enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
07:25 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
07:18 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
07:17 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
07:03 Alışılmış Ezber Döngüsü
07:02 Rusya’da enflasyonu düşürme çabaları sonuç veriyor
22:55 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
21:55 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
21:16 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:27 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
02:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
02:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
02:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Analiz: Yeniden Asya Girişimi ve Türk Savunma Sanayiinin Güneydoğu Asya Açılımı

Analiz: Yeniden Asya Girişimi ve Türk Savunma Sanayiinin Güneydoğu Asya Açılımı
13.06.2022
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER / Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Öğr. Göv. Diren DOĞAN, SETA bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı için ‘Yeniden Asya Girişimi ve Türk Savunma Sanayiinin Güneydoğu Asya Açılımı’ konusunda analiz yaptı.

Diren DOĞAN, bu analizinde ‘Yeniden Asya Girişimi’ne yönelik temel bir çerçeve sunmasının yanında bahse konu girişim ile Türk savunma sanayii arasındaki stratejik uyumun Güneydoğu Asya Bölgesi özelinde incelemek olduğuna dikkat çekti.

2019’da gerçekleştirilen 11. Büyükelçiler Konferansı’nın, Türk dış politikası açısından önemli bir girişimin duyurulması nedeniyle dikkatleri üzerine çektiğini hatırlatan DOĞAN, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından ilan edilen “Yeniden Asya Girişimi”nin özellikle “Asya’nın yükselişi” kavramının sıkça dile getirildiği son yıllarda, Türk dış politikasındaki “Asya” ekseninin geçmişten günümüze sürekliliğini vurgulayan önemli bir beyan niteliği taşıdığının altını çizdi.

Yeniden Asya Girişimi'nin sunduğu fırsatlar ve muhtemel risklerAlanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Öğr. Göv. Diren DOĞAN, Ankara’nın Asya Kıtası’na yönelik uyguladığı stratejilerin bir vizyonunu sunan Yeniden Asya Girişimi paralelinde Türkiye’nin savunma sanayii alanında özellikle kıtada gerçekleştirdiği atılımların, sektörel başarıların diplomatik stratejilerle desteklenerek daha yüksek seviyeye ulaştırılmasının önemli bir örneğini sunduğunu açıkladı.

Diren DOĞAN, bu analizin ilk olarak henüz bir politika belgesi yayımlamamış olması sebebiyle ayrıntılarının ilgiyle takip edildiğini ve Yeniden Asya Girişimi’ne yönelik temel bir çerçeve sunduğunu dile getirdi.

DOĞAN, analizinde bu girişimin amaçlarının, uluslararası politikaya sunduğu katkıları, farklı aktörlerce üretilen Asya’ya yönelik stratejilerden ayrılan taraflarını ve Türk dış politikasının temel dinamikleri ile kurduğu ilişkiyi incelediğine vurgu yaptı.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Öğr. Göv. Diren DOĞAN, İkinci olarak Yeniden Asya Girişimi’nin odaklandığı alt bölgelerden biri olan Güneydoğu Asya Bölgesi’nde Türk savunma sanayii sektörünün gördüğü ilgi paralelinde gerçekleşen sektör başarılarını irdeleyerek bahse konu girişim ile Türk savunma sanayii arasındaki stratejik uyumu bölge özelinde analiz ettiğini kaydetti. (Devam edecek)

***

YAZAR HAKKINDA
Diren DOĞAN, Lisans derecesini 2016’da Süleyman Demirel Üniversitesi uluslararası ilişkiler programında tamamlamıştır. Aynı üniversitenin uluslararası ilişkiler anabilim dalından “Bölgesel İhtilaflar Bakımından Güney Çin Denizi ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin Bölge Politikaları” başlıklı tez çalışmasıyla mezun olmuştur. Doktora eğitimi esnasında Tayvan Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen “Taiwan MOFA Fellowship”i kazanarak 2021’de Tayvan’da araştırmalar yapmak üzere National Chengchi Üniversitesi’nin
Tayvan Güvenlik Araştırmaları Merkezi’nde (TCSS) misafir öğretim üyesi olarak bulunmuştur. Aynı yıl Uluslararası İlişkilerde Kaynayan Sular: Güney Çin Denizi başlıklı kitabını yayımlamıştır. 2020 itibarıyla Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde görev yapmakta olan Doğan aynı zamanda NATO-AB ortaklığında kurulan Finlandiya merkezli Hibrit Tehditlerle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi’nin (Hybrid-CoE) uzman havuzunun bir üyesidir. Çalışma alanları Asya Pasifik bölgesindeki güvenlik
kompleksleri, Güney Çin Denizi ihtilafı, gri bölge stratejileri ve hibrit tehditlerdir.

[TÜHA Haber Ajansı, 13 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.