enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:26 Tarihi komisyon İmralı’ya gidiyor
11:33 Türkiye’den Yunanistan’a sert tepki: Hukuksuz oldu bitti girişimleri reddediyoruz
00:57 Bakan Tekin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2026 yılı bütçesine ilişkin sunumunda konuştu…
00:56 Vuçiç hakkında suç duyurusu: Saraybosna’da ‘İnsan Safarisi’
00:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nüfus artış hızımız azalıyor
00:40 Özgür Özel ile Ekrem İmamoğlu anlaştı mı?
00:39 Kosova’da siyasi kriz: Hükümet yeniden kurulamadı, erken seçim kapıda
00:32 Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğu, Meclis toplantısına eski ve yeni içme suyu borularını getirdi…
00:26 Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı 2026’da iki kez yapılacak
00:23 AB’den ABD ve Rusya’nın Ukrayna’ya dair gizli barış planına tepki: Avrupa sürece dahil edilmeli
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 Liderler Zirvesi’ne katılacak
00:14 İstanbul Fatih’te zehirlenme şüphesiyle tedavi gördükleri hastanede hayatını kaybeden Böcek ailesi soruşturma sürüyor…
23:13 AK Parti Grup Başkanı Güler: Cumhur İttifakı ile birlikte İmralı ziyaretine olumlu fikir beyan ediyoruz
12:54 Türk sanat müziğinin usta ismi Muazzez Abacı’nın ardından…
10:51 Yalova’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı’nda su seviyesi yüzde10’a düştü.
00:50 FIFA 2026 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off etabının kura çekimi, bugün gerçekleştirilecek.
00:41 TRT Akademi’den aralık ayına özel spikerlik ve sunuculuk eğitimi
00:33 Tarım Bakanlığı’ndan sokak lezzetlerine sıkı takip
00:32 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı…
00:30 İçişleri Bakanı Yerlikaya,”2026’da ikinci şark tebligatı yapılmayacak”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB’de dijital platformlara düzenleme tartışması

AB’de dijital platformlara düzenleme tartışması
08.10.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Eski Facebook çalışanı Frances Haugen’ın şirkete yönelik suçlamalarının ardından AB ve Almanya’da dijital platformlara yönelik yasal düzenleme planları hız kazandı.

Mustafa Kemal Atatürk(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Eski Facebook çalışanı veri bilimcisi Frances Haugen’ın Facebook’un kutuplaşmayı körüklediği ve çocuklara zarar verdiği yönündeki suçlamalarının ardından sosyal ağlar üzerindeki baskı Avrupa’da da artıyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) İç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton, Facebook eski çalışanı Haugen’ın açıklamalarının AB’nin dijital platformları denetleme planını pekiştireceğini söyledi.

Belien | Brüssel - die EU Comission legt ihren Plan zum digitalen Wallet vor

Thierry Breton

Haugen Facebook’ta  çalıştığı sırada şirketin nefreti körükleyen ve çocukların ruh sağlığına zarar veren içerikleri engellemek yerine sürekli olarak tercihini kâr elde etmekten yana kullandığı suçlamasında bulunmuştu. Haugen bu iddialarının ardından ABD Senatosu Ticaret Alt Komisyonu’nda senatörlerin sorularını yanıtlamıştı.

Breton: Düzenleme çok acil

Breton, Haugen ile bir görüşme yaptığını ve bu görüşmede kendisinin özellikle şeffaflık, veri ve algoritmalar konusundaki görüşlerini dinlediğini belirterek, “Bu görüşme, planlanan yasal düzenlemenin yumuşatılması için yapılan lobi çalışmalarına boyun eğmeme yönündeki görüşümü güçlendirdi” diye konuştu.

Haugen Facebook’un trafiği arttırmak için ABD seçimlerinden sonra yanlış bilgileri ayıklayan filtreleri kaldırdığını söylemiş, 6 Ocak’ta Capitol Hill’e düzenlenen baskının organizasyonunun da Facebook üzerinden yapıldığını belirterek şirkete karşı önlem alınmasını istemişti.

Frances Haugen Facebook-Whistleblowerin

Frances Haugen

AB Komiseri Breton, Haugen’ın iddialarının doğru olması halinde “Avrupa’da bu tür şeylere izin veremeyiz” ifadelerini kullandı.

Breton Aralık ayında DSA ve DMA olarak bilinen ve teknoloji devi şirketlerin istismarlarını engellemeyi amaçlayan iki yasa tasarısı sunmuştu. Tasarılara dair Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyindeki tartışmalar devam ediyor.

Brüksel’in reklam hedefleme uygulaması konusunda da düzenleme getirmeyi planladığını söyleyen Breton, Haugen’ın Avrupa Parlamentosu’nu bilgilendirmek için Kasım ayında Brüksel’e geleceğini kaydetti.

Düzenleme Almanya’nın da gündeminde

Online platformlara düzenleme konusu Almanya’nın da gündeminde. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Adalet Bakanı Christine Lambrecht, online platformlara daha katı bir düzenleme talebinde bulundu.

Deutschland Berlin | Christine Lambrecht (SPD), Bundesfamilienministerin

Christine Lambrecht (SPD)

Almanya Yazı İşleri Ağına (RND) demeç veren Lambrecht, “ağların kendi kendilerini denetlemede sorumluluk bilinci göstermeleri yönündeki çağrıların faydası olmadığını ve sonuçta şirketlerin kar çıkarlarının sosyal sorumluluğun önüne geçtiğini” kaydetti. Lambrecht, “Bu nedenle Facebook ve benzeri şirketleri dizginlemek önemli” ifadelerini kullandı.

Lambrecht, Haugen’ın suçlamalarının “Avrupa’nın sosyal ağlara yönelik güçlü ve etkili bir düzenlemeye acilen ihtiyacı olduğunu gösterdiğini” belirtti.

EK Kaynaklar *Rtr, AFP

[TÜHA Haber Ajansı, 08 Ekim 2021] 

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.