enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:23 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB’den Türkiye’ye Temkinli Yaklaşım

AB’den Türkiye’ye Temkinli Yaklaşım
26.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Avrupa Birliği liderleri zirvesinden Türkiye’yle ticaret ilişkilerini geliştirme kararı çıkarken, Ankara’ya Doğu Akdeniz’de tartışmalı doğalgaz arama faaliyetlerine yeniden başlaması durumunda yaptırımlara maruz kalacağı uyarısı yapıldı.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın Amerika’nın Sesi’ne (VOA) dayandırdığı habere göre, AB liderlerinin ortak açıklamasında ‘‘Türkiye’ye yeni provokasyonlardan ve uluslararası hukuku ihlal eden tek taraflı eylemlerden kaçınması çağrısı yapıyoruz’’ denildi ve Türkiye’yle ilgili ek kararın Haziran ayında yapılacak değerlendirmenin ardından verileceği bildirildi. AB Aralık ayında da Türkiye’ye, yaptırımlar konusunda Mart ayına kadar süre tanımıştı.

AB, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama faaliyetlerinden geri adım atmasının karşılığında Ankara ile daha kapsamlı bir gümrük birliği anlaşmasının da sinyalini verdi.

Açıklamada AB liderleri, birliğin uzmanlarının Gümrük Birliği Anlaşması’nın yenilenmesi üzerinde çalışabileceklerini bildirdi.

Böylece 1990’larda yapılan Gümrük Birliği Anlaşması hizmet, tarım ürünleri ve kamu alımlarını kapsayacak şekilde genişletilebilir.

AB adayı Türkiye ile gümrük birliğinin genişletilmesi Türkiye’yi dünyanın en büyük ticaret bloğu olan AB pazarına tamamen dahil edecek, mal ve hizmetlerin neredeyse tamamı engelsiz şekilde dolaşıma açılacak. AB iç piyasası 80 milyon Türk tüketiciyle genişleyecek.

Plan ilk olarak 2016 yılında Türkiye, Suriye’deki iç savaştan kaçan sivillere ev sahipliği yapmayı kabul ettiğinde yapılmıştı, ancak Ankara ve Brüksel arasında insan hakları, doğalgaz konularındaki anlaşmazlıklar Türkiye’nin AB üyeliği sürecinin durmasına ve AB ülkelerinin kapsamlı Gümrük Birliği planından geri adım atmasına neden olmuştu.

Müzakerelerin sona ermesi hala birkaç yıl sürebilir. AB, Türkiye için daha güçlü bir bölgesel rol arayışında olan Erdoğan’ın yön değiştirmesinden endişe ediyor.

AB Türkiye’yi çıkarlarını korumak için aralarında mal varlığının dondurulması, seyahat yasakları, enerji ve turizm gibi önemli sektörlere yönelik yaptırımların da olduğu gerekli araçları ve seçenekleri kullanacağı konusunda uyardı.

Ankara Çarşamba günü Brüksel’i zaman kazanmaya çalışmakla suçlamış ve yaptırım dilinin faydasız olduğunu belirtmişti.

Ancak Avrupa Birliği’nden diplomatlar temkinli olmak için geçerli nedenleri olduğu görüşünde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta Cuma gecesi imzaladığı bir kararnameyle Türkiye’yi, kadınları şiddetten koruyan İstanbul Sözleşmesi’nden çıkartmıştı. ABD ve AB, bu hamlenin Türkiye’nin insan hakları sicilinde geriye doğru atılan adımlardan bir yenisi olduğunu söylemişti.

AB liderleri açıklamada ‘‘Hukukun üstünlüğü ve temel haklar önemli bir kaygı konusu olmaya devam ediyor’’ ifadesini kullandı.

[TÜHA Haber Ajansı, 26 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.