enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:29 Fransız sinema efsanesi Brigitte Bardot 91 yaşında hayatını kaybetti
08:42 İsrail, Yunanistan ve GKRY, yaptıkları üçlü zirvenin ardından yayınladıkları ortak bildiri…
00:55 Arabuluculuk 2026 yılı ücretleri belli oldu
00:51 İletişim Başkanı Duran, Hatay’daki Toplu Açılış Töreni’ne ilişkin paylaşımda bulundu…
00:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, milli şair Mehmet Akif Ersoy’u andı
00:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem turistleri gitti, biz buradayız sizlerle beraberiz
00:33 Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
00:32 TBMM’ye ilerleyen günlerde fahiş site aidatlarıyla ilgili yasal düzenlemeye gidilecek…
00:29 Akif’in Mirası: Bir Milletin vicdanı…
00:26 “Dünya Azerbaycanlılarının Hemreylik Günü” Sempozyumu İstanbul’da gerçekleştirildi
00:20 MHP Genel Başkanı Bahçeli Hatay’da, 455 Bininci Afet Konutu Kura Çekimi, Anahtar Teslimi ve Toplu Açılış Töreni’nde konuştu…
00:15 Bakan Şimşek: Enflasyon beklentilerindeki iyileşme dezenflasyon sürecini destekleyecek
00:12 Gazze İçin Yeniden Yapılanma Vizyonu
00:06 Tebligat Kanunu’nda değişiklik TBMM’ne sunulacak…
06:41 İletişim Başkanı Duran, Suriye’deki terör saldırısını kınadı
06:34 TOKİ Sosyal Konut Projesi’ne Diyanet’ten “Caiz” Fetvası: Vatandaşın Şüphesi Giderildi!
05:50 MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ile düzenlediği ortak operasyonda DEAŞ’lı teröristi Malatya’da yakaladı.
04:32 Bugün Cumhurbaşkanın katılımıyla 455 bininci konutun anahtarları hak sahibi vatandaşlara verilecek…
03:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Muhalefet, Avrupalı Türkleri hedef almaktan utanmıyor”
03:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Müslümanlar olarak Filistin’de, Lübnan’da, Sudan’da ve dünyanın birçok yerinde kardeşlerimiz sancılı günler yaşıyoruz”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB’de dijital platformlara düzenleme tartışması

AB’de dijital platformlara düzenleme tartışması
08.10.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Eski Facebook çalışanı Frances Haugen’ın şirkete yönelik suçlamalarının ardından AB ve Almanya’da dijital platformlara yönelik yasal düzenleme planları hız kazandı.

Mustafa Kemal Atatürk(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Eski Facebook çalışanı veri bilimcisi Frances Haugen’ın Facebook’un kutuplaşmayı körüklediği ve çocuklara zarar verdiği yönündeki suçlamalarının ardından sosyal ağlar üzerindeki baskı Avrupa’da da artıyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) İç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton, Facebook eski çalışanı Haugen’ın açıklamalarının AB’nin dijital platformları denetleme planını pekiştireceğini söyledi.

Belien | Brüssel - die EU Comission legt ihren Plan zum digitalen Wallet vor

Thierry Breton

Haugen Facebook’ta  çalıştığı sırada şirketin nefreti körükleyen ve çocukların ruh sağlığına zarar veren içerikleri engellemek yerine sürekli olarak tercihini kâr elde etmekten yana kullandığı suçlamasında bulunmuştu. Haugen bu iddialarının ardından ABD Senatosu Ticaret Alt Komisyonu’nda senatörlerin sorularını yanıtlamıştı.

Breton: Düzenleme çok acil

Breton, Haugen ile bir görüşme yaptığını ve bu görüşmede kendisinin özellikle şeffaflık, veri ve algoritmalar konusundaki görüşlerini dinlediğini belirterek, “Bu görüşme, planlanan yasal düzenlemenin yumuşatılması için yapılan lobi çalışmalarına boyun eğmeme yönündeki görüşümü güçlendirdi” diye konuştu.

Haugen Facebook’un trafiği arttırmak için ABD seçimlerinden sonra yanlış bilgileri ayıklayan filtreleri kaldırdığını söylemiş, 6 Ocak’ta Capitol Hill’e düzenlenen baskının organizasyonunun da Facebook üzerinden yapıldığını belirterek şirkete karşı önlem alınmasını istemişti.

Frances Haugen Facebook-Whistleblowerin

Frances Haugen

AB Komiseri Breton, Haugen’ın iddialarının doğru olması halinde “Avrupa’da bu tür şeylere izin veremeyiz” ifadelerini kullandı.

Breton Aralık ayında DSA ve DMA olarak bilinen ve teknoloji devi şirketlerin istismarlarını engellemeyi amaçlayan iki yasa tasarısı sunmuştu. Tasarılara dair Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyindeki tartışmalar devam ediyor.

Brüksel’in reklam hedefleme uygulaması konusunda da düzenleme getirmeyi planladığını söyleyen Breton, Haugen’ın Avrupa Parlamentosu’nu bilgilendirmek için Kasım ayında Brüksel’e geleceğini kaydetti.

Düzenleme Almanya’nın da gündeminde

Online platformlara düzenleme konusu Almanya’nın da gündeminde. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Adalet Bakanı Christine Lambrecht, online platformlara daha katı bir düzenleme talebinde bulundu.

Deutschland Berlin | Christine Lambrecht (SPD), Bundesfamilienministerin

Christine Lambrecht (SPD)

Almanya Yazı İşleri Ağına (RND) demeç veren Lambrecht, “ağların kendi kendilerini denetlemede sorumluluk bilinci göstermeleri yönündeki çağrıların faydası olmadığını ve sonuçta şirketlerin kar çıkarlarının sosyal sorumluluğun önüne geçtiğini” kaydetti. Lambrecht, “Bu nedenle Facebook ve benzeri şirketleri dizginlemek önemli” ifadelerini kullandı.

Lambrecht, Haugen’ın suçlamalarının “Avrupa’nın sosyal ağlara yönelik güçlü ve etkili bir düzenlemeye acilen ihtiyacı olduğunu gösterdiğini” belirtti.

EK Kaynaklar *Rtr, AFP

[TÜHA Haber Ajansı, 08 Ekim 2021] 

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.