enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:10 Girişimcilik Vakfı Fellow ve Challenger Programlarına başvurular için son tarih: 29 Haziran
07:51 TRT1 Televizyon Kanalında reyting rekorları kıran ‘Gönül Dağı’ dizisinde Niğdeli Osman Özcan
07:37 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Büyükakın, KOTO Meclis Üyeleri ile istişare toplantısında bir araya geldi
07:33 İzmir’in Çeşme’ye su veren Kutlu Aktaş Barajı’nda seviye yüzde 10’a geriledi, ilçenin yaklaşık 30 günlük içme suyu kaldı.
07:30 Gana uyruklu dağcı Nicholas ACKAH’ın cenazesi, aradan geçen 27 güne rağmen hâlâ Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgunda bekletiliyor.
07:28 Türkiye balistik füze projelerinde daha da hızlanacak
07:25 Basınla buluşan Niğde Belediye Başkanı Özdemir, Niğde’nin dönüşümüne dair önemli bilgileri paylaştı.
07:21 Sakarya Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, Bungalov Tatili vaadiyle dolandırıcılık yapan çete çökertildi
07:06 Meclis’e Sunulacak Yasa Teklifi Zeytinlikleri, Korunan Alanları ve Kültürel Varlıkları Tehdit Ediyor
07:03 UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonası için geri sayım başladı: Dünyanın gözü Sakarya’da olacak
07:02 ABD, İsrail’in İran saldırılarına katılacak mı?
06:55 Kira Artışında Dünya Birincisiyiz!
00:24 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetine icabetle bugün Türkiye’ye gelecek.
22:08 İçişleri Bakanı Yerlikaya, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın kuruluşunun 43. yılını kutladı
21:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süper Lig’e yükselen üç kulübün yönetim kurulunu, teknik heyetini ve futbolcularını kabul etti.
21:41 Dışişleri: Netanyahu ve iş birlikçileri adil şekilde yargılanmalı
21:31 AK Parti Sözcüsü Çelik: İsrail Dışişleri Bakanının sözleri Nazi zihniyetinin temsilcisidir
21:19 Ermenistan Başbakanı Paşinyan’dan Türkiye’ye ziyaret
19:20 Kızıldeniz Gölgesinde El-Şebab, DEAŞ-Somali ve Husiler İttifakı mı?
18:26 İsrail-İran savaşı’nda, Nükleer felaketten bir başka dünya savaşına kadar korkutucu senaryolar değerlendiriliyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB’den Türkiye’ye vergi bilgilerinin paylaşımı konusunda ek süre

AB’den Türkiye’ye vergi bilgilerinin paylaşımı konusunda ek süre
17.02.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Türkiye’nin AB’nin vergi kaçakçılığı konusundaki kara listesine şimdilik alınmayacağı bildirildi. AB haziran sonuna kadar, altı AB ülkesindeki Türk vatandaşlarının vergi bilgilerinin otomatikman paylaşılmasını istiyor. 

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (rtr,AFP/DÇÜ,BÖ)’ye dayandırdığı habere göre, Avrupa Birliği (AB) maliye bakanları, Türkiye’yi şu an için vergi cenneti olarak değerlendirilen ülkelerin bulunduğu kara listeye almama kararı aldı. Bakanlar vergi kaçakçılığı ile mücadele yükümlülüklerini yerine getirmesi ve vergi konusunda şeffaflık sağlanması için Türkiye’ye ek süre tanıdı. Konu en çok Avrupa’da yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vergi bilgilerinin paylaşımıyla ilgili.

AB dönem başkanlığını elinde bulunduran Portekiz’in Maliye Bakanı Joao Leao, Türkiye’nin şu anda, vergi kaçırma ile mücadele etmeyi amaçlayan kara listeye alınmayacağını söyledi. Gazetecilere açıklama yapan Leao, “Türkiye ile vergi konularında iş birliğinde ilerleme kaydedildi” dedi.

Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) diplomatlardan elde ettiği bilgilere dayandırdığı haberinde, istenilen verileri AB ülkelerine iletmesi için Ankara’ya haziran ve eylül olmak üzere iki yeni tarih verildiği kaydedildi. Habere göre, Türkiye haziran sonuna kadar istenilen verileri AB ile paylaşmazsa ekim ayında yapılacak güncellemede kara listeye alınabilecek. Bu durumda Türkiye’ye aktarılan AB fonlarında kesinti yapılabilecek.

Türkiye’nin AB ülkeleriyle bilgi paylaşması isteniyor

Hazirana kadar Türkiye’den, vergi konusunda henüz bilgi sağlamadığı altı AB ülkesine bilgi aktarmaya başlaması isteniyor. Bu ülkeler arasında Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa ve Hollanda yer alıyor. AB içerisinde yaşayan Türk vatandaşlarının çoğu bu ülkelerde yaşıyor. Eylüle kadar ise 2019 verilerinin tüm AB ülkeleriyle paylaşılması talep ediliyor.

AB ülkeleri geçen sene şubat ayında aldıkları kararda Türkiye’ye 2020’nin sonuna kadar zaman tanımışlardı. Sürenin uzatılması kararı öncesinde AB ülkeleri arasında tartışmaların yaşandığı kaydedildi.

Küresel çapta vergi kaçakçılığı ve kaybı ile mücadeleyi hedefleyen 136 ülkenin taraf olduğu “Vergi Konusunda Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi”ni 2011 yılında imzalayan Türkiye, 2018’den itibaren bilgi paylaşımına geçme taahhüdünde bulunmasına rağmen sözleşmeyi uygulamaya başlamamıştı. 2019 Eylülü’nde otomatik finansal bilgi paylaşımına başlanacağını açıklayan Türkiye Türkiye kökenlilerin yoğun yaşadığı Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya ve Fransa’nın ise 2019 verilerinin paylaşılacağı 2020 listesine alınmadığını duyurmuştu.

Alman siyasetçilerden vergi cenneti kararına eleştiri

Alman Yeşiller Partisi’nden Sven Giegold, Türkiye’ye tanınan ek süre kararını eleştirdi. Türkiye’nin AB üye devletleriyle vergiyle ilgili bilgilerin otomatik alışverişini uygulamadığı ve vergi bilgilerini Almanya, Avusturya, Fransa, Belçika ve Hollanda ile paylaşmadığı için uzun süredir eleştirildiğini ifade eden Giegold, AB’nin listesinde çok sayıda gelişen vergi cennetinin eksik olduğunu söyledi. Giegold, “Vergi cenneti yasası, en önemli vergi cennetlerine uygulanmadığı sürece hiçbir işe yaramayacak” dedi.

Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz da pazartesi günü yaptığı açıklamada vergi cenneti olan ülkelere karşı daha sert önlem almak istediklerini duyurmuştu. Scholz, vergi idaresinin, AB’nin vergi cenneti listesinde yer alan ülkelerle iş ilişkisi olan kişilere ve şirketlere karşı hedefe yönelik savunma amaçlı vergi önlemleri alabilmesi gerektiğini ifade etmişti.

Maliye bakanlarının aldığı kararın bugün AB büyükelçileri ve ardından pazartesi günü dışişleri bakanları tarafından onaylanması gerekiyor.

AB, “Panama Papers” ve “LuxLeaks” skandallarının ardından 2017 yılında vergi cennetleriyle mücadele etmek amacıyla “kara liste” yayınlamaya başlamıştı. Bu listede şu anda 12 ülke yer alıyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 17 Şubat 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.