enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:34 Doğu Karadeniz’den ocak-ekim döneminde bal ihracatı, 1 milyon 834 bin 520 dolara ulaştı.
00:32 Suriye Sahasındaki Meydan Okumalar ve Fırat’ın Doğusu
00:31 Terör örgütü PKK Irak’ın kuzeyindeki Zap bölgesinden tamamen çekildi
00:26 Türkiye genelindeki metro tünelleri, olağanüstü durumlarda 1 milyon 374 bin kişiye acil barınma imkanı sağlayacak kapasitede…
00:19 “2025 yılında 65 ilde 255 kazı alanına ulaştık”
00:19 Şara’nın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Rolü
00:19 Bakan Güler: Kutuların çözümü ve ilk bulgulara ulaşma süreci en az 2 ay sürer
00:19 TOBB’un Nefes kredi hacmi 25 milyar liradan 50 milyar liraya yükseltildi…
00:09 Sempozyum | Sosyal Panorama 2025: Türkiye’de Değişen Nüfus ve Ailenin Geleceği
00:09 Engelli bireylerin trafik sigortasından indirimli yararlanmalarına ilişkin yeni düzenleme 1 Şubat 2026’da yürürlüğe girecek.
00:08 Bakan Uraloğlu, “Üretilen dördüncü Milli Banliyö Tren Seti Gaziantep Büyükşehir Belediyesine teslim edildi”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elim uçak hadisesinin neden yaşandığını çok daha net göreceğiz ve kamuoyuyla paylaşacağız”
00:06 Bakan Kacır: Gençlerimizi geleceğe hazırlıyoruz
13:46 Kriz Beklentisine Mahkum Olmak
11:24 4. Ölüm Yılında, Şair, Yazar, Düşünür Sezai Karakoç
07:21 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Türkiye’nin dünya çapında bir turizm markası”
00:56 Sındırgı’da 22 bin 600 binada inceleme yapıldı…
00:53 KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, “İlk ziyaretimi Türkiye’ye yapmaktan son derece memnunum”
00:47 CSO Ada Ankara’dan bu hafta müzikseverlere unutulmaz konserler, çeşitli etkinlikler…
00:41 SPD Başkanı Yıldız: Kuraklık yerleşiyor. Su Yönetiminde radikal bir değişim şart.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Akaryakıta ÖTV zammı minibüsçüleri zora soktu

Akaryakıta ÖTV zammı minibüsçüleri zora soktu
09.07.2024
A+
A-

* Türkiye’de akaryakıt fiyatlarına Temmuz ayı itibariyle altı aylık üretici enflasyonu (ÜFE) olan yüzde 19,49 oranında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı getirilmesinin ardından motorin ve benzinin litre fiyatı 46 TL’yi aştı.

 * ÖTV’ye yapılan son zamla birlikte bir yılda benzinin fiyatı yüzde 72,5, motorinin fiyatıysa yüzde 81 artmış oldu.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

İzmir’den Gazeteci* Soner KIZILKAYA, Oğulcan BAKİLER’in haberine göre, Minibüs yolcu ücretlerine İzmir’de geçen ay zam yapılmasına VOA - TGRT Haber 25 Ocakrağmen akaryakıta gelen son zam minibüsçüleri bir kez daha zora soktu. Tamir, bakım, sigorta, kasko gibi maliyetlerinin artması nedeniyle uzun dönemdir sıkıntıda olan minibüsçüler, devletten ticari taşıtlara akaryakıta indirim istiyor.

Zam kontak kapattırdı

İzmir’de minibüs şoförlüğü yapan Halit Önen, Karşıyaka ilçesindeki minibüs durağında bulunan 33 araçtan 8’inin zammın ardından kontak kapattığını söyledi.

VOA Türkçe’ye konuşan Önen, “Para kazanamıyor mal sahipleri. Gelir, gideri karşılamıyor. Zaten yazın ortasındayız, okullar da kapanmış durumda, millet tatiline gidiyor. İşler de yok. Araçlar da kapatıyor, hiç çalışmıyor” dedi.

Aynı duraktaki diğer bir minibüs şoförü Sedat Görmez de “Boş dolmuşla kendimizi götürüp getiriyoruz. Başka yaptığımız bir şey yok. Pompaya yanaşınca canımız acıyor artık. Aldı başını gidiyor” diye konuştu.

Akaryakıta gelen son zam, yaz dönemiyle birlikte işlerin de azalmasının etkisiyle İzmirli minibüsçülere kontak kapattırıyor.

“Akşama kadar 700-800 lirayı toplarsak Allah bereket versin demek zorunda kalıyoruz”

Maliyetlerin artması yüzünden günlük hasılatın içinden aldıkları yevmiyelerin giderek azaldığından yakınan Görmez, “Biz sabah (saat) 6.00-6.30 gibi başlıyoruz, gece bire kadar direksiyon sallıyoruz. Şu an en kötü inşaat amelesinin almış olduğu yevmiye, 1500-2000 liraların altında değilken, biz akşama kadar 700-800 lirayı toplarsak Allah bereket versin demek zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

Giderlerine gelen zamları yolcu ücretlerine yansıtmaları halinde bir biletin 40 liraya çıkacağını söyleyen Görmez, “Zaten boş gidip geliyoruz, bu sefer dolmuş işini komple kapatmamız gerekir” dedi.

“Belediyenin ücretlerinin üzerine çıkamıyoruz, çünkü onunla rekabet edebilecek gücümüz yok”

İzmir’de Ocak ayında Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü’nde (UKOME) biniş ücretlerine zam talepleri kabul edilen minibüsçüler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de toplu taşımaya zam yapmasının ardından Haziran ayında yeni zamlı tarifeyi uygulamaya sokmuştu.

Minibüsçüler akaryakıta gelen son zammın, mesafenin uzunluğuna göre 20, 25, 30 ve 35 lira olarak uygulanan yeni tarifeyi de yetersiz bıraktığını söylüyor. Ancak belediyeden daha pahalıya taşımacılık yaparlarsa müşterileri kaçıracaklarından endişelenen minibüsçüler yeni bir zammı daha UKOME’ye taşıyamıyor.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, “Belediyenin ücretlerinin üzerine çıkamıyoruz, çünkü bizim onunla rekabet edebilecek gücümüz yok. Son dönemde belediyeye bir tane yolcu maliyeti 41 liraya çıktı. Bizim istediğimiz bizi yönetenlerden, yılbaşında işçiye memura TÜFE’ye göre ne kadar zam yapılıyorsa bizim de toplu ulaşım o kadar arttırılsın. Bu esnaf zaten bitmiş vaziyette” dedi.

Akaryakıt masrafının araçların günlük hasılatının üçte birini aştığını söyleyen Kayışdikici, “Biz eskiden 7 lira para kazandık mı 1 lirası akaryakıta giderdi” ifadesini kullandı.

Akaryakıta zam geldikçe taşıma ücretlerini arttırarak yolcularını kaybetmek istemeyen minibüsçü esnafının hükümetten talebi ticari taşıtlara indirimli akaryakıt. Oda Başkanı Kayışdikici, “Belediyeler, resmi kurumlar KDV-ÖTV ödemeden akaryakıt alıyor. Bize de verilsin, biz de toplu ulaşım yapıyoruz” dedi.

“Çalıştıracak şoför bulamıyoruz”

Akaryakıta gelen zammın yanı sıra diğer maliyetlerin de giderek arttığını söyleyen Kayışdikici, araçların gelirlerinin düşmesi yüzünden şoförlerin de iş bıraktığını anlattı.

Araç sahiplerinin çalıştıracak şoför bulamadığından yakınan Kayışdikici, “Biz burada ondalık üzerine çalışıyoruz. Şoför 1000 lira iş yaparsa, 200 lira yevmiye alması lazım. Yani yüzde 20 ile çalışıyoruz. Bugün bir tankere giden, miksere giden bir şoförün aylık maaşı 50 bin lira. Artı bunların harcırahları var. Minibüste bizim şoför arkadaş bunu alıyor mu? Almıyor” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Türkiye'de 2022 Yılında Neler Yaşandı?Oğulcan Bakiler (@ogulcanbakiler) / X

Gazeteci* Soner KIZILKAYA, Oğulcan BAKİLER

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.