enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:31 Devlet Bahçeli, “Uluslararası toplum, ABD-İsrail ortak yapımı cinayet ve yıkım politikasına sonuna kadar direniş göstermesi gerekiyor”
22:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’e katılacağını duyurdu.
22:23 “Fenerbahçe’ye giderek hata yaptım”
22:15 Trendyol 1. Lig’in 6. haftası yarın oynanacak maçlarla başlayacak.
12:10 Dünkü ve Bugünkü Türkiye!
07:55 İsrail’in Sınır Tanımazlığında Yeni Boyut: Katar Saldırısı
07:49 Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan, Karanlığı dağıtan, yol gösteren, ışık saçan, derin bilgisiyle sözüne güvenilen bir “GURU”dur…
07:44 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Terörsüz Türkiye” mektubları şehit ailelerine ulaştırılıyor…
07:38 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “AK Parti’nin Çarpık Ekonomi Politikaları Gençlerin Geleceğini Çaldı!”
07:35 İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü soykırım ve saldırganlık yalnızca Filistin’le sınırlı kalmamış, Tahran, Beyrut, Şam ve Sana’ya yönelik hamlelerle bölgesel bir boyut kazanmıştı.
07:34 Gazze’ye kara harekâtı: İsrail’in hedefleri ve riskler
07:08 AB’den İsrail’e yaptırım hamlesi
07:06 TBMM’de Tarihi Soru: Terörsüz Türkiye Gerçekten Mümkün Mü?
07:01 Moskova Crocus Fuarı’nda Türk firmalarına büyük ilgi
23:11 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
22:58 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 10. toplantısında konuştu
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da aşırı sağın yükselişi Hristiyan Demokrat Parti’yi birbirine düşürdü

Almanya’da aşırı sağın yükselişi Hristiyan Demokrat Parti’yi birbirine düşürdü
31.07.2023
A+
A-

* Almanya için Alternatif Partisi (AfD) son anketlerde yüzde 20 oy oranına ulaşırken ikinci parti konumuna geldi.

* Avrupa Birliği ve NATO’dan çıkmayı vaad eden AfD ile birlilkte çalışabiliriz açıklamasında bulundan Hristiyan Demokrat Parti Başkanı Friedrich Merz’e parti içerisinde tepkiler yağıyor.

Ramazan Aktaş
TRT Haber: Ramazan Aktaş

Avrupa’daki aşırı sağ partilerin yükselişi devam ediyor. Almanya’da yaklaşan Bavyera ve Hessen eyalet seçimlerinde Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) hükümet ortağı olması olağan görülüyor. Federal bazda yapılan anket çalışmalarında ise AfD’nin yüzde 20’nin üzerinde oy alacağı belirtiliyor.

Ana muhalefette bulunan Hristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU-CSU) yüzde 29, koalisyon hükümetini oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 18, Yeşiller Partisi yüzde 14, Hür Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 7 oy oranına sahip.

AfD, AB ve NATO’dan çıkmak istiyor

Almanya’da olası bir AfD zaferinde ülkenin hangi yöne doğru gideceği tartışılıyor. AfD, ülkede yaşayan yabancılara yönelik popülist siyasetin yanı sıra Almanya’nın Avrupa Briliği ve NATO’dan çıkmasını savunuyor.

Yaklaşık 600 AfD delegesi geçtiğimiz Cuma günü AfD parti kongresinde bir araya geldi. Eşbaşkan Tino Chrupalla, önümüzdeki yıl federalde en güçlü parti olmayı hedeflediklerini ve yaklaşan Saksonya, Thüringen ve Brandenburg’daki eyalet seçimlerinde zaferle ayrılacaklarını söyledi.

Chrupalla, Almanya seçimlerinden sonra Avrupa Birliği seçimerinde “Kimlik ve Demokrasi” oluşumu altında Fransız Ressemblement National ve Avusturya’nın FPÖ partileriyle birlikte zafere ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

CDU Genel Başkanı: AfD ile ortak çalışılabilir

Hristiyan Demokrat Parti CDU lideri Friedrich Merz, eyalet ve federal bazda AfD ile ortak çalışmayı hayal edebildiğini söylemiş ve parti içerisinde farklı görüşler ortaya çıkmıştı.

Hristiyan Demokrat Parti Başkanı Friedrich Merz
[Hristiyan Demokrat Parti Başkanı Friedrich Merz]

Merz, söylemlerinin geriye çekti ama parti içerisinde huzursuzluk devam ediyor. Parti üyeleri Merz’in birdahaki federal seçimlerde Şansölye adayı olmasını istemiyor

Eyalet Başbakanları tepkili

Bavyera ve Hessen eyalet seçimlerine hazırlanan Hristiyan Demokrat Parti Eyalet Başbakanları Markus Söder ve Boris Rhen de Genel Başkan Merz’in açıklamalarını desteklemedekilerini belirtti.

Siyaset uzmanları, federal seçimlerde Şansölye adayı olmaya hazırlanan CDU Başkanı Merz’in kaderini Ekim’de yapılacak eyalet seçimlerinin belirleyeceğini ifade ediyor.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.