enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:59 Türkiye’de geliştirilen ve üretilen Togg, Almanya’da kullanıcılarıyla buluştu…
00:59 Erdoğan: “Gazze’de 270’i aşkın gazeteci öldürülürken meslektaşlarının haberini bile yapmadılar”
00:57 Emine Erdoğan: Filistin halkının yanında durmak insanlık vicdanının gereğidir
00:45 Bakan Göktaş: “15 yaş altına yönelik sosyal medya düzenlemesi yakında hayata geçirilecek”
00:39 Aralık ayında hava nasıl olacak?
00:34 Bakan Fidan’dan 29 Kasım Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü paylaşımı
00:24 Türkiye’nin dijital haritaları vatandaşların erişimine açıldı
00:17 İran’da geçen hafta: Öne çıkan iç ve dış gelişmeler
00:16 Trafik kazasında yaralanan polis memuru şehit oldu
00:13 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere’deki Türklere hitap etti
00:00 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün İran’a ziyaret gerçekleştirecek.
13:08 Karadeniz’de 2 ticari gemide patlama oldu
10:50 İstanbul hidrolojik kuraklık kıskacında: Her yıl daha çok su fakiri oluyor
00:59 SYS Grup Genel Müdürü Cahit Utku Aral, “SYS Grup bugün 30x113mm silahı üretebilen 3 firmadan biri”…
00:40 Türkiye’nin yerli Ramjet motoru: Dünyada sayılı ülkede var
00:33 Amerikan-Rus uzay mürettebatı Uluslararası Uzay İstasyonu’nda sekiz aylık göreve başladı
00:33 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Türkiye’nin şu anda bir SAFE* ile iş birliği arayışı yok”
00:26 Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Kocaeli’n Körfez ilçesinde Kapalı Spor Salonun temelini attı…
00:22 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Alman mevkidaşı Wadephul ile ortak basın toplantısında konuştu…
00:21 Yüzyılın Konut Projesi’ne 5 milyon 314 bin kişi başvurdu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da koronavirüs aşı testine gönüllü denek akını

Almanya’da koronavirüs aşı testine gönüllü denek akını
13.07.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Tübingen’de yürütülen koronavirüs aşı çalışmalarına katılmak için 4 bin kişi gönüllü denek olarak başvurdu. Araştırma yöneticisi, böyle bir “lüks” ile daha önce karşılaşmadıklarını söyledi.

Almanya’daki Tübingen Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yürütülen yeni tip koronavirüs aşısının klinik deneylerine katılmak için yaklaşık 4 bin kişi gönüllü denek olarak başvuruda bulundu.

Araştırma yöneticisi Prof. Dr. Peter Kremsner, Alman haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada, “Daha önce hiçbir klinik çalışmada karşılaşmadığımız bir lüks içerisindeyiz. Normalde harıl harıl denek aramak zorunda kalırız” diye konuştu.

Şu ana kadar yaklaşık 50 kişiye yapılan aşının toplamda 168 kişi üzerinde denenmesi planlanıyor. Aşı denemesi Almanya’nın Tübingen, Hannover ve Münih kentlerinin yanı sıra ve Belçika’nın Gent şehrinde yapılacak. “Birinci evre” çalışmalarında olumlu sonuç elde edildiği takdirde, çalışmalar daha fazla kişiyle yürütülecek.

Yan etki tespit edilmedi

Tübingen Üniversitesi’ndeki klinik çalışma, Haziran ayı ortasında başlamıştı. Çalışma kapsamında Alman biyoteknoloji firması CureVac’ın geliştirdiği aşının insanlar tarafından tolere edilip edilemeyeceği araştırılıyor. Araştırma yöneticisi Peter Kremsner tarafından aktarılan bilgilere göre, henüz herhangi bir yan etki gözlemlenmiş değil. “Şu ana kadar her şeyin yolunda olduğunu” belirten Kremsner, olumlu veya olumsuz herhangi bir sarsıcı keşfin söz konusu olmadığının altını çizdi.

Kremsner, klinik testlerin başlatılmasının ardından Haziran ayı ortasında yaptığı açıklamada da, ilk sonuçların iki ay içinde alınabileceğini söylemişti.

Yapılan çalışmalarda, “mRNA” adı verilen aşı maddesi kullanılıyor. mRNA, insan vücudunun protein üretim sürecinde rol oynayan, bir tür haberci molekül.

CureVac firması, ABD Başkanı Donald Trump’ın firmanın geliştirdiği aşının haklarını satın almak istediği iddialarıyla gündeme gelmişti. Olay Almanya ile ABD arasında gerginliğe neden olmuş, Alman Ekonomi Bakanı Peter Altmaier “Almanya satılık değildir” açıklamasında bulunmuştu. Daha sonra Alman hükümeti, CureVac’a hissedar olmuştu.

CureVac, Mainz merkezli Biontech’in ardından koronavirüs aşısı için izin alan ikinci Alman firması.

[TÜHA Haber Ajansı, 13 Temmuz 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.