enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:56 Yargımızın Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı Sorunu
17:29 ABD’nin toplam kamu borcu, 22 Ekim itibarıyla 38 trilyon doları aşarak rekor seviyeye ulaştı.
07:56 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
07:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
07:49 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi…
07:38 Cumhuriyetin 102. Yılında: Şahi’den KAAN’a Uzanan YolFatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
07:22 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
07:22 Türkiye sadece platform değil ‘konsept’ de ihraç ediyor
07:17 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
07:00 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
00:26 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:14 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
07:56 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
07:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
07:24 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
00:56 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Deprem Bölgesi Değerlendirme Toplantısı”nda konuştu…
00:45 Hakan Fidan Irak’ı ziyaret edecek
00:41 Beşiktaş Kulübü olağan idari ve mali genel kurulu, bugün gerçekleştirilecek…
00:31 İletişim Başkanı Duran: Ortak geleceğimizi inşa etmeye kararlıyız
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da Enflasyon Yeniden Tek Haneye İndi

Almanya’da Enflasyon Yeniden Tek Haneye İndi
04.01.2023
A+
A-

Almanya’da enflasyon geçen Aralık ayında aylık oranda sürpriz gerileme göstererek yüzde 8,6’ya indi.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın Berlin’den ‘VOA’ kaynaklı Cem DALAN’ın haberine göre, Alman Federal İstatistik Dairesi’nin geçici verilerine göre, Ekim ayında yüzde 10,4 ile 1951’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşan enflasyonun hız kaybetmesinde, son haftalarda doğalgaz fiyatlarının Rusya- Ukrayna savaşının başlamasından bu yana en düşük seviyesine gerilemesinin yanısıra Alman hükümetinin akaryakıt, gaz ve elektrik fiyatlarındaki artıştan etkilenen vatandaşlara destek için hanelere bir kereye mahsus yaptığı 300 Euroluk ödemenin de etkili olduğu belirtildi.

Ülkenin önde gelen ekonomistleri, Aralık ayı için yüzde 9,1 oranında bir enflasyon tahmininde bulunmuştu. Almanya’daki tüketiciler Aralık ayında enerji için bir yıl öncesine göre yüzde 24,4 daha fazla ödemek zorunda kaldı. Gıda fiyatları bir yıl içinde yüzde 20,7 oranında arttı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ve genel olarak tedarik darboğazları fiyatlarda zaten gergin olan durumu daha da kötüleştiren ve son dönemde enflasyonu yukarı çeken unsurlar olarak değerlendiriliyor.

Federal İstatistik Dairesi’ne göre, 2022 yılında tüketici fiyatları yıllık ortalamada yüzde 7,9 oranında arttı. Bu rakam, 1990’da iki Almanya’nın yeniden birleşmesinden bu yana görülen en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti. O zamana kadar bir yıl içindeki en yüksek enflasyon oranı yüzde 7,6 ile 1951 yılında, o zamanki Federal Almanya Cumhuriyeti’nde ölçülmüştü. Çoğu ekonomist, enflasyonun geçen yıl özellikle de son aylarda zirveyi gördüğünü varsayarken, Berenberg Bank’ın baş ekonomisti Holger Schmieding, “Enflasyon açısından muhtemelen en kötüyü atlattık” yorumunda bulundu. Bundesbank Başkanı Joachim Nagel ise, “Enflasyon halen yüksek ve sadece kademeli olarak düşebilecek” dedi.

Hükümet 2023’de yüzde 7 enflasyon bekliyor

Son enflasyon oranının açıklamasından önce konuşan Maliye Bakanı Christian Lindner, Almanya’da bu yıl enflasyonun yüzde 7 olmasını beklediğini, enflasyonun 2024 ve sonrasında düşmeye devam edeceğini öngördüğünü söyledi.

Lindner konuşmasında, yüksek enerji fiyatlarının Avrupa’da yeni normal haline geleceğine inandığını da belirtti. Lindner, “Enflasyon hedefimiz yüzde 2 olmaya devam ediyor. Bu, Alman hükümetinin ve Avrupa Merkez Bankası’nın da birinci önceliği” ifadelerini kullandı.

Bu arada Almanya’nın işsizlik oranı da enflasyon oranının gerilemesiyle oluşan olumlu havayı destekledi. Ülkede işsizlik oranı bir önceki ay yüzde 5,6 iken, Aralık ayında yüzde 5,5’e geriledi. Ekonomistler Aralık ayında işsizlik oranının değişmeyeceğini öngörüyordu.

Kasım ayında 2 milyon 538 bin olan işsiz sayısı Aralık ayında 2 milyon 520 bin seviyesine indi. Geçen yıl toplam istihdam ise, enerji krizi, yüksek enflasyon ve üretim için ara mal kıtlığına rağmen 45,6 milyon kişi ile Doğu ve Batı Almanya’nın birleştiği 1990 yılından bu yana en yüksek rakama ulaştı. Hizmet ve inşaat sektörlerindeki yüksek istihdam artışı dikkati çekerken, tarım, orman ve balıkçılık sektörlerinde istihdam azaldı.

Gazeteci* Cem DALAMAN

[TÜHA Haber Ajansı, 04 Ocak 2023]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.