enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 ICE’a Tepki Büyüyor
00:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:03 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:02 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:02 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
00:01 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:01 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:00 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
14:41 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:29 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:41 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
04:33 DEVA Partisi’nden açıklama: Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocukların ödüyor
00:53 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan ‘Kahvaltı Haberleri’
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
00:30 RTÜK Başkanı Daniş: TRT, ülkemizin sesi, hafızası ve ortak değeri olmaya devam ediyor
00:22 Meteoroloji’den kritik uyarı: Sel, su baskını ve fırtınaya dikkat
00:16 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
00:09 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Kahramanmaraş’ta, partisinin İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Akdeniz’deki balık popülasyonunda büyük azalış

Akdeniz’deki balık popülasyonunda büyük azalış
22.12.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Akdeniz’de 200 metreden 900 metreye kadar ticari olarak trol balıkçılığı yapılıyor. Son 10 yılla kıyaslandığında balık türleri ve popülasyonunda ciddi azalma var. TRT Haber ekibi Akdeniz Üniversitesi’nin araştırma gemisinde çalışmaları görüntüledi.

Türkiye’nin Akdeniz’e olan kıyısı 1577 kilometre. Sadece Antalya’nın 640 kilometre sahil şeridi mevcut. Bu bölgede 400’ü balık olmak üzere toplam 665 tür deniz canlısı bulunuyor.

Kıyıdan 3 mil açıkta, 200 metreden 900 metre derinliğe kadar ticari olarak trol avcılığı yapılıyor.

Akdeniz’de bilimsel araştırma yapılıyor

Akdeniz Üniversitesi, canlı türü ve popülasyonlarını yıllardır izliyor.

Su Ürünleri Fakültesi kendine ait araştırma gemisi ile denizin farklı nokta ve derinliklerinden canlı numuneleri alıyor.

27 metre uzunluğunda tam donanıma sahip “Akdeniz Su Gemisi” 15 kişilik mürettebat ile Antalya açıklarında bilimsel araştırmalar yapıyor.

TRT Haber ekibi o çalışmalardan birini görüntüledi.

Denizin derinliklerine ağlar atıldı

Antalya Limanı’ndan demir alan gemi, saatlerce süren seyrin ardından ağlarını derinliklere bıraktı.

Yaklaşık 2 kilometre uzunluğundaki halatlara bağlı trol ağı, denizin metrelerce derinliğini süpürüyor. Kıyıya 14 mil uzaklıkta, yaklaşık 600 metre derinliğe trol ağları atılıyor ve bir saat kalan ağlar çıkartılıyor.

Tür ve popülasyonlar araştırılıyor

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Cengiz Deval, araştırmaya ilgili şunları söyledi:

“Şu anda bulunduğumuz sular Türkiye kara sularının dışında, uluslararası sular olarak tanımladığımız yer. Bu alanlar önemli; çünkü birçok derin deniz türünün ebeveynlerinin bulunduğu alanlar, buralar üreme ve yumurtlama alanları olarak kullanılıyor. Buranın en önemli türü kırmızı karidesler. Ülkemizde yakalananların çoğunluğu İtalya ve İspanya’ya ihraç ediliyor. Berlam türümüz var, yine aynı familyanın başka türü gelincik var, deniz iskorpit türü var, yine aynı zamanda bu derinlikte de 3-4 tane de derin deniz köpek balıkları çıkıyor, bunlar da hassas türler.”

Balıklardan numune alınıyor

Toplanan deniz ürünleri türüne göre ayrılıyor balıkların tek tek boy ölçümü yapılıyor ve incelemeye alınıyor.

Tüm bilimsel analizler tek tek kayıt altına alınıyor. Geçmişin verileri ile gelecekte atılması gereken adımlar için yol haritası çıkarılıyor.

Araştırma yapılırken her 100 metre derinlikte ağ atılıyor.

Araştırma gemisi personeli Yunus Onay, “Genelde çalışmalarımız projede yapılan balığın yani hedef tür neyse ona göre çalışıyoruz. Kullanmadığımız balıkları tekrardan denize atıyoruz, numunelik bir balık varsa laboratuvara gidiyor” diye konuştu.

Balık popülasyonunda büyük azalış var

Antalya körfezi yüzey alanı olarak Türkiye’nin sayılı büyük körfezlerinden biri.

Bilimsel çalışmalar son 10 yılla kıyaslandığında ne yazık ki balık türlerinde ve popülasyonlarında yüzde 50’den yüzde 99’a kadar ciddi azalmalar kaydediliyor. Bu azalışlar avlanması yasak olan türleri de etkiliyor.

TRT Haber: Sena Ünal (Mersin)

[TÜHA Haber Ajansı, 22 Aralık 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.