enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:50 İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında, haklarında gözaltı kararı verilen 18 şüpheliden 15’i yakalandı.
23:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Peygamber ocağımıza 9 yeni cami kazandırdık
23:04 Erdoğan: Bölgemizin üzerine barış güneşinin doğmasına kimse engel olamayacak
22:56 Sıcaklıklar 6-12 derece daha artacak
10:14 “Özgür Duvar” fikirlerle doldu
09:51 28 ilde DEAŞ opearasyonu: 153 gözaltı
09:43 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında haklarında gözaltı kararı verilen 18 şüpheliden 14’ü yakalandı.
07:55 GMKA’dan, 2025 Yılı Yeşil Gelecek Programı Bilgilendirme Toplantısı ve Proje Başvurusu Hazırlama Eğitimi
07:05 Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 47 ilde mülkiyetindeki 508 taşınmazı açık artırma yöntemiyle satışa sunacak.
00:02 Adalet Bakanı Tunç, “Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu 1. Toplantısı”nda konuştu
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahmed Şara ile görüştü
23:47 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, hakkında yakalama kararı bulunan eski Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş’in Esenboğa Havalimanı’nda gözaltına alındı
23:38 Fatih Altaylı hakkında “Cumhurbaşkanını tehdit” suçundan 5 yıldan az olmamak şartıyla hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi.
23:23 İzmir Büyükşehir Belediyesi ve iştiraki İZBETON AŞ’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında hazırlanan iddianamenin detayları…
23:08 UL/FM sertifikalı pompalarla yangın riski azalıyor, sigorta primleri düşüyor
22:43 İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik hazırlanan 2 iddianamede, şüpheliler hakkında 3’er yıldan 14’er yıla kadar hapis cezası istendi.
22:23 Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail’in Suriye’yi hedef alan saldırılarına tepki gösterdi
22:12 Bolu’nun Kartalkaya otel faciasında, 36’sı çocuk 78 kişinin yaşamını yitirdiği davasının ilk duruşmasında ara karar çıktı.
21:58 HAKMAR’ın sahibi Zeki Doruk mal varlığını FETÖ’ye bırakmış
21:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’nin parçalanmasına kesinlikle rıza göstermeyiz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da teneffüste Türkçe konuşan öğrenciye ceza

Almanya’da teneffüste Türkçe konuşan öğrenciye ceza
27.07.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Almanya’da teneffüste arkadaşıyla Türkçe konuşan kız çocuğuna öğretmeni ceza verdi. Heidelberg yakınlarında meydana gelen olay tepkilere neden oldu. Teneffüste Türkçe yasağı daha önce de tartışmalara neden olmuştu. 

Mustafa Kemal ATATÜRK

Almanya’nın Heidelberg kenti yakınlarındaki küçük bir kasabada meydana gelen olay 8 Temmuz’da cereyan etti. Ailenin olaydan şikayetçi olduğu bildirildi.

Ailenin avukatı Yalçın Tekinoğlu, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, üçüncü sınıf öğrencisi olan kız çocuğunun, teneffüste kendisi gibi Türkiye kökenli bir arakadaşı ile tırmanma duvarı önünde oynarken başka çocukların da yanlarına gittiğini, kız öğrencilerin onları aralarına almayı reddetmesi üzerine diğer çocukların öğretmene onları aralarında Türkçe konuştuklarını da belirtip şikayet ettiklerini aktarıyor. Öğretmenin bizzat tanıklık etmediği olay üzerine Türkçe konuşan öğrencilere ceza olarak, okulda neden Almanca konuşulması gerektiğini yazan bir ödev verdiğini belirtiyor. Bunun üzerine de dokuz yaşındaki öğrencinin, “Çocuklar okulda Almanca konuşur. Almanya’da resmi dil Almancadır. Siz bizim Almanca konuşmamızı istiyorsunuz. Okullar Alman okulu. Türkçe konuştuğumuzda diğer öğrenciler bizi anlamıyor. Anadilimizi konuşmamalıyız. Çünkü Almancamızın daha iyi olması isteniyor” şeklinde yarım sayfalık bir yazı yazdığını aktarıyor.

Türkçe konuşan öğrenciye verilen ceza ödeviTürkçe konuşan öğrenciye verilen ceza ödevi

Heidelbergli avukat Tekinoğlu, kız öğrencinin aldığı cezayı öğrenen annenin başta sorumlu öğretmen ile iletişime geçmeyi denediğini, ancak koronavirüs tedbirleri nedeniyle sadece telefonla görüşebildiğini belirtiyor ve bu görüşmede de öğretmenin, çocuğunun anadilinin Türkçe olduğunu vurgulayan anneye cezanın pedagojik açıdan gerekli olduğunu savunduğunu bildiriyor. Bu durum üzerine de ailenin avukat tuttuğu ve cezaya itirazda bulunduğunu bildiriyor. Konu Okul Denetim Kurulu tarafından incelenecek.

Valilik olayı incelediklerini açıkladı

Okulun bulunduğu kentin valiliğinden yapılan açıklamada ise bireylere veya bir gruba yönelik ayrımcılık iddiaları içeren bu tür suçlamaların ciddiye alındığı ve incelendiği belirtildi. Söz konusu okulda 16 kültürden gelen öğrencilerin ders gördüğü, göçmen kökenli ailelerden gelen çocuk oranının da yüzde 43 olduğu açıklandı.

Freiburg Valiliği Sözcüsü Heike Spannagel, söz konusu olayın yaşandığı bölgenin bağlı bulunduğu eğitim ve öğretim dairesinden rapor talep edildiğini duyurdu. Rapor ellerine ulaşmadan okula veya suçlanan öğretmene dair değerlendirme yapamayacaklarını açıkladı.

Diğer yandan okulda derste veya teneffüste Almancadan başka bir dil konuşulmasını yasaklayan bir düzenleme olmadığına da dikkat çekildi. Sözcü Heike Spannagel, öte yandan öğrencilerin kavga veya tartışma gibi sorun yaşadıkları olaylarda aralarındaki gerilimin giderilmesi sürecinde bütün öğrencilerin aynı dilde konuşmasının iletişim açısından olumlu rol oynayabildiğini vurguladı.

Avukat Yalçın Tekinoğlu

Avukat Yalçın Tekinoğlu

Önceki yıllarda da konu gündeme geldi

Almanya’da teneffüste Almanca dışında dil konuşulup konuşulmayacağı tartışması önceki yıllarda da yaşandı. Özellikle göçmen kökenli ailelerden gelen çocuk sayısının yüzde 80-90’lara vardığı belirtilen bazı okullarda okul yönetimlerinin Almanca konuşulması şartını getirmesi hem siyasette hem eğitimciler arasında hem de toplumda hararetli tartışmalara neden oluyor.

Berlin’de 2006 yılında öğrencilerinin yüzde 90’ı göçmen kökenli ailelerden gelen gençlerin yer aldığı bir okulda yönetim, aile ve öğrencilerle yaptığı bir toplantı sonrasında oy birliği ile Almancayı şart koşmuş, konu o zamanlar Türkçe bir medyada yer alan bir haber üzerine uygulama başlamasından bir yıl sonra yeniden gündeme gelmişti.

Türkiye kökenli göçmenlerin yoğun yaşadığı Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin şimdiki Başbakanı, konunun tartışıldığı 2006 yılında uyum bakanı olan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) üyesi Armin Laschet de çocukların okulda sadece Almanca konuşmasını talep etmiş, pek çok öğretmenin de aralarında bulunduğu pedagog ve eğitmenler arasında bu itirazlara neden olmuştu. Almanya’da eğitim konusu eyalet yönetimlerinin sorumluluğunda. Bu nedenle bu konulardaki kararlar merkezi verilmiyor.

Haber: Elman Topçu / DW 

[TÜHA Haber Ajansı, 27 Temmuz 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.