘Benim İçin Kırmızı Güller Yağsın’ adlı eseri.

Pandemi nedeniyle davetli sayısının 200’le sınırlandırıldığı ve onur konuğu olarak Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinemeier’in davet edildiği törene, Merkel’in döneminde birlikte çalıştığı 52 bakanın da katılacağı açıklandı.

Angela Merkel döneminin sonu, Almanya için yeni bir dönemin de başlangıcı anlamına geliyor. Merkel’le birlikte 16 yıldır Almanya’yı yönlendiren, ancak son seçimi kaybeden Hristiyan Birlik CDU/CSU partileri muhalefete dönerken, SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan üçlü koalisyon hükümete geçiyor.

Sosyal demokrat Olaf Scholz, muhtemelen gelecek hafta Salı günü Merkel’den boşalan koltuğa oturarak Almanya’nın yeni başbakanı olacak. Tüm siyasi uzman ve gözlemciler, Merkel’in vedasıyla Almanya’yı ekonomide, siyasette ve toplumsal konularda derin değişimler beklediği görüşünde. 1970’li yıllardan bu yana Almanya’da gazetecilik yapan, Hürriyet gazetesinin Avrupa yayınları sorumlusu, Angela Merkel’i yakından izleyen ve tanıyan Ahmet Külahçı, Almanya‘da Merkel’den sonra siyasi bir boşluğa düşülmesi tehlikesi olduğunu ifade ediyor.

Külahçı, “Angela Merkel, kendi partisinin yanısıra diğer rakip partiler tarafından da saygı duyulan bir politikacı oldu. Partisinde kendisine rakip olabilecek çok sayıda güçlü erkek siyasetçiyi ekarte ederek, CDU’nun başına geçmekle kalmayı başbakanlık koltuğuna da oturmayı başardı. Angela Merkel’in başarısının sırrı, her şeyden önce dürüst bir politikacı olması. Kendisini Avrupa genelinde kabul ettiren bir siyaset izledi. Bırakın Avrupa’yı, dünya çapında saygınlığı olan bir siyasetçi oldu. Angela Merkel isteseydi, 26 Eylül’deki seçime de katılarak kazanırdı ve başbakan olarak kalabilirdi. Yapılan kamuoyu yoklamalarına baktığımızda halen Almanya’nın en çok sevilen ve güvenilen politikacısı. Ama o artık yeter diyerek kendi açısından doğru ve zamanlaması da iyi bir karar verdi. Almanya’nın Merkel’siz dönemde nasıl bir yol izleyeceğiniyse şimdiden kestirmek güç. Belki ileride Merkel’in ayrılmasının Almanya’nın bir nevi önünü açtığını, bu kararında da haklı çıktığını söyleyebileceğiz” değerlendirmesini yaptı.

[TÜHA Haber Ajansı, 03 Aralık 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.