enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:36 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
08:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
08:17 Turizme savaş darbesi
07:31 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
07:12 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
00:58 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:42 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu, “Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:08 Made in EU Nedir?
00:06 Ömer Çelik: İHA/SİHA kabiliyetlerimizi geliştirmemiz beka meselesidir
11:01 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:31 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:46 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:06 (UHA) Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:24 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:11 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya Kuzey Akım 2 İçin ABD’yi İkna Arayışında

Almanya Kuzey Akım 2 İçin ABD’yi İkna Arayışında
18.02.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Alman-Rus ortaklığı ile yürütülen Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı projesinin akıbeti ne olacak? Alman siyasetinin uzun bir süredir tartıştığı bu konuda yaşanan yeni gelişmeler, gelen tüm eleştiri ve tepkilere rağmen boru hattının tamamlanacağını gösteriyor. 

Alman hükümetine yakın kaynaklar, Başbakan Angela Merkel’in Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve Ekonomi Bakanı Peter Altmeier ile geçen günlerde bir araya gelerek, projenin bir an önce tamamlanması, ancak aynı zamanda ABD Başkanı Joe Biden’in ikna edilerek, ABD’nin yaptırım tehditlerini kaldırması için bir plan geliştirilmesi yönünde karar aldıklarını aktarıyor.

Kaynaklara göre, Merkel bu konuda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de görüşerek, Kuzey Akım 2 projesinin tamamlanması konusunda desteğini aldı.

Rus muhalif siyasetçi Alexei Navalny’nin zehirlenmesi, gözaltına alınması ve son olarak 3,5 yıl hapis cezasına çarptırılmasından sonra, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, ülkesinin projenin durdurulmasını istediğini açıklamış, bu tavır Berlin’de böyle bir açıklamanın Cumhurbaşkanı Macron’un bilgisi olmadan yapılamayacağı şeklinde yorumlara neden olmuştu.

Merkel’in Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz ile de görüşerek, boru inşaatının tamamlanması konusunda Kurz’un da desteğini aldığı öğrenildi. Alman hükümetinin, Fransa ve Avusturya’nın desteğini alarak, başta Polonya ve Ukrayna olmak üzere Baltık ülkelerinden devam eden itiraz ve eleştirlere karşı AB içindeki pozisyonunu güçlendirdiği vurgulanıyor.

Almanya ABD’yi ikna etmek için bir teklif sunmaya hazırlanıyor

Merkel’e yakın çevrelerden yapılan yorumlarda, başbakanın, projenin tamamlanması için ABD ile anlaşma arayışında olması ise en önemli hedef olarak tanımlanıyor. Biden’in başkanlığa seçilmesinden sonra Alman ve Amerikalı diplomatların gizli görüşmelerde bir araya gelerek, her iki tarafı tatmin edecek bir plan üzerinde çalıştıkları haber veriliyor.

Alman tarafının ABD yaptırımlarının kaldırılması karşılığında, Rusya’nın Avrupa’nın enerji piyasası üzerindeki etkisini kısıtlayacak bir mekanizmayı devreye sokmayı, ayrıca Ukrayna’ya gaz sevkiyatının garantisi konusunda güvence verilmesini teklif edeceği ihtimali dile getiriliyor. Bu iki teklife ek olarak, ABD’den Avrupa‘ya sıvılaştırılmış doğal gazını (LNG) kolaylaştırmak için Almanya’nın Baltık sahilinde iki LNG terminali inşasına izin verebileceği de iddia ediliyor.

Geçen sene Alman medyasında yayınlanan ve Maliye Bakanı Olaf Scholz’un o dönemdeki Amerikalı mevkidaşı Steven Mnuchin’e yazdığı mektupta, Almanya’nın kuzeyindeki Wilhelmshaven ve Brunsbüttel’de iki LNG terminali inşa edilmesini önerdiği ve Alman hükümetinin bunu 1 milyar Euro’ya varan bir parayla destekleyeceğini söylediği ortaya çıkmış, hükümet mektubun varlığını yalanlamamıştı. Söz konusu teklif, Alman medyasında “rüşvet” olarak tanımlanmıştı.

Bu “teklifin” geçerliliği, Joe Biden’in seçimi sonrasında yeni bir ivme kazandı. Biden’in kaya gazı kaynaklarının kullanılmasına ve sıvılaştırılmış gazın satışına sıcak bakmadığı yorumları yapılırken, Alman tarafının Biden’i yaptırımlardan vazgeçirebilmek için LNG limanı teklifine alternatif olarak, “uluslararası konularda daha fazla destek” sözüyle de ikna etmeyi deneyeceği tahmin ediliyor.

Biden yaptırım kararlarını devam ettirecek mi?

Eski Başkan Donald Trump 2018’de düzenlenen NATO Zirvesi’nde, Kuzey Akım 2 projesini sert sözlerle eleştirmiş, “Almanya tümüyle Rusya tarafından kontrol ediliyor” diyerek, projede çalışan Alman firmalarına yaptırım uygulama kararı almıştı. Geride kalan dönemde yaptırım tehditleri nedeniyle çok sayıda şirket inşaattan çekildi ve proje durma noktasına geldi.

Joe Biden’ın başkanlık görevini devralmasının ardından Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Biden boru hattı projesini yanlış bir fikir olarak görüyor” denilmesi, yaptırımların süreceği şeklinde yorumlara yol açtı. Merkel, geçen ay ortasında yeni Başkan Biden ile telefon görüşmesinden sonra, Almanya ve ABD arasında bu konuda fikir ayrılığı olduğunu kabullenmiş ve Biden ile bir araya geldiğinde konuyu öncelikli olarak ele alacağını ifade etmişti.

Rusya’nın Narwa ve Almanya’nın Greifswald şehirleri arasında işlemesi planlanan Kuzey Akım 2 hattının şu ana dek yüzde 94’ü tamamlandı. Proje bittiğinde, 1200 kilometre uzunluğundaki hattan yılda 55 milyar metreküp doğal gaz taşınması hedefleniyor. 2023 yılına kadar aşamalı olarak ülkedeki tüm nükleer enerji santrallerini kapatmayı, 2035’e kadar da kömür enerjisini tamamen bırakmayı hedefleyen Almanya, su, rüzgar ve güneş enerjilerinin yanı sıra doğal gaza adeta bağımlı bir duruma geldi.

Haber: Arzu Çakır / VOA 

[TÜHA Haber Ajansı, 18 Şubat 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.