enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
00:49 Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:41 Clintonlar, Epstein soruşturmasında Kongre’ye ifade vermeyi kabul etti
00:37 Trump ve Zelenskiy Büyük Oranda Anlaştı
00:32 Yunan Profesör Grivas: Türkiye Avrasya’nın En Hırslı Gücü Oldu, Yunanistan’ı Sakat Bırakabilir
00:29 Numan Kurtulmuş: Suriye’de gelinen noktayı takdirle karşılıyoruz
00:22 İran Cumhurbaşkanı, ABD ile müzakereye şartlı olarak hazır olduğunu açıkladı
00:21 ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff, İranlı yetkililerle bu haftanın sonuna doğru bir araya gelecek
00:18 Şarku’l Avsat’a konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri bölgesel barış ve istikrar için stratejik öneme sahip
00:17 Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:17 Avrupa Haberleri: Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:16 Gümrük Muhafaza’dan sınır ötesi kaçakçılığa darbe
00:11 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna Parlamentosu’nda yaptığı konuştu
00:10 ‘Bakım Sigortasının Önemi ve Gerekliliği!
00:08 DMM’den “Türkiye’de binlerce çocuğun kaybolduğu” iddialarına yalanlama
00:06 İsrail’in İstihbarat İçin Kullandığı Epstein Tuzağına Kimler Düşmemiş ki!
00:01 Eski Libya lideri Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam evinde uğradığı saldırıda öldürüldü
00:01 Sapanca Gölü’ne 3 milyon 240 bin metreküplük alternatif kaynak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da aşırı sağın yükselişi Hristiyan Demokrat Parti’yi birbirine düşürdü

Almanya’da aşırı sağın yükselişi Hristiyan Demokrat Parti’yi birbirine düşürdü
31.07.2023
A+
A-

* Almanya için Alternatif Partisi (AfD) son anketlerde yüzde 20 oy oranına ulaşırken ikinci parti konumuna geldi.

* Avrupa Birliği ve NATO’dan çıkmayı vaad eden AfD ile birlilkte çalışabiliriz açıklamasında bulundan Hristiyan Demokrat Parti Başkanı Friedrich Merz’e parti içerisinde tepkiler yağıyor.

Ramazan Aktaş
TRT Haber: Ramazan Aktaş

Avrupa’daki aşırı sağ partilerin yükselişi devam ediyor. Almanya’da yaklaşan Bavyera ve Hessen eyalet seçimlerinde Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) hükümet ortağı olması olağan görülüyor. Federal bazda yapılan anket çalışmalarında ise AfD’nin yüzde 20’nin üzerinde oy alacağı belirtiliyor.

Ana muhalefette bulunan Hristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU-CSU) yüzde 29, koalisyon hükümetini oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 18, Yeşiller Partisi yüzde 14, Hür Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 7 oy oranına sahip.

AfD, AB ve NATO’dan çıkmak istiyor

Almanya’da olası bir AfD zaferinde ülkenin hangi yöne doğru gideceği tartışılıyor. AfD, ülkede yaşayan yabancılara yönelik popülist siyasetin yanı sıra Almanya’nın Avrupa Briliği ve NATO’dan çıkmasını savunuyor.

Yaklaşık 600 AfD delegesi geçtiğimiz Cuma günü AfD parti kongresinde bir araya geldi. Eşbaşkan Tino Chrupalla, önümüzdeki yıl federalde en güçlü parti olmayı hedeflediklerini ve yaklaşan Saksonya, Thüringen ve Brandenburg’daki eyalet seçimlerinde zaferle ayrılacaklarını söyledi.

Chrupalla, Almanya seçimlerinden sonra Avrupa Birliği seçimerinde “Kimlik ve Demokrasi” oluşumu altında Fransız Ressemblement National ve Avusturya’nın FPÖ partileriyle birlikte zafere ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

CDU Genel Başkanı: AfD ile ortak çalışılabilir

Hristiyan Demokrat Parti CDU lideri Friedrich Merz, eyalet ve federal bazda AfD ile ortak çalışmayı hayal edebildiğini söylemiş ve parti içerisinde farklı görüşler ortaya çıkmıştı.

Hristiyan Demokrat Parti Başkanı Friedrich Merz
[Hristiyan Demokrat Parti Başkanı Friedrich Merz]

Merz, söylemlerinin geriye çekti ama parti içerisinde huzursuzluk devam ediyor. Parti üyeleri Merz’in birdahaki federal seçimlerde Şansölye adayı olmasını istemiyor

Eyalet Başbakanları tepkili

Bavyera ve Hessen eyalet seçimlerine hazırlanan Hristiyan Demokrat Parti Eyalet Başbakanları Markus Söder ve Boris Rhen de Genel Başkan Merz’in açıklamalarını desteklemedekilerini belirtti.

Siyaset uzmanları, federal seçimlerde Şansölye adayı olmaya hazırlanan CDU Başkanı Merz’in kaderini Ekim’de yapılacak eyalet seçimlerinin belirleyeceğini ifade ediyor.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.