enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:26 Tarihi komisyon İmralı’ya gidiyor
11:33 Türkiye’den Yunanistan’a sert tepki: Hukuksuz oldu bitti girişimleri reddediyoruz
00:57 Bakan Tekin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2026 yılı bütçesine ilişkin sunumunda konuştu…
00:56 Vuçiç hakkında suç duyurusu: Saraybosna’da ‘İnsan Safarisi’
00:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nüfus artış hızımız azalıyor
00:40 Özgür Özel ile Ekrem İmamoğlu anlaştı mı?
00:39 Kosova’da siyasi kriz: Hükümet yeniden kurulamadı, erken seçim kapıda
00:32 Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğu, Meclis toplantısına eski ve yeni içme suyu borularını getirdi…
00:26 Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı 2026’da iki kez yapılacak
00:23 AB’den ABD ve Rusya’nın Ukrayna’ya dair gizli barış planına tepki: Avrupa sürece dahil edilmeli
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 Liderler Zirvesi’ne katılacak
00:14 İstanbul Fatih’te zehirlenme şüphesiyle tedavi gördükleri hastanede hayatını kaybeden Böcek ailesi soruşturma sürüyor…
23:13 AK Parti Grup Başkanı Güler: Cumhur İttifakı ile birlikte İmralı ziyaretine olumlu fikir beyan ediyoruz
12:54 Türk sanat müziğinin usta ismi Muazzez Abacı’nın ardından…
10:51 Yalova’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı’nda su seviyesi yüzde10’a düştü.
00:50 FIFA 2026 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off etabının kura çekimi, bugün gerçekleştirilecek.
00:41 TRT Akademi’den aralık ayına özel spikerlik ve sunuculuk eğitimi
00:33 Tarım Bakanlığı’ndan sokak lezzetlerine sıkı takip
00:32 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı…
00:30 İçişleri Bakanı Yerlikaya,”2026’da ikinci şark tebligatı yapılmayacak”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Afganistan’daki deprem: BM’ye göre yardım için en avantajlı konumdaki ülke Türkiye

Afganistan’daki deprem: BM’ye göre yardım için en avantajlı konumdaki ülke Türkiye
22.06.2022
A+
A-

KABİL – TÜHA HABER / Afganistan’da günün ilk saatlerinde meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 1000’e yükseldi.

@ALHAM24992157

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘Yabancı Kaynaklar’dan aktardığı haberine göre, Paktika Eyaleti Enformasyon Dairesi Başkanı Mohammad Amin Hazifi, depremde 1500 kişinin de yaralandığını söyledi.

Taliban lideri Hibetullah Ahundzade yüzlerce evin yıkıldığını, ölü sayısının muhtemelen artacağını belirtti.

Taliban yetkilileri uluslararası topluma, ülkeye bir an önce yardım gönderilmesi çağrısı yaptı.

Afganistan Hükümet Sözcüsü Bilal Karimi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Paktika eyaletindeki dört farklı bölgede çok şiddetli bir deprem meydana geldi. Yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi yaralandı, evler yıkıldı. Daha fazla kayıp yaşanmaması için tüm yardım kuruluşlarının bir an önce bölgeye destek göndermesini talep ediyoruz” dedi.

Reuters’a konuşan üst düzey bir Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi, BM’nin Afganistan’da yeterli arama kurtarma imkanına sahip olmadığını, yardım sağlamak için en avantajlı konumdaki ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

BM’nin insani yardımdan sorumlu Afganistan Yardımcı Elçisi Ramiz Alakbarov, “Buradaki Türkiye Büyükelçiliği ile görüştük ve bizden resmi bir talep bekliyorlar. Böyle bir talebi ancak bölgedeki durumu ülkenin yönetimiyle görüştükten sonra yapabiliriz” dedi.

Paktika'da yıkılan binalar
[Paktika’da yıkılan binalar]

Afganistan’da son 20 yılda meydana gelen en büyük depremin merkez üssü, ülkenin güneydoğusundaki Host kentine 44 kilometre mesafede. Arama kurtarma ekipleri, Paktika eyaletinde yıkılmış evlerdeki yaralılara ulaşmaya çalışıyor.

Kırsal bölgelerde yaralılar, helikopterlerle en yakın hastanelere götürülüyor.

Helicopter landing in Paktika province

BBC’ye konuşan ve bölgede çalışan bir doktor, şimdiye kadar en çok kaybın Paktika eyaletinin Gayan ve Barmal bölgelerinde meydana geldiğini söyledi.

Yerel medya ajansı Etilaat-e Roz ise Gayan’daki bir köyün tamamen tahrip edildiğini paylaştı.

Reuters haber ajansı, Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi’ni referans göstererek depremin Afganistan’da başkent Kabil dahil ülkenin çok büyük kısmında ve komşu ülkeler Pakistan ile Hindistan’ın bazı bölgelerinde hissedildiğini bildirdi.

Paktika

Afganistan; Chaman, Hari Rud, Orta Badakhshan ve Darvaz fay hatlarının üzerinde bulunduğundan sık sık depremlerin meydana geldiği bir ülke.

Ülkede yıllardır devam eden çatışmalar, özellikle kırsal bölgelerde altyapı yetersizliğine yol açtı, binaların özensiz şekilde inşa edilmesine neden oldu. Bu yüzden Afganistan’da depremler hep büyük tahribat yaratıyor.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’ne göre Afganistan’da daha önce son 10 yılda meydana gelen depremlerde 7 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Ülkede depremlerin yılda ortalama olarak 560 kişinin ölümüne neden olduğu düşünülüyor.

Afganistan’da 2002’de Hindikuş bölgesinde meydana gelen depremlerde 1100’den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Map

[TÜHA Haber Ajansı, 22 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.