enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:23 Kocaeli’n Başarılı Bürokratı Ahmet Akyol, ASELSAN’a Değer Katıyor
00:13 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:11 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:08 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:07 Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart…
00:07 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:06 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:06 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor!”
00:05 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:05 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
00:03 379 FETÖ iltisaklı sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülke hayrına yaptığımız her işin önüne takoz koymaya çalıştılar
00:02 Belçika’daki dev Audi fabrikası kapandı…
00:01 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’dan (PFDK) haberler…
00:01 Suriye devlet televizyonu: Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu
00:00 Yargıtay Başkanlığı’nca, deprem temalı ceza ve hukuk çalıştayları İzmir’de düzenlenecek
21:24 Son dakika gelişmesi… Fatih Ürek’ten acı haber geldi: Fatih Ürek 59 yaşında hayatını kaybetti.
13:12 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:26 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:53 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da İlaç Sıkıntısı

Almanya’da İlaç Sıkıntısı
A+
A-

Türkiye’de son zamanlarda çok konuşulan konulardan biri ilaçlardaki bulunurluk sorunu. Eczacılar, bazı kanser, diyabet ve tansiyon ilaçları ile bazı antidepresanların da bulunamadığını belirtirken, hasta mağduriyetine yol açan bu durumun eczaneleri de ekonomik olarak zorladığı dile getiriliyor.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA) Avrupa Temsilciliğin ‘VOA’ya dayandırdığı Cem DALAMAN’ın haberine göre, Türkiye’nin 81 ilinden eczacılar, taleplerini gündeme getirmek için haftanın son gününde Ankara’da bir araya geldi.

Ancak ilaç krizi sadece Türkiye’yi değil, dünya standartlarında bir ilaç endüstrisine sahip olan ve sağlık sistemi dünyanın en iyilerinden biri olarak tanımlanan Almanya’yı da etkiliyor.

Federal İlaç ve Tıbbi Cihaz Enstitüsü’nün tedarik sıkıntısı listesinde şu anda 300’den fazla tıbbi ürün yer alıyor. Kısmen hayati önem taşıyan ilaçların tedarikinde yaşanan darboğaz nedeniyle, özellikle ateş düşürücü çocuk şurupları, antibiyotikler, astım spreyleri, bazı göz damlaları, insülinler ve kan şekeri seviyesini düşürmek için kullanılan ilaçlarda ciddi sıkıntılar olduğu belirtiliyor. Ayrıca ibuprofen ve paracetamol gibi Almanya’da yaygın olarak kullanılan ağrı kesicilerde de tedarik sıkıntısı yaşandığı kaydediliyor.

Sektör temsilcileri, Covid-19 pandemisi ile başlayan, ardından Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaş sonrası artan tedarik sorununu yaşanan durumun en önemli nedeni olarak isimlendiriyor.

Birçok ilaç firmasının, son yıllarda maliyeti düşürmek için ilaçlardaki etkin maddelerin Çin ve Hindistan gibi Asya ülkelerindeki az sayıdaki şirketlerde üretilmesine başladığı, ancak pandemi döneminde üretimin Çin’de kısmen durması ve tedarik zinciri sorunu nedenleriyle ilaçların dağıtımında büyük aksama yaşandığı, Avrupa’daki şirketlerin ilaçları eczanelere veremediği dile getiriliyor.

Alman İlaç Üreticileri Birliği (BDA), Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle artan enerji fiyatları, ambalaj malzemelerinde yaşanan eksiklik, lojistikte yükselen maliyetlerin de üreticiler üzerinde ağır bir yük oluşturduğuna dikkat çekiyor. Birlik, ilaçlar için kullanılan kağıt, cam ve bazı plastik ambalajların fiyatlarının bir yıl içinde 3 kat arttığını ya da hiç bulunamadığını ifade ediyor.

Ülkedeki ilaç endüstrisinin karşılaştığı bir diğer sorun, vasıflı eleman sıkıntısı. Almanya‘da havalimanlarından gastronomiye, lojistikten zanaat mesleklerine kadar pek çok sektörde ciddi bir eleman sıkıntısı yaşanıyor. Bu açığın ülke dışından getirilecek iş gücüyle kapatılması hedefleniyor. Pandemi döneminde eleman açığının daha da arttığı sağlık sektöründe durum ürkütücü boyutlara ulaştı. Verilere göre ilaç üretimini de içeren sağlık sektörü, verdiği iş ilanlarının yüzde 90’ını dolduramıyor.

Gazeteci * Cem DALAMAN

[TÜHA Haber Ajansı, 28 Kasım 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.