enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:11 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
22:58 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 10. toplantısında konuştu
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
07:25 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
07:18 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
07:17 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
07:03 Alışılmış Ezber Döngüsü
07:02 Rusya’da enflasyonu düşürme çabaları sonuç veriyor
22:55 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
21:55 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
21:16 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:27 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB’den ‘‘Tarihi Resesyon’’ Öngörüsü

AB’den ‘‘Tarihi Resesyon’’ Öngörüsü
07.05.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Avrupa Birliği Çarşamba günü Corona virüsünün etkisiyle birliğin ekonomisinde ilk resmi tahminlere göre ‘‘tarihi resesyon’’ öngörüsünde bulundu.

(TÜHA) Türkuaz Haber Ajansı’nın Amerika’nın Sesi’ne (VOA) dayandırdığı habere göre, Avrupa Komisyonu bahar dönemi ekonomik tahminine göre 27 üyeli AB ekonomisinin bu yıl yüzde 7.5 oranında daralması, ülkelerin önlemleri giderek gevşeteceği varsayılarak bir sonraki yılda da yüzde 6 oranında büyümesi öngörülüyor.

Bu öngörüye göre 19 ülkeden oluşan Euro bölgesi ise bu yıl ekonomisinde yüzde 7,75’lik küçülme yaşayacak, Euro bölgesinin 2021’deki ekonomik büyümesininse yüzde 6,25 olması öngörülüyor.

“Ekonomik faaliyetler bir gecede üçte bir oranında düştü” 

Avrupa Birliği Ekonomi Komiseri Paolo Gentiloni, Brüksel’de gazetecilere yaptığı açıklamada ‘‘AB’nin tarihinin en büyük resesyonuna girdiği artık son derece açık’’ dedi ve salgının vurduğu Avrupa’da ekonomik faaliyetlerin bir gecede üçte bir oranında düştüğünü söyledi.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’ne göre Avrupa’da Corona virüsü vaka sayısı 1 milyon 100 binden fazla, salgın yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısıysa 137 bini geçti. Ancak verilerin belirsizliği, test sayısının az olması ve sağlık sistemlerinin zorlanması, salgının boyutunun çok daha ciddi olabileceği yorumuna neden oluyor.

En çok etkilenen alan istihdam

Salgın Avrupa’da tüketici harcamalarını, sanayi üretimini, yatırım, ticaret, sermaye akışı ve tedarik zincirlerini olumsuz etkiledi. En çok etkilenen alanlardan biri de istihdam oldu. AB içinde geçen yıl yüzde 6,7 olan işsizlik oranının bu yıl yüzde 9’a yükselmesi, 2021 yılında bu oranının yüzde 8’e düşmesi öngörülüyor.

AB Ekonomi Komiseri Gentiloni, çalışma saatlerinde de önemli miktarda düşüş yaşanacağını belirtti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) bu yıl küresel ekonomide yüzde 3’lük küçülme bekliyor. Birleşmiş Milletler (BM) ise bunun çalışma saatlerinde 305 milyon tam zamanlı işe karşılık gelecek miktarda düşüşe yol açmasının beklendiğini belirtiyor.

Avrupa’da talebin düşmesiyle sebebiyle tüketici fiyatları ve petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün etkisiyle enflasyonun da zayıflaması bekleniyor.

“Resesyondan en çok İtalya ve İspanya etkilenecek”

Avrupa’da Corona virüsü salgınını en ağır geçiren İtalya ve İspanya’nın ekonomilerinin resesyondan en çok etkilenen ülkeler olması, bu ülkeleri daha az zararla Fransa’nın izlemesi bekleniyor.

Salgını daha hafif atlatan Yunanistan’ın önceki yıllarda yaşadığı borç kriziyle yıpranan ve ağırlıklı olarak turizme dayanan ekonomisinin de salgından en kötü etkilenen ekonomilerden biri olması bekleniyor.

Fransa ekonomisinin yüzde 8,2 daralması beklenirken, Almanya’da birçok Avrupa ülkesinden daha ılımlı bir ekonomik daralma yaşaması ve daha iyi toparlanması öngörülüyor. Ancak yine de ülkenin gayri safi milli hasılasının yüzde 6,5 düşmesiyle bu yıl 2. Dünya Savaşı’dan bu yana en büyük resesyonunu yaşayacağı tahmin ediliyor.

Virüs üye ülkelerin tümünü etkilemiş olsa da uzmanlara göre ekonomik hasarın boyutu salgının her ülkedeki gidişatına göre değişecek. Bunda ekonomilerin dayanıklılığı, alınan önlemler ve uygulanan politikalar etkili olacak.

[TÜHA Haber Ajansı, 7 Mayıs 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.