enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
07:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
18:08 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
17:43 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
13:41 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:19 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:05 DoktorTakvimi, bir kez daha Türkiye’nin En İyi İşverenleri arasında
10:39 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:22 RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
09:00 Terör ve İstihbarat!…
08:54 ROKETSAN, Türkiye’nin 2024’te savunma sanayisinde 7 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi…
08:40 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
08:31 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:25 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
07:20 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
23:47 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’dan Ukrayna’nın garantörlük talebine yeşil ışık

Almanya’dan Ukrayna’nın garantörlük talebine yeşil ışık
31.03.2022
A+
A-

BERLİN – TÜHA HABER / Alman hükümet sözcüsü Hebestreit, Ukrayna’nın garantörlük talebiyle ilgili olarak “Diğer çok sayıdaki ülke ile birlikte Almanya da güvenlik garantörü olmaya hazır” dedi.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkit(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye dayandırdığı haberine göre, Alman hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, “Almanya güvenlik garantörü olmaya hazır” diyerek, Ukrayna’nın talebine yeşil ışık yakıldığını duyurdu.

Sözcü, hükümetin bugün düzenlenen olağan basın toplantısında, İstanbul’da yapılan Ukrayna-Rusya müzakerelerinin sonuçları hakkında kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Hebestreit, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin devam ettiğine işaret ederek müzakerelerin sonucu hakkında baştan bir yorumda bulunmak istemediğini söyledi.

  Scholz Zelenskiy’e sinyali vermiş

Hebestreit, Ukrayna’nın aralarında Almanya’nın da bulunduğu bazı ülkelerin garantör olması talebiyle ilgili soruya ise şu karşılığı verdi:

“Şu kadarını söyleyebilirim: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Almanya Başbakanı ile telefon görüşmelerinde, diğer bazı ülkelerle birlikte güvenlik garantörü olmaya hazır olunup olunmadığı sorusunu yöneltti. Başbakan, Almanya’nın genel olarak buna hazır olduğunun sinyalini verdi. Ama bunun tam olarak nasıl formüle edileceğine bakmak gerekecek. Ancak diğer çok sayıdaki ülke ile birlikte Almanya da güvenlik garantörü olmaya hazır.”

Garantörlüğün kapsamı belli mi?

Hükümet sözcüsüne, “Madem Başbakan bu konuyu Zelenskiy ile görüştü, o zaman bu salt askeri bir garantörlük mü olacak, yoksa daha çok ekonomik bir nitelik mi taşıyacak, Almanya ne kadar ileri gitmeye hazır, bu konu hakkında bilgi verir misiniz?” sorusu da yöneltildi.

Bu savaşın bir askeri aktörü haline gelinmek istenmediğini hatırlatan Hebestreit, şunları kaydetti:

“Yani söz konusu olan, bir barış anlaşması üzerinde uzlaşılması sonrasında ne tür garantiler verilebileceği ve bunun ne anlama geleceği. Şu anda tartışılması gerekenler de tam olarak bunlar. Müzakere sürecinde, Ukrayna’nın güvenlik ihtiyaçları nasıl tatmin edilebilir? Aynı zamanda, her iki tarafın üzerinde uzlaşacağı, ciddiyetle sonuca bağlayacağı bir anlaşma ortaya çıkartılabilir mi? Bu bağlamda bir çok ülkeye güvenlik konusunda garantör olup olmak istemedikleri soruldu. Almanya ‘biz de hazırız’ dedi.”

NATO’nun 5’inci maddesine mi benzeyecek?

Alman hükümet sözcüsü, henüz ayrıntıların kararlaştırılmadığını, müzakerelerin sürmekte olduğunu söylemekle birlikte o aşamaya gelindiğinde Ukrayna’nın kendini güvende hissedeceği güvenlik mekanizmalarının belirlenmesi gerekeceğini kaydetti.

Sözcüye, garantörlüğün, NATO’nun bir üyeye yapılmış saldırının tüm üyelere yapılmış sayılacağını öngören 5’inci maddesine benzer bir nitelik taşıyıp taşımayacağı da soruldu.

Hebestreit, bu soruya “Şu anda, bu konu hakkında, spekülasyon yapmak istemem” yanıtını vermekle yetindi.

Dün İstanbul’da Rus heyetiyle yüz yüze müzakereler sonrasında açıklama yapan Ukrayna heyeti, tarafsızlık statüsünü kabul etmeleri karşılığında ülkeye güvenlik garantileri sağlayacak bir garantörlük sistemi önerdiklerini duyurmuştu.

Ukraynalı yetkili David Arakhamia, garantör olabilecek ülkeleri Türkiye, Almanya, Kanada, İtalya, Polonya ve İsrail ile, Rusya dışındaki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin diğer daimi üyeleri olan İngiltere, Çin, ABD, Fransa ve Kanada olarak sıralamıştı.

[TÜHA Haber Ajansı, 31 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.