enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:41 İletişim Başkanı Duran, Suriye’deki terör saldırısını kınadı
06:34 TOKİ Sosyal Konut Projesi’ne Diyanet’ten “Caiz” Fetvası: Vatandaşın Şüphesi Giderildi!
05:50 MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ile düzenlediği ortak operasyonda DEAŞ’lı teröristi Malatya’da yakaladı.
04:32 Bugün Cumhurbaşkanın katılımıyla 455 bininci konutun anahtarları hak sahibi vatandaşlara verilecek…
03:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Muhalefet, Avrupalı Türkleri hedef almaktan utanmıyor”
03:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Müslümanlar olarak Filistin’de, Lübnan’da, Sudan’da ve dünyanın birçok yerinde kardeşlerimiz sancılı günler yaşıyoruz”
02:19 Hakeme Şiddet Skandalı, Yönetim ve Eğitimdeki Çürümüşlüğün Aynası…
02:02 İsrail–Yunanistan–GKRY arasında giderek kurumsallaşan üçlü işbirliği
01:03 Yüzyılın Konut Projesi’nde ilk kura Adıyaman’daki konutlar için çekilecek…
00:34 MİT’ten siber casusluk operasyonu: 4 şüpheli gözaltına alındı
10:40 Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, Azerbaycan Başbakanı Esedov tarafından kabul edildi
00:56 TÜBİSAD, Türkiye’nin Dijitalleşme Karnesini Açıkladı
00:47 Türkiye-Yunanistan Siyasi Diyaloğu ve Muhtemel Senaryolar
00:45 Siber Güvenlik Başkanlığı’nın teşkilat yapısındaki değişiklik Resmi Gazete’de…
00:29 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Komisyonumuz tarihi bir görev icra etmektedir”
00:23 Asgari Ücretin Asıl Talihlileri: Esnaf Ağaları!
00:22 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Hz. Mevlana’yı vuslatının 752. yılında sema mukabelesinde andı
00:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistinlilerin kanı elinde olanların hadsizliği teneke tıngırtısı hükmündedir
00:03 Trump Neden Grönland Diyor? Haritalar, Grafikler ve Arktik’te Güvenliğin Yeniden Tanımı
00:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi ile görüştü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Adıyaman’da yerli tohum hasadı

Adıyaman’da yerli tohum hasadı
01.06.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Adıyaman’da yerli hububat ve bakliyat tohumu yetiştiriliyor. Üretim sahalarında hasadına başlanan tohumlar, hem çiftçilere veriliyor hem de birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Tohum ıslah çalışmalarının önemi her geçen gün artıyor. Bu amaçla Adıyaman’da yerli tohum üretme ve geliştirme sahaları kuruldu. Bin 500 dekarlık alanda, binden fazla tohum çeşidi üzerinde AR-GE çalışması yürütülüyor.

Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Kahraman, yerli tohum üretiminde Türkiye’nin genetik zenginliğinden yararlanıldığını söyledi.

“Bunlar bizim genetik zenginliğimiz, genetik hazinemiz, ıslah çalışmalarında kullanarak çeşitli hastalıklara, zararlılara dayanıklı yeni çeşitlerin geliştirilmesinde oldukça önemli bir yere sahip. Bu nedenle de bu genetik kaynakların toplanması yerli tohumların ıslah çalışmalarında önem arz ediyor.”

Tohum üretiminde ağırlık hububat ve bakliyat çeşitlerinde. Üretim sahalarında bölgesel tohum türleri de geliştiriliyor.

Adıyaman'da yerli tohum hasadı

Tohum çeşitleri üzerinde AR-GE çalışması yapılıyor

AR-GE Sorumlusu Murat Olgun alanda pek çok türün geliştirildiğini anlattı.

“Adıyaman’da belli lokasyonlarda atalık buğday dediğimiz yabani buğday bulunmakta. Melezlemesinden sonra kültüre aldığımız buğdayları yerli ve milli olarak çıkartmaktayız. Buğday, mercimek, nohut, arpa, tamamını üretmekteyiz.”

Yerli tohum hasadı başladı

Tohum üretim sahalarında hasat dönemi başladı.

Geçen yıl 73 bin ton yerli tohum üretilen kentte bu yıl üretimin daha da artması bekleniyor. Yerli ve milli tohumlar çiftçilere ulaştırılmasının yanı sıra birçok ülkeye de ihraç ediliyor.

Adıyaman, tohum üretiminde Konya ve Diyarbakır’dan sonra 3’üncü sırada yer alıyor.

***

Neden https://www.turkuazhaberajansi.com?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün https://www.turkuazhaberajansi.com’a Abone Ol.

https://www.turkuazhaberajansi.com; seninle güçlü, seninle özgür!

[TÜHA Haber Ajansı, 01 Haziran  2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.