enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:36 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, doğurganlık hızındaki düşüş ile yaşlanan nüfusa dikkati çekti
23:17 Hafta sonu hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerine çıkıyor
23:03 MİT Başkanı Kalın’dan Hakkâri, Yüksekova ve Çukurca’ya ziyaret
22:57 Bakan Yumaklı: Lütfen dışarıda ateş yakmayın
21:36 Başkent Ankara’da 17. Türkiye Gitar Buluşması!
19:58 Fransa yumuşak gücünü artırmak için ‘diplomatik rezerv’ başlattı
19:14 Türkiye – Türkmenistan arasında ticaret hacmi yılın ilk altı ayında yüzde 26,3 arttı
18:53 Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal sulama projeleriyle atıl vaziyette bulunan tarım arazileri suyla buluştu…
17:55 Derin yoksulluk: Görünmeyenin gerçeği
17:44 Marmara Bölgesi’nde işverenler istihdamda olumlu hava bekliyor
17:31 KADEM Kocaeli Temsilciliği’nden “Aşurede Buluşalım” Etkinliği
17:02 Kocaeli Organizasyonuna yeni bir soluk!
10:09 İletişim Başkanı Altun: Özgür Özel’in ifadeleri toplumsal barışı zedeleyen ciddi bir sorumsuzluktur
09:51 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açıklamalarına tepki
09:39 Bakan Tunç: Kamu düzenini bozan eylemler, ifade özgürlüğü hakkı kapsamında değerlendirilemez
09:29 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, “İran-İsrail çatışmaları nedeniyle İran’da kalan uçaklar, Türkiye’ye geri getirilecek”
09:20 Sanayide kullanılan su nereden geliyor
09:19 6 kıtaya karavan satıyor
09:17 Kaspersky uzmanları, kullanıcıların kişisel verilerini çalmak amacıyla oluşturulan sahte internet siteleri konusunda uyarıyor.
08:29 Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) göre ihracat, yüzde 8 artışla 20 milyar 537 milyon dolara çıktı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

 ‘Atık, her zaman çöp değildir; atık üretme, atık tüket’

TÜHA HABER : Ottan Studio kurucusu  ve ürün tasarımcısı Ayşe Yılmaz, Tüketim alışkanlıklarımızı değiştirerek 10 sene içinde ormansızlaşmanın önüne geçebileceğimizi açıkladı.

Kod Adı: Pestil | Ottan Studio | Sıfır AtıkAyşe Yılmaz, (UHA) Uluslararası Ajansı‘na yaptığı açıklamada, “Atık üretme, atık tüket” çağrısıyla soğan kabuklarından lamba, biçilen çimenlerden toplantı masası ve kullanılamayacak mercimeklerden sehpa üretilebildiğini ifade etti.

Ottan Studio olarak doğanın korunması için farkındalık yaratmak ve çevre sorunlarına ışık tutmak amacıyla her yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde  pek çok etkinlik ve organizasyonun düzenlendiğine dikkat çeken Ayşe Yılmaz, ‘Atık, her zaman çöp değildir; atık üretme, atık tüket‘ mottosuyla ürettiği ürünlerle sürdürülebilirlik çağrısında bulundu.

OTTAN Studio'dan Dünya Çevre Günü Çağrısı Ayşe Yılmaz, yerli girişimle, gıda atıkları ve yaprakları biyokompozit malzemelere dönüştürüp mobilya, dekoratif eşya ve mimari paneller tasarlandığına vurgu yaptı.

5 bardak havuç suyu veya 4 bardak portakal suyundan çıkan posa ve kabuklardan birer abajur üretebildiklerini paylaşan Ottan Studio kurucusu ve ürün tasarımcısı Ayşe Yılmaz, “Kullandığımız atıklar arasında biçilen çimenler, portakal kabukları, meyve posaları ve tarihi geçmiş baklagiller gibi çeşitli organik ürünler bulunuyor” dedi.

OT'tan Gelen Bir Marka Hikayesi | MimarizmAyşe Yılmaz, bu atıkları firmalar ve belediyelerden toplayarak işliyor ve malzeme üretimine uygun hammaddeye dönüştürdüklerini belirterek, ardından hammedeyi yeşil bağlayıcılarla birleştirip kalıpladıklarını söyledi.

Ottan Studio kurucusu  ve ürün tasarımcısı Yılmaz, “Ottan olarak isimlendirdiğimiz malzemeler, mobilya ve dekoratif objelerde kullanılabildiği gibi yapı, otomotiv ve beyaz eşya sektörlerine de hitap ediyor” açıklamasında bulundu.

Bu atölyede organik atıklar sürdürülebilir ürünlere dönüşüyor: Ottan Studio - Çevreci GeekAtık üretme, atık tüket!

Ayşe Yılmaz, Geri-dönüşüm konusuna yenilikçi ve estetik bir bakış açısı getiren Ottan Studio’nun, “yeşil atık” olarak nitelendirilen meyve kabukları, tüketim süresi geçmiş bakliyatlar, kuru yapraklar ve otları değerlendirerek hem çevresel hem de ekonomik bir etki yaratmaya odaklandığını belirtti.

“Yeşil girişim, doğal atıklardan yüksek katma değerli, uzun ömürlü ve kaliteli ürünler tasarlayarak üretim aşamasındaki tüketimi ve harcanan enerjiyi düşürmeyi amaçlıyor” diye konuşan Yılmaz, doğayı tüketmeden doğadan üreten döngüsel bir sistem ile tasarlanan çevreci ve fonksiyonel ürünlerin online atış kanallarıyla  tüm dünyaya satıldığını ifade etti.

Food Waste Into Products – Beyoğlu, Turkey | MAAK NU - Home“Bir ağaç ortalama 30 senede yetişiyor, yaprakları ve meyveleri ise her sene”
Sıfır atık yaklaşımının önemine de değinen Ayşe Yılmaz, “Genel kanı ahşabın mobilya ve inşaat sektörlerinde en yeşil çözüm olduğu yönünde; fakat her dakika 40 futbol sahası genişliğinde ormanlık alan yok ediliyor ve bunun en büyük sebebi de bu endüstrilere yönelik kereste üretimi” olduğunu kaydetti.

Yılmaz, dünyada üretilen gıdanın 3’te 1’inin israf olduğuna dikkat çekerek, “Oysaki bu atık ve yan ürünler çeşitli sektörlerde değerlendirilmeye yönelik büyük bir potansiyele sahip. Bir ağaç ortalama 30 senede yetişiyor, yaprakları ve meyveleri ise her sene. Biz de bunu bir fırsat alanı olarak görüp sürdürülebilir bir yaklaşım ortaya koyduk” dedi.

OT'tan Gelen Bir Marka Hikayesi | MimarizmDoğayı tüketmeden doğadan üreten döngüsel bir sistem mümkün
2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları‘na doğrudan katkıda bulunan sosyal girişimin genç tasarımcısı ve kurucusu  ve ürün tasarımcısı Ayşe Yılmaz, 100 sene sonra tüm ormanlarımızın yok olacağının tahmin edildiğinin altını çizerek, ancak buna engel olmanın hepimizin elinde olduğunu açıkladı.

Ottan Studio kurucusu  ve ürün tasarımcısı Yılmaz, “Biz hem doğaya hem de kendimize yatırım yaparak satın alınan her ürünümüz için bir fidan dikiyoruz ve böylece bir ağaç kesmek yerine üç ağacın yapraklarını dönüştürmüş ve 70 fidan dikmiş oluyoruz. Dünyadaki dört ağaçtan biri kereste üretimi için kesilmek yerine yaprakları toplanarak işlenen Ottan ağacı olursa bu model ile 10 sene içerisinde ormansızlaşmanın önüne geçerek dünyamızı şu an olduğundan çok daha yeşil bir hale getirebiliyoruz” dedi.

 HABER : Ataner YÜCE

[TÜHA Haber Ajansı, 30 Aralık 2020]