enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:50 İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür
14:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, Zeynep Güneş Akgün’e destek
12:07 İçişleri Bakanı Çiftçi’den Erzurum’a duygusal veda
11:02 Kabinede bayrak değişimi
00:52 Mehmetçik Almanya’daki dev NATO Tatbikatı’na katılıyor
00:50 Doğa Koleji Kocaeli’den yıllara yayılan istikrarlı başarı
00:48 Parasıyla bile satın almak zordu: ASPİLSAN yerlisini üretti
00:40 Bakan Göktaş’tan Güvenli İnternet Günü paylaşımı
00:39 MSB Güler, 11’inci Hudut Tugay Komutanlığında: “Gazze’de üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazırız”
00:33 Sakarya taraftar grubundan açıklama: Gerilimi tırmandırmayın
00:27 Adalet Bakanı Tunç, Mattia Ahmet Minguzzi’nin mevlüt programına katıldı
00:20 Egeli gençler, TEKNOFEST hazırlıklarını sürdürüyor
00:19 GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri’nin Suudi Arabistan’da ortak üretimine yönelik mutabakat zaptı imzalandı.
00:11 Uluslararası Esnaf Birliği (UEB), Türk dili konuşan ülkeler başta olmak üzere, ülkemizde ve dünya’da hızla büyüyor
00:05 Batı Trakya Türk toplumu mensubu Müslüman öğrencilere Ortodoks Hristiyan ritüeli dayatması
00:04 “Suriye ordusu entegrasyonu kabul etmeye mecbur bıraktı”
00:01 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK), Hatay’da 2 gün süren anlamlı bir buluşma
00:00 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Adana ve Mersin’deki sel mağdurlarına 33,5 milyon lira kaynak
11:03 Narkotikte “Avcı” dönemi: Yapay zeka destekli ilk operasyonda 305 gözaltı
10:44 Ticaret Bakanlığı’ndan , gümrük idarelerinde işlem gören teminatlara ilişkin bilgiler ve işlem süreçleri
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB’de dijital platformlara düzenleme tartışması

AB’de dijital platformlara düzenleme tartışması
08.10.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Eski Facebook çalışanı Frances Haugen’ın şirkete yönelik suçlamalarının ardından AB ve Almanya’da dijital platformlara yönelik yasal düzenleme planları hız kazandı.

Mustafa Kemal Atatürk(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Eski Facebook çalışanı veri bilimcisi Frances Haugen’ın Facebook’un kutuplaşmayı körüklediği ve çocuklara zarar verdiği yönündeki suçlamalarının ardından sosyal ağlar üzerindeki baskı Avrupa’da da artıyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) İç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton, Facebook eski çalışanı Haugen’ın açıklamalarının AB’nin dijital platformları denetleme planını pekiştireceğini söyledi.

Belien | Brüssel - die EU Comission legt ihren Plan zum digitalen Wallet vor

Thierry Breton

Haugen Facebook’ta  çalıştığı sırada şirketin nefreti körükleyen ve çocukların ruh sağlığına zarar veren içerikleri engellemek yerine sürekli olarak tercihini kâr elde etmekten yana kullandığı suçlamasında bulunmuştu. Haugen bu iddialarının ardından ABD Senatosu Ticaret Alt Komisyonu’nda senatörlerin sorularını yanıtlamıştı.

Breton: Düzenleme çok acil

Breton, Haugen ile bir görüşme yaptığını ve bu görüşmede kendisinin özellikle şeffaflık, veri ve algoritmalar konusundaki görüşlerini dinlediğini belirterek, “Bu görüşme, planlanan yasal düzenlemenin yumuşatılması için yapılan lobi çalışmalarına boyun eğmeme yönündeki görüşümü güçlendirdi” diye konuştu.

Haugen Facebook’un trafiği arttırmak için ABD seçimlerinden sonra yanlış bilgileri ayıklayan filtreleri kaldırdığını söylemiş, 6 Ocak’ta Capitol Hill’e düzenlenen baskının organizasyonunun da Facebook üzerinden yapıldığını belirterek şirkete karşı önlem alınmasını istemişti.

Frances Haugen Facebook-Whistleblowerin

Frances Haugen

AB Komiseri Breton, Haugen’ın iddialarının doğru olması halinde “Avrupa’da bu tür şeylere izin veremeyiz” ifadelerini kullandı.

Breton Aralık ayında DSA ve DMA olarak bilinen ve teknoloji devi şirketlerin istismarlarını engellemeyi amaçlayan iki yasa tasarısı sunmuştu. Tasarılara dair Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyindeki tartışmalar devam ediyor.

Brüksel’in reklam hedefleme uygulaması konusunda da düzenleme getirmeyi planladığını söyleyen Breton, Haugen’ın Avrupa Parlamentosu’nu bilgilendirmek için Kasım ayında Brüksel’e geleceğini kaydetti.

Düzenleme Almanya’nın da gündeminde

Online platformlara düzenleme konusu Almanya’nın da gündeminde. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Adalet Bakanı Christine Lambrecht, online platformlara daha katı bir düzenleme talebinde bulundu.

Deutschland Berlin | Christine Lambrecht (SPD), Bundesfamilienministerin

Christine Lambrecht (SPD)

Almanya Yazı İşleri Ağına (RND) demeç veren Lambrecht, “ağların kendi kendilerini denetlemede sorumluluk bilinci göstermeleri yönündeki çağrıların faydası olmadığını ve sonuçta şirketlerin kar çıkarlarının sosyal sorumluluğun önüne geçtiğini” kaydetti. Lambrecht, “Bu nedenle Facebook ve benzeri şirketleri dizginlemek önemli” ifadelerini kullandı.

Lambrecht, Haugen’ın suçlamalarının “Avrupa’nın sosyal ağlara yönelik güçlü ve etkili bir düzenlemeye acilen ihtiyacı olduğunu gösterdiğini” belirtti.

EK Kaynaklar *Rtr, AFP

[TÜHA Haber Ajansı, 08 Ekim 2021] 

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.