enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
07:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
18:08 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
17:43 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
14:21 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılına girerken, bu sürecin birçok toplumsal boyutu tekrar gözden geçiriliyor…
13:41 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:19 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:05 DoktorTakvimi, bir kez daha Türkiye’nin En İyi İşverenleri arasında
10:39 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:22 RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
09:00 Terör ve İstihbarat!…
08:54 ROKETSAN, Türkiye’nin 2024’te savunma sanayisinde 7 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da Enflasyon Rekoru

Almanya’da Enflasyon Rekoru
30.10.2021
A+
A-

Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da enflasyon oranı, özellikle petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artış ve küresel arzda yaşanan tedarik sıkıntısı nedeniyle yeni bir rekor kırarak, son 28 yılın en yüksek düzeyine ulaştı.

Federal İstatistik Dairesi’nin son verilerine göre, geçen ay yüzde 4,1 olan yıllık enflasyon, Ekim’de yüzde 4,5’e yükseldi. Almanya’da yıllık enflasyonun, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) tüm Euro Bölgesi için yüzde 2 hedefinin çok üzerinde olması dikkat çekiyor.

Almanya’da enflasyon oranı Temmuz ayında yüzde 3,8, Ağustos ayında yüzde 3,9 olarak kaydedilmişti. Ülkede enflasyonun yüzde 4’ü aştığı en son 1993 yılı Aralık ayında görülmüş, o tarihte enflasyon oranı yüzde 4,3’e çıkmıştı.

Enerji fiyatlarındaki artış enflasyonu tetikliyor

Enerji fiyatlarının yıllık bazda yüzde 18,6 artması dikkati çekerken, yıllık artış gıda fiyatlarında yüzde 4,9 ve hizmetlerde yüzde 2,4 oldu. En çok fiyat artışı kalorifer yakıtında görüldü ve artış aynı döneme göre yüzde 77 oldu. Onu yüzde 28’le mazot ve benzin gibi akaryakıt ürünleri izledi. Ülkede bir litre mazot fiyatı tüm zamanların rekorunu kırarak 1,62 Euro’yla, en yüksek seviyeye ulaştı. Alman Otomobil Kulübü (ADAC), 2012’de 1,55 Euro’yla ulaşılan rekor seviyenin bu hafta kırıldığını açıkladı. Benzin fiyatı da 1,75 Euro’ya yükseldi.

Pandemiyle birlikte petrol üretiminde yaşanan sıkıntılar, ham petrolün fiyatının hızla tırmanmasına neden oluyor. Enerji sektöründeki arz, yükselen talebe aynı oranda cevap veremiyor. Bu, başta ham petrol olmak üzere tüm enerji ürünlerinin fiyatlarının artmasına neden oluyor.

Her ne kadar ekonomistler fiyat artışlarının geçici olacağı öngörüsünde bulunsa da tüketiciler, yüksek enflasyonun etkilerini hissetmeye başladı. Nitekim beklentilerin çok üstünde artış kaydederek tüketicileri endişelendirenlerin başında, gıda fiyatlarındaki yüzde 4,9’luk enflasyon geliyor. Sebzede yüzde 10, süt ürünleri ve yumurtada yüzde 5 artış oldu.

Gelecek yıl düşüş bekleniyor

Hükümet 2021 yılının tamamı için ulusal enflasyon oranının yüzde 3’e çıkacağı tahmini yapmıştı. Ancak ekonomi çevreleri, artışın önümüzdeki aylarda da devam edeceğini ve enflasyonun yıl sonunda yüzde 5’e ulaşabileceğini öngörüyor. Aynı zamanda pandemi sonrası ekonomik toparlanma ve tedarik zincirindeki sıkıntıların azalması sonrasında enflasyonun 2022’de yüzde 2,2’ye, 2023’te ise yüzde 1,7 seviyelerine gerilemesi bekleniyor.

Bu gelişmelere paralel, Almanya’nın önde gelen beş ekonomik düşünce kuruluşu, 14 Ekim’de tedarik zincirindeki sıkıntıların sanayi üretimini yavaşlatması nedeniyle ülkenin 2021 yılı büyüme beklentisini yüzde 3,7’den yüzde 2,4’e düşürdü. Alman hükümeti de, bu yıl için daha önce yüzde 3,5 olarak açıklanan büyüme beklentisini, aşağı yönlü revize ederek yüzde 2,6’ya çekti. Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, Alman ekonomisi için gelecek yıl büyüme tahminini de yüzde 3,6’dan yüzde 4’e yükselttiklerini duyurdu.

Öte yandan istihdamdaki toparlanma sürüyor. İşsiz sayısı, Ekim’de beklentilerin üzerinde, 39 bin azalarak 2,47 milyona geriledi. Piyasalarda işsiz sayısına ilişkin beklenti, Ekim‘de 20 bin azalması yönündeydi. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı yüzde 5,4 olarak açıklandı.

[TÜHA Haber Ajansı, 30 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.