enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’ye özel bir destek programını başlatıyoruz
21:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
21:36 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Adıyaman Üniversitesi’nin 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Töreni’ndeki konuştu…
17:56 Yargımızın Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı Sorunu
17:29 ABD’nin toplam kamu borcu, 22 Ekim itibarıyla 38 trilyon doları aşarak rekor seviyeye ulaştı.
07:56 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
07:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
07:49 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi…
07:38 Cumhuriyetin 102. Yılında: Şahi’den KAAN’a Uzanan YolFatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
07:35 Doç. Dr. İbrahim Karataş, DEAŞ’ın İslam’ın imajına verdiği tahribatın Gazze direnişiyle nasıl tersine döndüğünü anlattı…
07:22 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
07:22 Türkiye sadece platform değil ‘konsept’ de ihraç ediyor
07:17 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
07:00 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
00:26 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:14 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
07:56 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
07:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
07:24 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Afganistan’da 14 yıllık savaşta ölen ya da yaralanan çocuk sayısı 26 bin

Afganistan’da 14 yıllık savaşta ölen ya da yaralanan çocuk sayısı 26 bin
24.11.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Savaşın uzun yıllardır hüküm sürdüğü Afganistan’da her gün ortalama 5 çocuğun hayatını kaybettiği ya da yaralandığı tespit edildi.

İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Save the Children (Çocukları koruyun), Birleşmiş Milletler verilerine göre 2005-2019 yılları arasında Afganistan’daki savaşta en az 26 bin 25 çocuğun yaşamını yitirdiğini ya da yaralandığını açıkladı.

Yardım kuruluşu, Afganistan’a ekonomik yardım sağlayan ülkeleri, çocukların geleceğini korumaya çağırdı.

Afganistan’da tıkanan barış görüşmelerinin ve ABD askerlerinin çekilmesinin ardından şiddet bir kez daha yükselişe geçmişti.

Afganistan'da 14 yıllık savaşta ölen ya da yaralanan çocuk sayısı 26 bin -  BBC News Türkçe

Afganistan, çocuklar için en tehlikeli 11 ülkeden birisi.

2019’da 874 çocuk öldürüldü

Save the Children’a göre Afganistan çocuklar için en tehlikeli 11 ülke arasında yer alıyor.

Kuruluşun raporuna göre 2019 yılında dünya genelinde savaşlarda ölen ve yaralanan çocukların sayısında büyük bir artış yaşandı. Raporda, 2019’da 874 Afgan çocuğun öldürüldüğü, 2 bin 275 çocuğun ise yaralandığı bildirildi.

Geçtiğimiz yıl öldürülen çocukların üçte ikisi erkek çocuklardı. Çocukların çoğu “sahadaki çatışmalar sırasında ya da bombalı araçlarla yapılan saldırılarla” öldürüldü.

Rapora göre, ABD birliklerince destelenen Afgan hükümetiyle Taliban arasındaki çatışmalarda okullar da sık sık hedef alınıyor. Save the Children, 2017-2019 yılları arasında okullara 300’den fazla saldırı düzenlendiğini bildirdi.

Yardım kuruluşunun Afganistan’daki yöneticisi Chris Nyamandi, “Çocuğunuzun bugün intihar saldırısı ya da hava saldırısında yaşamını yitirebileceğine yönelik sürekli bir korkuyla yaşadığınızı düşünün. Bu, on binlerce Afgan ebeveynin hayatındaki acı gerçek” dedi.

Afganistan'da çocuklar

Bu hafta başında toplanacak olan 2020 Afganistan Konferansı, Afganistan’ın bağışçı ülkelerini İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya getirecek. Save the Children, toplanacak ülkelere Afgan çocukların geleceğinin koruyucusu olma çağrısını yaptı.

Bitmeyen savaş

Afganistan’da uzun yıllardır süren savaş, on binlerce sivilin yaşamını yitirmesine neden oldu.

ABD, 2001 yılında 11 Eylül saldırılarını düzenleyen El Kaide üyelerini Taliban’ın sakladığı gerekçesiyle Afganistan’ı işgal etmişti.

O süreçte Taliban iktidardan indirilmiş olsa da yeniden toparlandı ve şu anda ABD işgali öncesinde olduğundan daha fazla alanı kontrol altında tutuyor.

Savaş çocuk ticaretini körükledi: 10 bin çocuk kayıp - Net Haber Ajansı

ABD ve Taliban arasında müzakereler uzun süredir devam ediyor. Donald Trump, 2016’da yürüttüğü seçim kampanyasında Afganistan savaşını sonlandırmayı vadetmişti.

Taliban, ABD askerlerinin çekilmesi için bir takvim açıklanmadan Afgan hükümetiyle resmi müzakerelere başlamayı reddediyordu.

Yıl başından bu yana Taliban’la müzakereler sürüyor. Bu kapsamda yine yıl başından bu yana ülkedeki ABD askerleri parça parça eve geri gönderiliyor.

Ancak Taliban ve Afganistan hükümeti arasındaki barış görüşmelerinin tıkanmasının ardından Taliban’ın saldırıları yoğunlaştı ve şiddet yeniden tırmanışa geçti.

Pentagon’daki üst düzey yetkili ve generaller, daha önce de barış görüşmeleri yapıldığını fakat yürümediğini söyleyerek uyarıda bulunuyor.

Afganistan’da Taliban ile varılacak anlaşmanın içeriği ne olursa olsun, örgütün dayattığı yaşam tarzının geri dönmesinden, hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasından endişe edenler de var.

[TÜHA Haber Ajansı, 24 Kasım 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.