enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:52 Mehmetçik Almanya’daki dev NATO Tatbikatı’na katılıyor
00:50 Doğa Koleji Kocaeli’den yıllara yayılan istikrarlı başarı
00:48 Parasıyla bile satın almak zordu: ASPİLSAN yerlisini üretti
00:40 Bakan Göktaş’tan Güvenli İnternet Günü paylaşımı
00:39 MSB Güler, 11’inci Hudut Tugay Komutanlığında: “Gazze’de üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazırız”
00:33 Sakarya taraftar grubundan açıklama: Gerilimi tırmandırmayın
00:27 Adalet Bakanı Tunç, Mattia Ahmet Minguzzi’nin mevlüt programına katıldı
00:20 Egeli gençler, TEKNOFEST hazırlıklarını sürdürüyor
00:19 GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri’nin Suudi Arabistan’da ortak üretimine yönelik mutabakat zaptı imzalandı.
00:11 Uluslararası Esnaf Birliği (UEB), Türk dili konuşan ülkeler başta olmak üzere, ülkemizde ve dünya’da hızla büyüyor
00:05 Batı Trakya Türk toplumu mensubu Müslüman öğrencilere Ortodoks Hristiyan ritüeli dayatması
00:04 “Suriye ordusu entegrasyonu kabul etmeye mecbur bıraktı”
00:01 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK), Hatay’da 2 gün süren anlamlı bir buluşma
00:00 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Adana ve Mersin’deki sel mağdurlarına 33,5 milyon lira kaynak
11:03 Narkotikte “Avcı” dönemi: Yapay zeka destekli ilk operasyonda 305 gözaltı
10:44 Ticaret Bakanlığı’ndan , gümrük idarelerinde işlem gören teminatlara ilişkin bilgiler ve işlem süreçleri
00:47 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, parlamentoya görüşmeler hakkında bilgi verdi…
00:43 MKE ürünlerine Suudi Arabistan yolu görünüyor
00:41 Ankara Keçiören Belediye Başkanı’ndan Özgür Özel hakkında suç duyurusu
00:31 Türkiye, Mısır, Katar ve Suudi Arabistan’ın da aralarında bulunduğu 8 ülkeden, katil İsrail’e sert kınama
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Afganistan’daki deprem: BM’ye göre yardım için en avantajlı konumdaki ülke Türkiye

Afganistan’daki deprem: BM’ye göre yardım için en avantajlı konumdaki ülke Türkiye
22.06.2022
A+
A-

KABİL – TÜHA HABER / Afganistan’da günün ilk saatlerinde meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 1000’e yükseldi.

@ALHAM24992157

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘Yabancı Kaynaklar’dan aktardığı haberine göre, Paktika Eyaleti Enformasyon Dairesi Başkanı Mohammad Amin Hazifi, depremde 1500 kişinin de yaralandığını söyledi.

Taliban lideri Hibetullah Ahundzade yüzlerce evin yıkıldığını, ölü sayısının muhtemelen artacağını belirtti.

Taliban yetkilileri uluslararası topluma, ülkeye bir an önce yardım gönderilmesi çağrısı yaptı.

Afganistan Hükümet Sözcüsü Bilal Karimi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Paktika eyaletindeki dört farklı bölgede çok şiddetli bir deprem meydana geldi. Yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi yaralandı, evler yıkıldı. Daha fazla kayıp yaşanmaması için tüm yardım kuruluşlarının bir an önce bölgeye destek göndermesini talep ediyoruz” dedi.

Reuters’a konuşan üst düzey bir Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi, BM’nin Afganistan’da yeterli arama kurtarma imkanına sahip olmadığını, yardım sağlamak için en avantajlı konumdaki ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

BM’nin insani yardımdan sorumlu Afganistan Yardımcı Elçisi Ramiz Alakbarov, “Buradaki Türkiye Büyükelçiliği ile görüştük ve bizden resmi bir talep bekliyorlar. Böyle bir talebi ancak bölgedeki durumu ülkenin yönetimiyle görüştükten sonra yapabiliriz” dedi.

Paktika'da yıkılan binalar
[Paktika’da yıkılan binalar]

Afganistan’da son 20 yılda meydana gelen en büyük depremin merkez üssü, ülkenin güneydoğusundaki Host kentine 44 kilometre mesafede. Arama kurtarma ekipleri, Paktika eyaletinde yıkılmış evlerdeki yaralılara ulaşmaya çalışıyor.

Kırsal bölgelerde yaralılar, helikopterlerle en yakın hastanelere götürülüyor.

Helicopter landing in Paktika province

BBC’ye konuşan ve bölgede çalışan bir doktor, şimdiye kadar en çok kaybın Paktika eyaletinin Gayan ve Barmal bölgelerinde meydana geldiğini söyledi.

Yerel medya ajansı Etilaat-e Roz ise Gayan’daki bir köyün tamamen tahrip edildiğini paylaştı.

Reuters haber ajansı, Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi’ni referans göstererek depremin Afganistan’da başkent Kabil dahil ülkenin çok büyük kısmında ve komşu ülkeler Pakistan ile Hindistan’ın bazı bölgelerinde hissedildiğini bildirdi.

Paktika

Afganistan; Chaman, Hari Rud, Orta Badakhshan ve Darvaz fay hatlarının üzerinde bulunduğundan sık sık depremlerin meydana geldiği bir ülke.

Ülkede yıllardır devam eden çatışmalar, özellikle kırsal bölgelerde altyapı yetersizliğine yol açtı, binaların özensiz şekilde inşa edilmesine neden oldu. Bu yüzden Afganistan’da depremler hep büyük tahribat yaratıyor.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’ne göre Afganistan’da daha önce son 10 yılda meydana gelen depremlerde 7 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Ülkede depremlerin yılda ortalama olarak 560 kişinin ölümüne neden olduğu düşünülüyor.

Afganistan’da 2002’de Hindikuş bölgesinde meydana gelen depremlerde 1100’den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Map

[TÜHA Haber Ajansı, 22 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.