enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
07:25 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
07:18 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
07:17 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
07:03 Alışılmış Ezber Döngüsü
07:02 Rusya’da enflasyonu düşürme çabaları sonuç veriyor
22:55 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
21:55 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
21:16 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:27 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
02:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
02:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da Müslümanlar’a yönelik saldırılarda rekor artış

Almanya’da Müslümanlar’a yönelik saldırılarda rekor artış
26.06.2024
A+
A-

Alman hükümeti tarafında ülkedeki İslamofobik saldırı ve tutumları belgelemesi için oluşturulan İslam ve Müslüman Düşmanlığı Karşıtı İttifakı’nın (CLAIM) hazırladığı rapor, ülkede 2023’te Müslüman karşıtı 1926 vakanın kaydedildiğini ortaya koydu.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

TÜHA Haberin Almanya’dan VOA’ya dayandırdığı Gazeteci Cem DALAMAN’ın haberine göre, 2022’yi inceleyen bir önceki raporda, Almanya’da Müslüman karşıtı 898 vakanın kaydedildiği ve VOA Türkçe Haberler 11 Eylülher gün iki vakanın yaşandığı belirtilmişti. Yeni rapora göre, her gün ortalama beşten fazla Müslüman karşıtı saldırı ve vaka kayıtlara geçti.

Söz konusu saldırılardan yaklaşık 90’ının cami ve Müslüman mezarlıklarına yönelik olduğu ifade edilirken, vakaların yüzde 66’sının hakaret, tehdit ve iftira gibi sözlü saldırılar olduğu bilgisi paylaşıldı.

Sözlü saldırıları yüzde 19 ile ayrımcılık, yüzde 15 ile adam yaralama, mala zarar verme, kundaklama ve başka şiddet vakalarını içeren “yaralayıcı davranışların” takip ettiği belirtilen raporda, Müslüman karşıtı vakalardan etkilenenlerin yüzde 62’sinin kadın olduğuna dikkati çekildi.

CLAIM tarafından yapılan açıklamada, “Müslüman karşıtı ırkçılığın Almanya’da toplumsal alanda, daha önce hiç olmadığı kadar kabul görüldüğünü ve toplumun merkezinde kendine yer bulabildiği” yorumu yapıldı. Raporda, özellikle kadınlar ve öğrencilerin büyük oranda İslamofobik ayrımcılığa maruz kaldığına işaret edilerek, çözümün toplumun duyarlı hale getirilmesinde olduğu vurgulandı.

Gerçek sayı çok daha yüksek olabilir

Uzmanlar, Müslüman karşıtı saldırıya uğrayanların şikâyetlerinin ciddiye alınmayacağını düşünerek, olayları polise bildirmemesi nedeniyle birçok suçun kayda geçmediğini ve bu yüzden gerçek sayının çok daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Geçmişte benzer olaylarda şüphelilerin yakalanamaması veya zanlıların hafif cezalarla kurtulması da şikâyetlerin az olmasının bir nedeni olarak açıklanıyor. Birçok kişinin ise, şikâyetçi konumundayken mağduriyete uğrama korkusuyla yaşadıkları olayı yetkililere iletmedikleri öne sürülüyor.

Raporda dikkat çeken bir konu, Müslüman karşıtı olayların, özellikle 7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail’e gerçekleştirdiği saldırıdan sonra keskin bir artış göstermesi. Polis kayıtlarına göre, sadece 7 Ekim-31 Aralık 2023 döneminde 679 Müslüman karşıtı vaka kaydedildi.

Müslüman düşmanlığı Alman toplumunun büyük bölümünde yaygın

Bundan kısa bir süre önce, Alman hükümetinin, Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Milletvekili Christoph de Vries’in soru önergesine verdiği yanıtta ülke genelinde 2023’te 1464 Müslüman karşıtı nefret suçu işlendiği ifade edilmişti.

Hükümet, 2023’te nefret suçları sonucunda 53 Müslümanın yaralandığını duyururken, 2024’ün ilk çeyreğinde dokuz yaralanma belirlendi.

Hükümet tarafından geçen yıl açıklanan bir diğer raporda, ülkede her iki kişiden birinin Müslümanlar’a yönelik düşmanca söylemlere onay verdiği belirtilmişti. Rapora göre, bir dini cemaate açıktan üye olanlar ile giyimi itibarı ile Müslüman olduğu anlaşılan kişiler, Müslüman düşmanı tutumdan en fazla mustarip olan kesimi oluşturuyor.

Özellikle başörtülü kadınların, düşmanca tutumla sıklıkla karşılaştıkları bildirilirken erkeklerin ise kendilerine yönelik saldırganlık ve şiddet eğilimine artan şekilde maruz kaldıkları raporda ifade edilmişti.

Raporda Müslümanlar’ın, bir yandan özellikle “yabancı” göçmenler olarak algılandığı, diğer yandan da sözde “geri kalmış” bir dinin mensupları olarak görüldüğü ve bu algılardan dolayı Müslümanlar’ın iki kez olumsuz etkilendiği belirtilmişti.

Almanya’da 5,6 milyon Müslüman yaşıyor

Almanya Federal Göç ve Mülteci Dairesi (BAMF) tarafından yapılan araştırmaya göre 83 milyonluk ülkede toplam Müslüman nüfus 5,6 milyon. Bu nüfusun 3 milyonu ise Türkiye kökenli.

Türkiye’den gelenlerin, Almanya’daki Müslümanlar arasındaki oranı yüzde 45. Müslümanların yüzde 27’si, yani yaklaşık 1 buçuk milyonu ise Arapça konuşan coğrafyadan geliyor.

Almanya’daki Müslümanlar’ın yüzde 19’u Ortadoğu , yüzde 8’i Afrika kökenli. Ülkedeki irili ufaklı cami sayısı ise 3 bin. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne bağlı olan ve imamlarının maaşları Türkiye tarafından ödenen camilerin sayısı ise 900 civarında.

Dalaman: Almanya'da, Türkiye'yi AB içinde gören bir parti yok - 24 Saat Gazetesi

Gazeteci* Cem DALAMAN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.