enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:01 İran’daki protestolar: ABD veya İsrail’le çatışma ihtimali ne kadar yakın?
10:29 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan temassız kartlarda şifresiz işlem limiti artırıldı
09:22 Avrupa Birliği’nde Diplomatik Kariyerde Cinsiyet Eşitsizliği: Bir Özet ve Türkiye Persfektifi
00:58 Miraç Kandili perşembe günü idrak edilecek
00:58 Kocaeli’n simgesi Tarihi Saat Kulesi restore ediliyor…
00:55 İhracat verileri, Aralık 2025 ve geçen yılın tamamına ilişkin faaliyet illere göre ihracat veriler açıklandı…
00:53 Gazze Gölgesinde Üçlü İttifak: İsrail-Yunanistan Hattı ve Doğu Akdeniz’de Yeni Güç Arayışı
00:47 “Gazze Mahkemesi”nin 26 Ekim 2025’te İstanbul’da açıkladığı Nihai Karar, ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu.
00:40 Kritik altyapı hizmetlerinin dayanıklılığı: 2025’te su ve atık su sistemlerinin güvenliği
00:33 Bakan Tunç, Rojin Kabaiş’in ailesi ile görüştü
00:32 Ocak ayının ikinci yarısında sıcaklıklar kademeli olarak artacak
00:26 Ticaret satış hacmi, Kasım 2025’te yıllık bazda yüzde 7,1, perakende satış hacmi de yüzde 14,2 yükseldi…
00:21 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2025’te 70 bin seyirciye ulaştı
00:19 Korku Filmi Zir-i Cin 4: Nesep Bağı 23 Ocak’ta Vizyonda
00:11 Avrupa Birliği Savunma Fonu Kapsamında Türkiye’nin Konumu ve Engellemeler
00:07 Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen “Tıp ve Kültür-Sanat Sempozyumu”na katıldı…
00:07 Suriyeli Gazeteci Dima İZZEDDİN, Suriye’den Aktarıyor..
20:19 Gazeteci İlhan AKÇAY’dan Düzeltme ve Özür: Lale GÜL haberindeki Büyükelçi sözleri şahşıma aittir
06:14 TÜRKİYE-AZERBAYCAN kardeşliği ve dostluğu ebedidir
00:58 Trump yönetiminden Fed Başkanı Powell’a suç duyurusu tehdidi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da koalisyon anlaşması sağlandı

Almanya’da koalisyon anlaşması sağlandı
25.11.2021
A+
A-

BERLİN-TÜHA HABER / Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyon anlaşmasını açıkladı. Müstakbel başbakan Olaf Scholz “Bizi ülkeyi daha iyi yapma arzusu birleştiriyor” dedi.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkit(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Almanya’da yeni koalisyon hükümetinin temelini oluşturan koalisyon anlaşması üzerinde mutabakata varıldı.

SPD (Sosyal Demokrat Parti) liderliğinde 2005 yılından bu yana kurulan ilk koalisyon hükümeti için SPD, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) arasında, 26 Eylül’de yapılan seçimlerden iki ay sonra koalisyon kurulmuş oldu. Koalisyon anlaşmasını partiler kendi içlerinde de oylayacak.

Koalisyon müzakerelerine 21 ana müzakere grubu ve 22 çalışma grubunda görev alan üç partiden 300’e yakın siyasetçi katıldı.

Bakanlıkların dağılımı

Çarşamba günü kamuya açıklanan 177 sayfalık “İlerleme için daha fazla cesaret. Özgürlük, adalet ve sürdürülebilirlik için ittifak” ismini taşıyan koalisyon anlaşmasına göre koalisyon hükümetinde ekonomi ve iklim koruma için Yeşiller’in yönetiminde bir süper bakanlık kurulacak. Ayrıca Yeşiller partisi başbakan yardımcı ve dışişleri, aile, çevre ve tüketiciyi koruma, gıda ve tarım bakanlıklarını üstlenecek.

Koalisyonun en küçük ortağı liberal FDP ise maliye, adalet, ulaştırma ve dijital işler ile eğitim ve araştırma bakanlıklarını alacak. SPD de, başbakanlık haricinde içişleri, çalışma ve sosyal güvenlik, savunma, sağlık, imar, ekonomik iş birliği ve kalkınma bakanlıklarını üstlenecek.

Deutschland Symbolbild Koalition

Göçmenler ve Türkiye politikası ile bölümler

Yeni koalisyon hükümetinin izleyeceği Türkiye politikası ve göçmen siyaseti de koalisyon anlaşmasında temel hatlarıyla yer aldı. Buna göre cifte vatandaşlık konusunda kolaylık sağlanacak, Alman vatandaşlığına geçişler kolaylaştırılacak, göçmenlere yönelik destek projeleri sürdürülecek, NSU kurbanları için dokümantasyon merkezi oluşturulacak, Türkiye önemli bir partner olarak kalacak, ancak Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyelik müzakereleri kapsamında yeni fasıllar açılmayacak ve kapanmayacak, AB-Türkiye Diyaloğu sürecek ve özellikle Türkiye’deki sivil toplum ve gençlik örgütleriyle iletişim geliştirilecek.

“Göz hizasında” bir koalisyon

Scholz koalisyon anlaşmasının açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada SPD, Yeşiller ve FDP’nin “göz hizasında” yani eşit bir koalisyon kurmak istediklerini söyledi.

“Bizi ülkeyi daha iyi yapma arzusu birleştiriyor” diyen Scholz, “Daha fazla atılım yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Scholz’ün bu açıklaması üç partinin asgari ortak paydada buluşmaktan ziyade, “etkisi büyük olacak bir siyaset” izleyeceğinin sinyali olarak değerlendiriliyor.

Yeşiller Eş Başkanı Robert Habeck de yaptığı açıklamada koalisyon anlaşmasını bir “cesaret ve güven belgesi” olarak niteledi. Habeck salgında dördüncü dalganın kontrol altında tutulması için de her şeyi yapacaklarını ifade etti.

Yeni hükümetin, Aralık ayının ikinci haftasında Olaf Scholz’un başbakanlığında görevi devaralması bekleniyor.

EK Kaynaklar *dpa,epd 

[TÜHA Haber Ajansı, 25 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.