enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:29 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:27 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:05 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:36 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
08:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
08:17 Turizme savaş darbesi
07:31 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
07:12 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
00:58 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:42 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu, “Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:08 Made in EU Nedir?
00:06 Ömer Çelik: İHA/SİHA kabiliyetlerimizi geliştirmemiz beka meselesidir
11:01 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:31 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:46 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB’den Rusya’ya ek yaptırım hazırlığı

AB’den Rusya’ya ek yaptırım hazırlığı
10.02.2021
A+
A-

TÜHA HABER / AB, Rusya ile yaşadığı Navalni krizinde yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. AB, aralarında Putin’e yakın isimlerin de bulunduğu Rus yetkililere karşı uyguladığı yaptırımların genişletilmesini masaya yatıracak.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’nın ‘Deutsche Welle’den aktardığı dpa ve AFP’nin haberine göre, Avrupa Birliği’ne (AB) üye 27 ülkenin büyükelçi düzeyindeki temsilcileri Çarşamba günü aralarında Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın isimlerin de olduğu üst düzey Rus yetkililere yaptırım uygulanıp uygulanmayacağını görüşmek üzere toplanacak.

AB, 17 Ocak’ta Almanya’dan Rusya’ya dönüşünde gözaltına alınan ve daha sonra tutuklanan Rus muhalif politikacı Aleksey Navalni’nin serbest bırakılmasını talep etmiş ve Rusya’nın Navalni’nin geçen Ağustos ayında zehirlenmesi olayını soruşturmamakla suçlamıştı.

Rusya’da Navalni yanlılarının düzenlediği protesto gösterilerine güvenlik güçlerinin şiddet kullanarak müdahale etmesine de tepki gösteren AB, Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar uygulamak istiyor.

Planlanan yaptırımlar arasında Navalni’nin ve yanlılarına karşı uygulanan sert müdahaleden sorumlu tutulan Rus yetkililerin AB ülkelerindeki mal varlıkları ve banka hesaplarının dondurulması ile AB’ye giriş yasağı getirilmesi bulunuyor.

AB’nin ayrıca geçen Aralık ayında kabul ettiği Küresel İnsan Hakları Yaptırım Rejimi’ni de ilk kez kullanabileceği söyleniyor. Kabul edilen belge uyarınca AB, insan hakları ihlali yaşanan ülkelere karşı yaptırım kararı alabiliyor.

Polonya ise ayrıca Alman-Rus ortaklığında devam eden Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin durdurulmasını istiyor. Ancak bununla ilgili kararı AB’nin değil, Alman hükümetinin vermesi gerekiyor.

Diplomatlara sınır dışı

Rusya’ya ek yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı, 22 Şubat’taki AB dışişleri bakanları toplantısında karara bağlanacak.

Rusya, AB’nin yaptırım hazırlıklarına karşı geçen hafta Navalni protestolarına katıldıkları gerekçesiyle Almanya, İsveç ve Polonya’dan diplomatlardan ülkeyi terk etmelerini isteyerek atağa geçmişti. Kremlin’in bu tutumuna karşı misillemede bulunan Almanya, Polonya ve İsveç de ülkelerinden birer Rus diplomatı  “istenmeyen kişi” ilan etti.

Rusya, Borrell'in ziyareti sırasında Avrupalı diplomatları sınır dışı etti
Rusya, Borrell’in ziyareti sırasında Avrupalı diplomatları sınır dışı etti

Avrupalı parlamenterlerden istifa çağrısı

Öte yandan Rusya’nın Avrupalı diplomatların sınır dışı kararını AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in geçen hafta Moskova temasları sırasında vermesi ise Birlik içinde tartışmalara neden oldu.

Avrupa Parlamentosu’nda 81 milletvekili, Borrell’in istifasını istedi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e yazdıkları ortak mektupta, “Eğer Borrell kendi isteğiyle istifa etmezse, AB Komisyonu Başkanı’nın harekete geçmesi gerektiğine inanıyoruz” çağrısında bulundu.

AB ve Rusya arasındaki Navalni krizi

Avrupa Birliği, Navalni’nin Noviçok grubundan bir madde ile zehirlendiğinin tespit edilmesinin ardından geçen Ekim ayı ortasında 6 Rus yetkiliyi hedef alan bir yaptırım listesi hazırlanmış ve bu kişilere AB’ye giriş yasağı getirilmesiyle birlikte banka hesaplarının da dondurulmasına karar verilmişti. Yaptırım listesine alınan isimler arasında Başkanlık İdaresi Başkan Yardımcısı Sergey Kiriyenko ile iç istihbarat servisi FSB’nin başkanı Aleksander Bortnikov da vardı.

44 yaşındaki Rus muhalif politikacı Navalni, 20 Ağustos’ta Sibirya seyahati sırasında uçakta rahatsızlanmış ve ardından acil iniş yapılan Omsk kentinde tedavi altına alınmıştı. Navalni’nin tedavisi 22 Ağustos’ta getirildiği Almanya’da devam etmişti. Almanya’da yapılan tetkiklerde Navalni’nin kanında Sovyetler Birliği döneminde kullanılan zehirli Noviçok maddesine rastlandığı tespit edilmişti.

[TÜHA Haber Ajansı, 10 Şubat 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.