enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
23:33 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Almanya da Pegasus Kullanan Ülkeler Arasında”

“Almanya da Pegasus Kullanan Ülkeler Arasında”
13.10.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Pegasus adlı casus yazılımın, siyasetçiler dahil onbinlerce kişinin cep telefonuna sızarak, özel bilgilerine ulaşılmasını sağladığının ortaya çıkması, bir süredir siber güvenlik konusuna yeni bir boyut getirdi. 

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (VOA)’ye dayandırdığı Cem Dalaman‘ın haberine göre, 2020 yılında, İsrail merkezli NSO firmasının gelişirdiği casus yazılımın 50’den fazla ülkeye satıldığı ve istihbarat örgütlerinin kullanımına sunulduğu ortaya çıkmıştı. Başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere çok sayıda kurum ve insan hakları örgütü casus yazılımını, siber silah olarak sınıflandırırken, Alman gazeteci örgütleri de uzun süredir Pegasus’un Alman istihbaratı tarafından kullanılıp kullanılmadığının hükümet tarafından açıklanmasını talep ediyordu.

Yetkililer, konu hakkında konuşmamayı tercih ederken, ortaya çıkan yeni belgelere göre, ülkenin başlıca kolluk kuveti, iç istihbarattan da sorumlu Alman Kriminal Dairesi’nin (BKA) yanısıra, dış istihbarat teşkilatı Federal Haber Alma Servisi’de (BND) yazılımı kullanıyor.

Federal Meclis’in içişleri komisyonunun gizli toplantısından sızan haberleri değerlendiren Alman medyasında çıkan haberlere göre, istihbarat örgütleri İsrailli NSO Grup’a ait yazılımı geçen sene satın alarak, kullanıma sokmuş. BND’nin yazılımı başka ülkelerdeki casusluk çalışmalarında kullandığından yola çıkılırken, hangi ülkelerin hedeflendiği konusunda ise henüz bir bilgi yok.

“Bakan devre dışı bırakılmış”

Komisyondan sızan bilgilere göre, yazılımın satın alınması sürecinde, iç ve dış istihbarattan sorumlu olan Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer devre dışı bırakılarak, bilgilendirilmemiş. Hukuk uzmanları ve yorumcular, Alman

istihbaratının ilgili bakandan habersiz hareket etmesini “siyasi skandal” olarak tanımlıyor ve Pegasus’un kullanımının Alman yasalarına da aykırı düştüğünü savunuyorlar.

Tartışmaların odağındaki NSO adlı şirket, yazılımı sadece devletlere terörle mücadele kapsamında sattığını öne sürerken, yapılan araştırmalar, Pegasus ile birçok ülkeden gazeteci, siyasetçi, muhalif ve iş insanının verilerine ulaşıldığını ortaya çıkarmıştı.

Çeşitli istihbarat kaynaklarının doğruladığı iddialara göre, Pegasus üzerinden şimdiye kadar 14 devlet ve hükümet başkanına ait numara tespit edildiği, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yanısıra, eski Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Fas Kralı 6. Muhammed ve Pakistan Başbakanı İmran Han’ın cep telefonlarına sızıldığı belirlenmişti. Araştırmalar, İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda 2018 yılında öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz ile Kaşıkçı soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet eski Başsavcısı İrfan Fidan ve Kaşıkçı’nın arkadaşı olduğu belirtilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlarından AK Parti’li Yasin Aktay’ın da izlenen isimlerden olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Casus programla, Messenger, WhatsApp ve Signal gibi sohbet uygulamalarındaki şifreler kırılabiliyor ve cep telefonlarında eş zamanlı verilere ulaşılabiliyor. Yazılım sayesinde telefon kullanıcısının kişisel bilgileri ile konumu izlenip mikrofon ve kamerasını kontrol edilebiliyor. Araştırmacılara göre bu kişilerin telefonlarına iMessage aracılığıyla bir mesaj gönderilmesiyle, casus yazılım otomatik olarak telefona yükleniyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 13 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.