enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
16:48 Türk Kızılay’ın Gazze’ye gönderilmek üzere hazırladığı, 20. “İyilik Gemisi”, Mersin’den yola çıktı…
15:23 Televizyonun görsel dili TRT Akademi’de şekilleniyor
14:49 Hafta sonu ülke genelinde hava nasıl olacak?
14:30 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “bilirkişilik başvuru süresini 16 Şubat’a kadar uzattık”
14:21 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “bilirkişilik başvuru süresini 16 Şubat’a kadar uzattık”
14:06 Türkiye’nin Stratejik Ekseni ve İstikbal Programı için Düşünceler…
13:20 İnsanlar arasındaki iletişimin özü sevgi ve saygıya dayanmaktadır.
00:32 Hollanda’da kur’an yakmaya yargıçlar bile “Mübah” diyor…
21:51 Ege’de Sağanak Felaketi: Sel Değil, İhmal Taştı
21:21 Türkiye Yelken Ligi Techno 293 Sınıfı 2. Ayak Yarışları Foça’da Düzenleniyor
21:00 TBMM Başkanı Kurtulmuş: “İran kendi sorunlarını çözebilecek büyük bir tarihi müktesebata sahiptir”
20:19 Emekli Sandığı kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alan vatandaşlar zam farkları yarın
20:05 İletişim Başkanı Duran: Türkiye potansiyelini gerçeğe dönüştüren bir ülke konumuna ulaştı
19:52 Bakan Fidan: Alanda kavga artık müzakere masasına taşındı
19:41 Meteoroloji’den kuvvetli kar yağışı uyarısı
19:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pezeşkiyan ile görüştü
19:07 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Özyurt: “Faiz Kararı Tek Başına Değil, Ticari Kredi Koşulları Belirleyici”
17:50 İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO): ABD ve İsrail’i herhangi bir yanlış hesap yapmalarına karşı uyarıyoruz
17:37 Rapor: Trump ile yapılacak anlaşma, ABD’ye Grönland’ın bazı bölgelerini kontrol etme hakkı verebilir
17:23 ABD ordusu, DEAŞ’lı tutukluları Suriye’den Irak’a nakletmeye başladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB’nin Ortadoğu deklarasyonuna Macaristan’dan veto

AB’nin Ortadoğu deklarasyonuna Macaristan’dan veto
19.05.2021
A+
A-

TÜHA HABER / İsrail ve Hamas arasında tırmanan gerilime son verilmesi amacıyla AB tarafından hazırlanacak ortak deklarasyon Macaristan tarafından engellendi. Çatışmalar ise uluslararası ateşkes çağrılarına rağmen sürüyor.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Deutsche Welle‘den aktardığı AFP,dpa’nın haberine göre,Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, İsrail ve Hamas arasında giderek artan çatışmaların sona erdirilmesine ilişkin ortak bir deklarasyon üzerinde uzlaşmaya varamadı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’li bakanlarla Salı günü gerçekleştirdiği video konferans sonrasında yaptığı açıklamada, AB adına ortak bir metin hazırlama önerisinin Macaristan tarafından engellendiğini söyledi. İspanyol siyasetçi önerisinin Macaristan tarafından hangi gerekçelerle bloke edildiğine ilişkin bir açıklama yapmadı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, İsrail hükümetine ve Başbakan Benyamin Netanyahu’ya yakınlığıyla biliniyor. AB’li diplomatik kaynaklar bu nedenle Macaristan’ın, İsrail’e yönelik çağrılara da yer verilen ortak metne imza atmak istememiş olabileceğini tahmin ediyorlar.

Borrell’in açıklamasına göre, 27 AB üyesinden 26’sı kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere çok sayıda sivilin öldürülmesinin “kabul edilemez” olduğunu vurgularken, Hamas’ın İsrail’e yönelik roket saldırılarını kınadı ve İsrail’in meşru müdafaa hakkında “tamamen” destek verdiklerini bildirdi. 26 üye ayrıca “şiddete derhal son verilmesi” ve “ateşkesin uygulanması” çağrısı yaptı.

Öte yandan uluslararası toplum, İsrail ve Hamas arasındaki şiddete son vermek için diplomatik çabalarını yoğunlaştırıyor. AB dışişleri bakanları ve Borrell derhal ateşkes yapılması çağrısını yinelerken, Salı günü görüşen Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Ürdün Kralı Abdullah ivedi ateşkes çağrısında bulundu. Merkel’in sözcüsü, iki liderin “hızlı ateşkes girişimlerinin desteklenmesi gerektiği” konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

Sisi ve Macron Paris'te bir araya geldi.

Sisi ve Macron Paris’te bir araya geldi.

Macron, Sisi ve Abdullah’tan ateşkes çağrısı

Paris’te düzenlenen Afrika Yardım Konferansı çerçevesinde video konferans yöntemiyle bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ve Ürdün Kralı 2. Abdullah düzenledikleri ortak basın toplantısında ateşkes çağrısı yaptılar. Macron, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Fransa’nın çatışmaların durdurulabilmesi için Mısır’ın arabuluculuğuna destek verdiğini açıklamıştı.

ABD Başkanı Joe Biden da Pazartesi günü İsrail Başbakanı Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde ateşkes girişimlerine destek olacağını belirtmiş, aynı zamanda ABD’nin İsrail’le dayanışma içinde olduğunun bir kez daha güvencesini vermişti. Biden, İsrail’in Gazze Şeridi’nden atılan roketlere karşı kendini savunma hakkı olduğunu da yinelemişti.

Karşılıklı saldırılar sürüyor

Ancak uluslararası düzeyde ateşkes çağrılarına rağmen, her iki taraf da Salı günü eylemlerini sürdürdü. İsrail güvenlik birimleri ülkenin güneyindeki Aşkelon’da iki kişinin Gazze Şeridi’nden fırlatılan bir roket nedeniyle öldüğünü bildirdi.

Batı Şeria’da da şiddet tekrar alevlendi. Filistin Özerk Yönetim Başkanı Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi (El Fetih) şiddetli çatışmaların meydana geldiği Salı gününü “gazap günü” olarak ilan ettiğini duyurdu. Filistinli tarafı çatışmalarda iki Filistinli’nin öldürüldüğünü ve 70 kişi de yaralandığı belirtti. İsrail ordusu da bazı askerlerin yaralandığını bildirdi.

Doğu Kudüs’te yaşanan İsrail ve Filistinliler arasında yaşanan gerginliğin sonrasında Hamas’ın geçen hafta Pazartesi günü Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik başlattığı roket saldırıları bölgede şiddetin tırmanmasına yol açtı. Çatışmalarda, Gazze’de 61’i çocuk 213 kişi öldü, bin 442 kişi yaralandı. İsrail’de ise 12 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı.

***

Neden https://www.turkuazhaberajansi.com?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün https://www.turkuazhaberajansi.com’a Abone Ol.

https://www.turkuazhaberajansi.com; seninle güçlü, seninle özgür!

[TÜHA Haber Ajansı, 19 Mayıs 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.