enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:10 Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,7 büyüdü…
13:34 1 Aralık Pazartesi gününden herkese merhaba…
12:02 İlahiyat Koleji Konusunu Ne Kadar Biliyoruz?
00:52 CBME Türkiye’de Pazarlamanın, E-Ticaretin ve İhracatın Yeni Yolları İle Trendler Konuşulacak!
00:50 Bundan sonra rakipler düşünsün!…
00:46 MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın’dan Papa ziyaretine eleştiri: ‘Şova dönüştürüldüğü görülmektedir’
00:43 AK Parti Kocaeli İl Başkanı Dr. Şahin Talus, Körfez İstişare Kurulu’nu Topladı…
00:43 Orban’dan Moskova ziyareti: Putin ile görüşmesi AB için ne anlama geliyor?
00:40 Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Şen: Aralık ayında İstanbul’a kar bekleyenleri hayal kırıklığına uğratacak
00:32 ABD’de göçmen kararı: Yeşil kartı risk altında olan ülkeler hangileri?
00:22 Gazeteci Sasha Vakulina’nın Ukrayna haberleri..
00:09 n okuyoruz | Bültenden Herkese Merhaba!
00:09 Ukrayna’da savaş: Zelenskiy Macron ile Paris’te barış ve güvenlik gündemini görüşecek
00:03 Gazeteci Cengiz ERDİL yazdı: İklim zirvesinin ardından
00:02 Belçika direniyor, AB Ukrayna için B planını değerlendiriyor
00:59 Türkiye’de geliştirilen ve üretilen Togg, Almanya’da kullanıcılarıyla buluştu…
00:59 Erdoğan: “Gazze’de 270’i aşkın gazeteci öldürülürken meslektaşlarının haberini bile yapmadılar”
00:57 Emine Erdoğan: Filistin halkının yanında durmak insanlık vicdanının gereğidir
00:45 Bakan Göktaş: “15 yaş altına yönelik sosyal medya düzenlemesi yakında hayata geçirilecek”
00:39 Aralık ayında hava nasıl olacak?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Akdeniz’de plastik facia uyarısı

Akdeniz’de plastik facia uyarısı
03.11.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Kıyıları ve yakın çevresindeki ülkelerde yaklaşık 450 milyon kişinin yaşadığı Akdeniz hızla bir plastik çöplüğüne dönüşüyor. Türkiye Akdeniz’i en fazla kirleten ülkeler arasında üçüncü sırada yer alıyor.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın (dpa)’ya dayandırdığı haberine göre,Dünya Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından yapılan bir araştırma, Akdeniz’e kıyısı olan ya da nehirlerle bu denizle bağlantısı bulunan ülkelerdeki yanlış atık uygulamalarının Akdeniz’deki plastik kirliliğine yol açtığını ortaya koydu.

IUCN’nin Cenevre yakınlarındaki Gland’da Salı günü yaptığı açıklamaya göre, Akdeniz’de kıyısı bulunan veya Nil, Po, Rhone gibi nehirlerle bu denizle  bağlantısı olan 33 ülkeden Akdeniz’e yılda yaklaşık 230 bin ton plastik atık dökülüyor. Bu miktar günlük 500’den fazla kargo konteyneri kadar çöpün Akdeniz’e dökülmesi anlamına geliyor. Araştırmada, söz konusu miktarın yüzde 94’ünü plastik atıkların oluşturduğu saptandı.

Uzmanlar Akdeniz’deki plasitik çöplerin üçte birinin doğrudan kıyısı olan ülkelerden, kalan miktarın ise çevre ülkelerden nehirlerle denize ulaştığını tespit ettiler.

Türkiye üçüncü sırada

Buna göre Akdeniz’i, tahmini olarak yılda yaklaşık 74 bin ton çöple en fazla Mısır kirletiyor. Onu yıllık tahmini yaklaşık 34 bin tonla İtalya ve 24 bin tonla Türkiye takip ediyor. Nüfus yoğunluğuna göre ise Akdeniz’e en fazla atık atan ülke Karadağ. Karadağ’dan yılda kişi başı 8 kilo plastik atık Akdeniz’e atılıyor. Karadağ’ın ardından Arnavutluk, Bosna Hersek ve Kuzey Makedonya geliyor.

Spanien Plastikmüll am Sandstrand auf Mallorca (picture alliance/blickwinkel/fotototo)

Akdeniz’deki plastik çöplerin izlerini süren uzmanlar, atıkların yüzde 80’inin Türkiye, Mısır, İtalya, Arnavutluk, Tunus, Uganda, Kuzey Makedonya, Kenya ve Bulgaristan kaynaklı olduğunu tespit ettiler.

Uzmanlar, Adeniz’deki plastik atık miktarının bir milyon tonu aştığı tahmininde bulunurken, 2040 yılına kadar bu miktarın iki katına çıkabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Yapılan açıklamada Akdeniz’i kirleten ülkelerin atık imha sistemlerinin gözden geçirmesi ve denizi kirletenlere yaptırımlar uygulanması tavsiye edildi.

[TÜHA Haber Ajansı, 03 Kasım 2020]

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.