enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:57 Ekonomide gözler mart ayına çevrildi
06:44 Su Yönetiminde Yapay Zeka’nın Evrimi
06:34 CHP’de Görele Belediyesi krizi
00:04 Kudüs Valiliği: İsrail’in işgal altındaki Doğu Kudüs’teki Mescid-i Aksa’da ramazan ayı hazırlıklarını engellemeye devam ediyor…
00:03 “Türkiye nükleer silah yapabilir”
00:03 KAAN’ın yeni prototipleri sahnede: Neler değişti?
00:03 On bir ayın sultanı ramazanın ilk teravih namazı, 18 Şubat Çarşamba günü kılınacak…
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya’ya gidecek
00:02 İstanbul’daki uyuşturucu soruşturması kapsamında CHP’li Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli ifadeye çağırıldı.
00:01 Türkiye’yi Kuşatma Hayali
00:01 Sıcaklıklar önce düşecek sonra yükselecek
00:26 Moskova Crocus Expo’da dev gıda fuarına çok sayıda Türk şirketi katıldı
00:07 İletişim Başkanı Duran’dan ‘TRT World Citizen Awards’ paylaşımı
00:04 Kocaeli’ Gebze ilçesinde Barış Manço’yu eserleriyle anıldı
00:03 Dışişleri’nden katil İsrail’in Batı Şeria’da arazi tesciline sert tepki
00:03 Huzurlu bir Ramazan için sorunsuz alışveriş: Güven ve hız Amazon.com.tr’de buluşuyor!
00:02 Bakan Kurum: “Çöp kutusu göndermeyi ballandıra ballandıra anlatıyor ama 455 bin konutu beğenmiyorlar”
00:02 Filistin’de İsrail’in yaptığı gibi CHP’li Milas İlçe Başkanı Ahmet Kılbey’den iş makanasıyla Asırlık Ağaç Katlimı!
00:01 TBV’nin Yarının Denklemi serisinin yeni bölümü yayınlandı
10:12 ‘Sevgililer Günü’nü dini bir tartışma olarak değil, sevdiklerimiz için anlamlı bir gün olarak görelim
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB’den Türkiye’ye Gerilimi Düşürme Çağrısı

AB’den Türkiye’ye Gerilimi Düşürme Çağrısı
15.08.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Türkiye ve Yunanistan’ı karşı karşıya getiren Doğu Akdeniz sorununu konuşan Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, AB’nin Yunanistan ve Güney Kıbrıs’la “tam dayanışma” içinde olduğu mesajını verdi, Türkiye’ye Akdeniz’de gerilimi azaltma ve diyaloğa geçme çağrısı yaptı. 

Mustafa Kemal ATATÜRK

AB Dışişleri Konseyi, video konferans yöntemi ile gerçekleştirdikleri toplantıda, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in çağrısı üzerine Doğu Akdeniz krizi, Belarus (Beyaz Rusya) seçimleri ile Lübnan, Venezuela ve Bolivya’daki durumu ele aldı.

Toplantının ardından ilk açıklamayı yapan AB Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Josep Borrell, sosyal medya hesabından, “Toplantı iyi ve yapıcı bir şekilde sona erdi. Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve Kıbrıs ile tam dayanışma içindeyiz. Türkiye’yi de derhal gerilimi düşürmeye ve diyaloğa geçmeye davet ediyoruz” mesajını paylaştı.

Toplantı sonunda yapılan yazılı açıklamada ise, Josep Borrell’in 27-28 Ağustos’ta Almanya’da Gymnich kentinde yapılacak gayriresmi dışişleri bakanları toplantısı öncesinde, tüm üye ülke bakanlarıyla temasta kalmaya devam edeceği ve ele alınan konularda ilerleme sağlanmazsa, farklı önlemler içeren bir plan üzerinde çalışılacağı belirtildi.

“Dayanışma, gerilimi azaltma ve diyalog”

Doğu Akdeniz konusundaki tartışmaların üç kelime ile özetlenebileceği kaydedilen açıklamada, “Bu kelimeler dayanışma, gerilimi azaltma ve diyalog” ifadesine yer verildi.

Toplantıda dışişleri bakanlarının, AB’nin Yunanistan ve Kıbrıs’la tam dayanışmasını teyit ettikleri, AB’ye üye devletlerin egemenlik haklarına saygı gösterilmesi gerektiği görüşünün yinelendiği vurgulandı. Bakanların daha önce, 15 Mayıs 2020’de Doğu Akdeniz’deki duruma ilişkin yayınladığı bildiride alınan kararlara atıfta bulunulan açıklamada, “Bakanlar aynı zamanda, Türkiye ile ilişkilerdeki ciddi bozulmanın, Doğu Akdeniz’in çok ötesinde, tüm AB için geniş kapsamlı stratejik sonuçlar doğuracağına vurgu yaptılar” ifadesine yer verildi.

Türkiye’nin son zamanlarda yaptığı sismik aramaların herhangi bir çözüme katkı sağlamadığının vurgulandığı açıklamada, “Aksine, bu girişimler daha büyük bir düşmanlığa ve güvensizliğe yol açmaktadır. Üstelik yüksek tehlikeli riskler oluşturmaktadır. Türkiye tarafından gerilimin acilen azaltılması hayati önem taşımaktadır” denildi.

Türkiye ile ilişkilerin önemine vurgu

Açıklamanın “diyalog” başlığı altında da “Bakanlar, Türkiye ile ilişkilere verdikleri önemi hatırlattı. Deniz sınırlarının oluşturulması ve buradaki kaynakların kullanılması ile ilgili konuların, tek taraflı eylemlerle değil, ancak iyi niyetle, uluslararası hukuka uygun ve iyi komşuluk ilişkileri ilkesi doğrultusunda diyalog ve müzakere yoluyla ele alınabileceğinin altını çizdi” ifadesi kullanıldı.

Bakanlar, Yüksek Temsilci Josep Borrell’in, Türkiye ile diyaloğu yeniden tesis etme çabalarına güçlü desteklerini yineledi. Aynı zamanda gerilimlerin azalmaması durumunda, Borrell’in Gymnich toplantısında alınması gereken ek önlemler için seçenekler hazırlayacağı da kaydedildi.

Türkiye ile ilişkiler hakkında daha geniş bir tartışmanın Ağustos sonunda Gymnich’te yapılacağı da belirtildi.

Haber: Arzu Çakır / VOA 

[TÜHA Haber Ajansı, 15 Ağustos 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.