enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB’nin sinsi operasyonu: IRINI

AB’nin sinsi operasyonu: IRINI
29.11.2020
A+
A-

TÜHA HABER / IRINI operasyonu, Avrupa Birliği şemsiyesi altında, BM’nin Libya’ya silah kısıtlamasını denetlemek için başlatıldı. Ancak amacı kağıt üzerinde kaldı. Amacından sapan IRINI operasyonunun asıl hedefi ne?

AB'nin sinsi operasyonu: IRINI

31 Mart’ta başlayan Avrupa Birliği şemsiyesi altındaki IRINI operasyonuna 10 milyon euro bütçe ayrıldı. Operasyonun harekat merkezi Roma’da. Komutanı İtalyan, yardımcısı ise Fransız. Denizdeki unsurları Alman, Yunan ve İtalyan fırkateynleri, onların komutanı ise Yunan.

Operasyonun amacı Birleşmiş Milletler’in Libya’ya uyguladığı silah kısıtlamasını denetlemek. Ancak bu görev kağıt üzerinde kalıyor. IRINI, aksine Libya’yı bölmeye çalışan Hafter’in hedefleri doğrultusunda çalıştı.

Avrupa Birliği’nin Ortak Deniz Gücü var. Bu güç, 2015’te Sofya operasyonunu başlatmıştı. IRINI, Sofya operasyonunun yerini aldı. Operasyon kapsamında 3,5 ayda 5 gemiye helikopterle asker indirildi.

“Yunanistan tansiyonu yükseltme politikası izliyor”

Bardağı taşıran ise Türk bayrağı taşıyan ROSELINE-A isimli ticari gemiyi durdurması oldu. Sadece insani yardım malzemesi taşıyan gemi, 16 saat boyunca arandı.

Emekli Tümamiral Dr. Deniz Kutluk, IRINI operasyonunun Türkiye’nin meşru Libya hükümetine yaptığı desteğin önünü kesmek için çaba gösterdiğini anlattı.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selami Kuran ise, “Bilindiği gibi son dönemlerde Doğu Akdeniz’de yaşanan önemli bir gerilim var, yüksek tansiyonlu dönemi de yaşadık biz. Ancak Türkiye’nin bütün iyi niyetli, uluslararası hukuka dayalı bir şekilde diyalog ve müzakere yoluyla meseleleri çözülmesi noktası da çağrılarına rağmen Yunanistan’ın tek taraflı olarak bu Doğu Akdeniz’deki gerilimi yükseltme, tansiyonu yükseltme politikasını bilinçli ve sistematik bir şekilde izlediğini görüyoruz” dedi.

Grafik: Nursel Cobuloğlu

[Grafik: Nursel Cobuloğlu]

“Yaptırım ihtimalini gündeme getirmek istiyor”

10-11 Aralık’taki Avrupa Birliği Zirvesi yapılacak. Peki, yaşanan skandalın perde arkasında zirve öncesi Türkiye aleyhine delil bulmak mı var? Prof. Dr. Selami Kuran, Yunanistan’ın amaçlarını şöyle anlattı:

“Yunanistan’ın bu baskınla Türkiye’yi bir anlamda provoke etme, tansiyonu yükseltme ve AB Zirvesi öncesinden Türkiye’ye karşı çıkabilecek yaptırım ihtimalini daha sıcak bir şekilde gündeme getirmek ve Türkiye’ye çıkabilecek birtakım siyasi ve ekonomik yaptırımların önünü açmak istediğini düşünüyorum.”

Resen soruşturma başlatıldı

Türkiye bu hukuksuz arama karşısında ne yapabilir? Ankara’nın atabileceği pek çok adım var. Emekli Tümamiral Dr. Deniz Kutluk, atılabilecek adımlar hakkında bilgi verdi:

“Bunu Güvenlik Konseyi’ne götürüp ihlal edenler hakkında işlem yapılmasını istemelidir. İki; AB bu konuda yasa dışı bir işleme başvurmuştur. AB Zirve toplantısını beklemeksizin, AB’ye Türkiye oradaki daimi temsilcimiz kapsamında böyle bir başvuruda bulunup AB’nin kendisine çekidüzen vermesini, onlara bir hatırlatması lazım. Üç; mutlaka bunların içerisinde benzeri davranışları Alman bayraklı ve Yunan bayraklı ticaret gemilerine Akdeniz açık denizinde yapmak lazımdır. Bunlar Türkiye yapacak güçtedir, deniz kuvvetleri o bölgeye yayılmış vaziyette denizdedir. IRINI gibi saçma sapan bir harekattan da böylece vazgeçme şansları olur.”

Prof. Dr. Kuran ise, “Suç faillerine karşı Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri yetkilidir ve gemi, Türk bayrağı gemisi taşıdığı için zaten esasen orada Türk hukuku geçerlidir. Bir anlamda orası Türkiye egemenliğine tabi bir alandır, bir topraktır. Dolayısıyla suç Türkiye’de işlenmiş kabul edilir ve TCK’ya göre de failler hakkında cezai soruşturma ve kovuşturma yapılabilir” dedi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da harekete geçti, resen soruşturma başlattı.

IRINI operasyonu amacından uzak. Zira Mısır-Libya kara sınırından Hafter’e silah sevkiyatı yapılıyor. Avrupa Birliği, şu ana kadar bu sevkiyatı engelleyecek bir adım atmadı.

[TÜHA Haber Ajansı, 29 Kasım 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.