Almanya’nın İsrail yapımı yeni savunma kalkanı: Arrow 3…
* Almanya, İsrail’den satın aldığı yeni savunma kalkanı Arrow 3’ü devreye aldı. Bu sistem, balistik füzeleri atmosfer dışında vurmayı hedefliyor. Peki Arrow 3, Almanya ile Avrupa’yı koruyabilecek mi?
* İşte detayı!…
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Gazeteci* Ralf BOZEN, DW
ALMANYA, 05 ARALIK 2025 – Almanya, Rusya
kaynaklı artan tehditler sebebiyle yeni savunma sistemi Arrow 3’ü kullanmaya başladı. Yüksek irtifadan fırlatılan balistik füzeler söz konusu olduğunda Arrow 3, hedefi atmosfere yeniden girmeden önce etkisiz hale getirmeyi amaçlıyor.
İsrail’den satın alınan yeni savunma sistemi bugün operasyonel aşamaya geçti. Böylece Almanya, Arrow 3’ü savunma yapısına entegre eden İsrail dışındaki ilk ülke oldu. Alman ordusu (Bundeswehr), bu sistem ile düşman bir ülkeye ait balistik füzeleri atmosfer ile uzay arasındaki bölgede durdurmayı planlıyor.
Sistemin ilk ünitesinin hizmete alındığı törende konuşan Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, yeni sistemle birlikte Almanya’nın ilk kez uzun menzilli balistik füzelere karşı erken uyarı ve koruma kapasitesi elde ettiğini söyledi.
Arrow 3’ü hizmete alma kararı, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşın ve modern uzun menzilli füze tehditlerindeki artışın doğrudan bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Arrow 3, Almanya’nın 2022’den itibaren izlediği güvenlik politikasındaki “Zeitenwende” (Dönüm Noktası) kapsamında artan savunma harcamalarının ve Avrupa’da katmanlı bir hava savunma mimarisinin oluşturulmasının temel parçalarından biri.
Arrow 3 İsrail tarafından da kullanılıyorFotoğraf: Sebastian Gollnow/dpa/picture alliance
Almanya ve Avrupa için yüksek irtifadan veya uzaydan yapılacak doğrudan bir füze saldırısı olasılığı düşük görülse de Rusya gibi ülkeler ciddi tehdit oluşturabilecek balistik uzun menzilli füzelere sahip. Almanya’nın bugüne kadar bu tür füzelere karşı askeri bir yanıtı yoktu. NATO da yıllardır bu savunma açığına dikkat çekiyordu. Arrow 3 bu boşluğu kapatmayı hedefliyor.
“Vur-yok et” prensibi
İsrail ve ABD tarafından geliştirilen Arrow 3, özellikle kıtalararası balistik füzelerin önlenmesinde dünyanın en gelişmiş sistemleri arasında gösteriliyor. Almanya’nın kısa menzilde IRIS-T, orta menzilde Patriot sistemleri bulunuyor; bu iki sistem birlikte yaklaşık 50 kilometrelik irtifaya kadar koruma sağlıyor.
Arrow 3 ise çok daha yüksek irtifalarda devreye giriyor. Sistem, hedefleri yaklaşık 100 kilometre irtifadaki uzay sınırında dahi vurabiliyor ve 2 bin 400 kilometreye kadar menzile sahip. Bu üç sistem, birlikte katmanlı bir hava savunma kalkanı oluşturuyor.
İsrail üssünde bir Arrow 3 önleme füzesinin fırlatılması (Arşiv)Fotoğraf: Israelisches Verteidigungsministerium/AFP
Bu teknolojik üstünlük ise yüksek maliyetle geliyor. Tek bir Arrow 3 önleme füzesinin milyonlarca euroya mal olduğu tahmin ediliyor. Patriot ve IRIS-T daha düşük maliyetli oldukları için savaş anında daha geniş sayılarda kullanılabiliyor.
Arrow 3, “Hit-to-Kill” (vur-yok et) prensibiyle çalışıyor: Hedef, patlayıcıyla değil kinetik çarpışmayla yok ediliyor. Önleyici füze, hedefi atmosfere yeniden girmeden önce uçuş hattında yakalıyor.
Bu yöntem, patlayıcı kullanımı olmadığı için daha az enkaz oluşmasını sağlıyor ve yerleşim alanları için riski azaltıyor. Bunun karşılığında sistem son derece hassas bir yönlendirme teknolojisi gerektiriyor. Önleyici başlık, hedefe yaklaşırken ince ayar yapmaya yarayan kendi sensörlerine sahip.
Hızlı balistik füzelere karşı koruma
Patriot sisteminde olduğu gibi Arrow 3 de üç temel mobil bileşenden oluşuyor: erken tespit radarı, tehdit analizinin yapıldığı komuta merkezi ve fırlatma üniteleri.
Arrow 3 özellikle balistik füzelere karşı tasarlandı. Balistik füzeler ilk aşamada motorla hızlanıyor, ardından yüksek irtifaya tırmanıyor ve çoğu zaman uzaya kadar ulaşıyor. Son aşamada ise hedefe dik açıyla düşüyorlar.
Aktif yönlendirme ile uçan seyir füzelerinden farklı olarak balistik füzeler yalnızca ilk aşamada kontrol ediliyor. Çok yüksek hızlara ulaşmaları, uzun mesafeler kat etmeleri ve atmosferin üst katmanlarına çıkmaları onları durdurmayı daha zor hale getiriyor. Rusya’nın “Sarmat” gibi modern kıtalararası füzeleri saatte 20 bin kilometrenin üzerinde hızlara çıkabiliyor.
Holzdorf: Almanya’nın ilk Arrow 3 üssü
Sistemin Almanya’daki ilk konuşlandırma noktası Berlin’in güneyinde, Schönewalde kasabası yakınlarındaki Holzdorf askeri hava üssü oldu.
Brandenburg, Saksonya-Anhalt ve Saksonya eyaletlerinin kesişiminde konumlanan üs, personelin eğitimi, operasyonel süreçler ve NATO hava savunma ağıyla entegrasyon için test merkezi işlevi görüyor.
Holzdorf, uzun menzilli füzelerden korunmayı hedefleyen ülke çapındaki savunma kalkanının başlangıç noktası olacak. Bavyera ve Schleswig-Holstein eyaletlerinde iki yeni konuşlanma noktası daha planlanıyor.
Arrow 3 sisteminin tam koruma kapasitesine 2030’da ulaşması öngörülüyor. Sistem farklı bölgelere dağıtıldığı için savaş halinde bir bileşen devre dışı kalsa bile savunmanın devam etmesi amaçlanıyor.
İsrail’den satın alınan Arrow 3 sistemlerinin ilki, başkent Berlin’in güneyindeki Schönewalde kasabasına konuşlandırıldıFotoğraf: Jan Woitas/dpa/picture alliance
Arrow 3, İsrail tarafından 2017’nin başında hizmete alınmıştı. Gazze ve Lübnan’dan gelen saldırılara karşı kullanılan “Demir Kubbe” sisteminden farklı olarak Arrow 3 tamamen uzun menzilli balistik füzelere karşı tasarlandı.
Sistemin Almanya’da konuşlandırılmasıyla Arrow 3, Almanya’nın
2022’de başlattığı “Avrupa Gökyüzü Kalkanı Grişimi“(European Sky Shield Initiative/ESSI) kapsamında Avrupa hava savunma mimarisinin parçası haline geliyor.
Almanya ile İsrail arasındaki en büyük savunma anlaşması
Almanya ve İsrail, Arrow 3 satın alım anlaşmasını Eylül 2023’te Berlin’de imzaladı. Bu, İsrail’in bugüne kadarki en büyük savunma ihracatı oldu.
Yaklaşık 3,3 milyar euro değerindeki anlaşmanın bir bölümü, sistemin onlarca yıl boyunca işletilmesini sağlayacak bakım ve destek paketlerini kapsıyor.