enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:01 Filistin Direnişinin Temel Taşı: “Filistin’de Kadın ve Anne Olmak” Konferansı Gerçekleştirildi.
09:30 Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurucusu: Mehmet Emin Resulzade
00:30 CHP’li Kanko Derince Lisesi Tartışmasını Meclis’e Taşıdı: “Okullar Kentlerin Hafızasıdır”
00:01 Yunanistan Kültür Bakanlığı, Yanya’daki tarihi Aslan Paşa Camii’nin restorasyonunu üstleniyor
23:12 Hukuksuzluklar Ortasında Hürmüz Boğazı
22:50 Terörsüz Türkiye Süreci Hızlanacak
22:12 Terörsüz Türkiye Hedefinin Siyasal ve Toplumsal Yönleri
21:56 ABD ve İsrail’in Saldırıları İran’da Kürt Silahlı Grupları Harekete Geçirebilir mi?
21:45 ABD’de CNN’in bağımsız araştırma şirketi SSRS’nin anketine göre, kamuoyunun yüzde 54’ü, İran’a yönelik saldırıların ülkesi için daha büyük tehdit oluşturacağını düşünüyor.
21:40 İran’a Siyonist Saldırı ve Batının Kukla Kürdistan Hayali!
20:48 Kocaelispor sürpriz şekilde kupaya veda etti 
10:28 Madrid’de ‘Belirsizliği Yönetmek, Dönüşümü Yönlendirmek: Dönüm Noktasında NATO’ paneli düzenlendi
10:17 İran Büyükelçisi Dışişleri’ne çağrıldı
10:05 Bakan Fidan, ABD’li mevkidaşı Rubio ile görüştü
23:27 “Başkasının Derdiyle Dertlenmeyen, Kendine Dert Arasın”
22:36 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonunun Nihai Raporu
22:01 ABD, İsrail ve İran: Kapasiteler, Kabiliyetler ve Hal Tarzları
20:51 İran Müdahalesi Avrupa’yı ve Transatlantik İlişkileri Nasıl Dönüştürüyor?
19:08 Jakobenlerin Laiklikle İmtihanı
18:00 MSB: Türk hava sahasına yönelen balistik mühimmat imha edildi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Almanya da Pegasus Kullanan Ülkeler Arasında”

“Almanya da Pegasus Kullanan Ülkeler Arasında”
13.10.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Pegasus adlı casus yazılımın, siyasetçiler dahil onbinlerce kişinin cep telefonuna sızarak, özel bilgilerine ulaşılmasını sağladığının ortaya çıkması, bir süredir siber güvenlik konusuna yeni bir boyut getirdi. 

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (VOA)’ye dayandırdığı Cem Dalaman‘ın haberine göre, 2020 yılında, İsrail merkezli NSO firmasının gelişirdiği casus yazılımın 50’den fazla ülkeye satıldığı ve istihbarat örgütlerinin kullanımına sunulduğu ortaya çıkmıştı. Başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere çok sayıda kurum ve insan hakları örgütü casus yazılımını, siber silah olarak sınıflandırırken, Alman gazeteci örgütleri de uzun süredir Pegasus’un Alman istihbaratı tarafından kullanılıp kullanılmadığının hükümet tarafından açıklanmasını talep ediyordu.

Yetkililer, konu hakkında konuşmamayı tercih ederken, ortaya çıkan yeni belgelere göre, ülkenin başlıca kolluk kuveti, iç istihbarattan da sorumlu Alman Kriminal Dairesi’nin (BKA) yanısıra, dış istihbarat teşkilatı Federal Haber Alma Servisi’de (BND) yazılımı kullanıyor.

Federal Meclis’in içişleri komisyonunun gizli toplantısından sızan haberleri değerlendiren Alman medyasında çıkan haberlere göre, istihbarat örgütleri İsrailli NSO Grup’a ait yazılımı geçen sene satın alarak, kullanıma sokmuş. BND’nin yazılımı başka ülkelerdeki casusluk çalışmalarında kullandığından yola çıkılırken, hangi ülkelerin hedeflendiği konusunda ise henüz bir bilgi yok.

“Bakan devre dışı bırakılmış”

Komisyondan sızan bilgilere göre, yazılımın satın alınması sürecinde, iç ve dış istihbarattan sorumlu olan Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer devre dışı bırakılarak, bilgilendirilmemiş. Hukuk uzmanları ve yorumcular, Alman

istihbaratının ilgili bakandan habersiz hareket etmesini “siyasi skandal” olarak tanımlıyor ve Pegasus’un kullanımının Alman yasalarına da aykırı düştüğünü savunuyorlar.

Tartışmaların odağındaki NSO adlı şirket, yazılımı sadece devletlere terörle mücadele kapsamında sattığını öne sürerken, yapılan araştırmalar, Pegasus ile birçok ülkeden gazeteci, siyasetçi, muhalif ve iş insanının verilerine ulaşıldığını ortaya çıkarmıştı.

Çeşitli istihbarat kaynaklarının doğruladığı iddialara göre, Pegasus üzerinden şimdiye kadar 14 devlet ve hükümet başkanına ait numara tespit edildiği, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yanısıra, eski Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Fas Kralı 6. Muhammed ve Pakistan Başbakanı İmran Han’ın cep telefonlarına sızıldığı belirlenmişti. Araştırmalar, İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda 2018 yılında öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz ile Kaşıkçı soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet eski Başsavcısı İrfan Fidan ve Kaşıkçı’nın arkadaşı olduğu belirtilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlarından AK Parti’li Yasin Aktay’ın da izlenen isimlerden olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Casus programla, Messenger, WhatsApp ve Signal gibi sohbet uygulamalarındaki şifreler kırılabiliyor ve cep telefonlarında eş zamanlı verilere ulaşılabiliyor. Yazılım sayesinde telefon kullanıcısının kişisel bilgileri ile konumu izlenip mikrofon ve kamerasını kontrol edilebiliyor. Araştırmacılara göre bu kişilerin telefonlarına iMessage aracılığıyla bir mesaj gönderilmesiyle, casus yazılım otomatik olarak telefona yükleniyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 13 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.