enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:36 2026’nın merakla beklenen 20 filmi
06:19 BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin başta olmak üzere birçok ülkeden ABD’ye sert tepki
06:16 Bir bardak portakal suyunun şaşırtıcı faydaları
00:37 2026’da emekli aylıkları yaşam maliyetine kıyasla ne seviyede?
00:37 Türkiye’nin 2026’da dış politikada öncelikleri neler olacak?
00:26 İran’da sokağa çıkma çağrıları yapan sürgündeki Rıza Pehlevi kimdir?
00:20 Türkiye, Karadeniz’in güvenliği konusunda nasıl bir sorumluluk alacak?
00:07 Türkiye ve Avustralya COP31’i birlikte nasıl yönetecek?
00:00 ABD Başkanı,Venezuela’dan Grönland’a, İran’dan Suriye’ye kadar birçok başlıkta dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
21:58 Güvenlik kaynakları: Çatışmaların sebebi YPG’nin Suriye’nin geleceğini ve kaynaklarını sömürme kaygısıdır
12:16 ABD’de göç ve gümrük muhafaza polisinin (ICE) yetkileri neler?
09:49 Gazeteci Ali Asmar, İsrail’in 2025’te yürüttüğü çok cepheli savaşı ve Suriye’nin bu stratejideki kritik rolünü
09:06 Dışişleri Bakanı Fidan, “SDG’nin 10 mart mutabakatına uyup bir an önce üzerine düşen yükümlülükleri getirmesini bekliyoruz”
07:58 Amerika’nın Büyük Strateji Arayışı
07:28 Bakan Güler: “Suriye’nin birliği ve toprak bütünlüğü temelinde, terör örgütleriyle mücadelesine destek veriyoruz”
07:27 Yüksek Gelir Hedefi Çerçevesinde 2026’da Türkiye Ekonomisi
07:14 İran’da Tahran Savcısı Ali Salihi, vatandaşları dışarı çıkmaması konusunda uyardı…
07:03 Öğretmenlerin atama ve yer değiştirmelerine ilişkin temel ilkelerde güncellemeye gidildi
06:49 Venezuela devlet başka­nı Nicholas Maduro şimdilik son kurban…
06:40 Papa İznik’e geldi ama bizimkiler daha baskın çıktı: Siyonizmi yeren Yahudi Haham’a ödül verildi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AİHM’nin siyasi kararı

AİHM’nin siyasi kararı
29.12.2020
A+
A-

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi son derece siyasi bir karar verdi. Selahattin Demirtaş‘ın tutuklu yargılanmasının hak ihlali olduğuna karar verdi.

 Doç. Dr. Hasan B. YALÇIN

Açıklanan kararda kullanılan ifadelere bakarsanız ne demek istediğimi anlarsınız. Hükümet siyasi nedenlerle davayı sonuçlandırmak yerine uzattıkça uzatıyormuş. Tabii buna bir delil falan sundukları yok. Türkiye’deki mahkemeleri hükümetin kontrol ettiğini varsaydıkları yetmezmiş gibi her nereden biliyorlarsa bunun sorumlusu olarak da hükümeti göstermişler.

Halbuki davayı azıcık takip edenler Demirtaş ve avukatlarının dava sonuçlanmasın diye ellerinden geleni yaptıklarını bilir. Bunu bir siyasi mağduriyet hesabıyla yaptıkları ortada. İç hukuk yollarını tüketmeden AİHM‘ye gitmeleri de bundan.

Son Dakika: AİHM Türkiye'nin temyiz başvurusunu kabul etti

Demirtaş mağdur gibi sunuluyor
AİHM’nin verdiği karar üzerinden kopan fırtınaya bakarsanız Demirtaş’ın suçsuz olduğu izlenimine bile kapılabilirsiniz. Halbuki dava dosyası çok kalabalık ve deliller oldukça sağlam. Mahkeme yargılamayı tamamladığında bunu daha yakından göreceğiz.

Demirtaş'ın adaylığının iptali için başvuru yapıldı!

Demirtaş farklı suçlarda toplam 144 yılla yargılanıyor. Dava dosyasında Yasin Börü‘nün de katledildiği 7-8 Ekim olaylarından tutun da Demirtaş’ın doğrudan Kandil’den emir aldığına dair örgüt ilişkisini gösteren telefon konuşmalarına kadar birçok şey var.
Ama nedense Türkiye Demirtaş’a haksızlık yapıldığı suçlamasıyla karşı karşıya. Tutuksuz yargılanması gerektiğine dair bir karar bile Demirtaş rehin tutuluyor diye anlatılıyor. HDP de kendine buradan bir siyasi rant devşiriyor.

Yargılamaların süratle yapılması gerektiğine kimse itiraz edemez. Ama bu tutuksuz yargılama işi öyle çok da masum değil. Tutuksuz yargılama için salıverilen birçok FETÖ’cünün gözümüzün içine baka baka kaçtığına hepimiz şahit olduk. O nedenle mahkemelerin bu konudaki hassasiyetini anlamak lazım. Ama kararın bir an önce verilmesi gerektiği de ortada. Terörle ilintili suçların yargısı ne kadar hızla sonuçlanırsa toplumsal barış için o kadar faydası var.

HDP terörden bağımsız mı?
Dikkat ederseniz PKK Türkiye’deki terör etkinliğini büyük oranda yitirdi. Son dört yılın içerisinde ancak zayıf eylemler gerçekleştirebiliyor. Konuyu mümkün oldukça siyasi zemine taşıma gayreti gösteriyor. Suriye’de, Irak’ta sıkıştıkça algı operasyonlarına ağırlık veriyor. Ama maalesef bu siyaset doğrudan terörün kontrolünde olduğu için yapıcı değil yıkıcı nitelikte inşa ediliyor. Terör kendini HDP aracılığıyla var ediyor.

Bu ülkede parti kapatmayı çokça tartıştık. Terörle mücadelede ve siyasi gerilimleri azaltmada faydası olmadığı iddiası sık sık dile getiriliyor. Fakat bunu destekleyecek tek bir örnek olay yok. Aksine tonlarca örnek bulabilirsiniz. 2015 seçimlerine bakabilirsiniz. Tabii ki hukuk bu siyasi mülahazalara göre karar verecek değil. Ortada bir suç varsa ve bu suç bireyselse o kişiye ceza vermeli. Ama suç parti tüzel kişiliğinde ortaya çıkıyor ve bunun terörle doğrudan bağlantısı kuruluyorsa o zaman da yapılması gereken bellidir. Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde terörle doğrudan bağı olan ve terörü öven hiçbir siyasi partiye müsaade edilmez. Bu da terörle mücadelenin en önemli ayaklarından biridir.

[TÜHA Haber Ajansı, 29 Aralık 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.