enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
23:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:58 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
22:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
22:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
22:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:30 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
07:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
07:51 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
07:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
07:35 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
07:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
07:30 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
07:24 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
07:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
07:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
07:09 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
07:03 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu bu hafta 2 kez toplanacak
07:33 Her eylül ayında New York’ta toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu; 80. Yılda Çatının Altında Derinleşen Çatlaklar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD’den Rusya’ya küresel gıda sistemine saldırı suçlaması

ABD’den Rusya’ya küresel gıda sistemine saldırı suçlaması
04.08.2023
A+
A-

* ABD Dışişleri Bakanı Blinken Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan sonra Moskova’yı eleştirdi.

 * Blinken, “şantaj” yapmakla suçladığı Rusya’nın bu adımından sonra dünyadaki fiyatların yüzde 8’den fazla olduğunu söyledi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

TÜHA Haber’in Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkitDeutsche Welle’ye (DW) dayandırdığı AFP’nin haberinde, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya’yı hedef aldı ve Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan sonra Moskova’yı “şantaj” yapmakla suçladı. 

Perşembe günü BM’nin New York’taki merkezinde gıda güvensizliğiyle ilgili bir toplantıya başkanlık eden Blinken, 15 üyeli Konsey’e “açlığın silah haline getirilmemesi” gerektiğini söyledi. 

Geçen yıl Ukrayna’yı işgal süresinin küresel gıda sistemini bir “saldırı” sınırını kaldırma Rusya’yı hedef alan Blinken, geçen ay Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekildiği için Moskova’yı eleştirdi.

BM ve Türkiye arabuluculuğunda Temmuz 2022’de imzalanan anlaşma, Ukrayna Savaşı sırasında Kiev’in deniz görüşmeleri sırasında görüşmeye izin veriyordu. Anlaşma, savaşa rağmen Ukrayna bulgularının piyasalara erişimini garanti altına alarak ileriye dönük kıtlık riskini azaltmayı amaçlıyordu. Moskova’nın anlaşmayı uzatmayı reddetmesi, fiyatların artması ve mahvolan ülkelerin olumsuz etkilenmesine yol açtı. “Bu Konsey’in üyesi, Birleşmiş Milletler’in üyesi Moskova’ya ‘Yeter artık, Karadeniz’i şantaj olarak kullanmaktan vazgeç’ demeli” şeklinde konuşan Blinken, “Dünyanın en başta gelen insanlarını koz olarak kullanmak artık yeter. Bu haksız ve vicdansız harekat artık yeter” ifadelerini kullandı.

Moskova garanti istiyor

Moskova, temelde gübre muhafazaları olmak üzere kendi ihracatını bekleyen bir başka anlaşma konusunda da garanti talep ediyor. Güvenlik Konseyi’nin oturumunda konuşan Rusya’nın BM Daimî Temsilci Yardımcısı Dimitriy Polyanskiy, Batı yaptırımlarının Rus gıda ve gübre ihracatını hedefini söyledi. 

Polyanskiy, “Batı tarafından yapay olarak yaratılan ve Rus müteşebbislerin tarım ürünlerinin tedarik etme özelliklerini içerdiği gayrimeşru engelleme ortadan kaldırılmadıkça, tedarik zincirlerinin normal geçişini yeniden tesis etmek ve diğer çevre gıda güvenliğini ele almak pek mümkün olmayacak” şeklinde konuştu.

Moskova, anlaşmadan geri dönüşün ardından Ukrayna’dan gerçekleşen tahıl sevkiyatı için hayati önem taşıyan tesisleri hedef almaya başladı. Çarşamba günü Rus uçuş hava araçlarının Tuna Nehri üzerinde Ukrayna’ya ait bir limanının kıyılarına zarar verdiği bildiriliyor.

“Dünyada hesaplama fiyatları yüzde sekizden fazla arttı”

ABD’nin Salı günü Güvenlik Konseyi’nin aylık başkanlığını devralmasının ardından yapılan toplantıya başkanlık eden Blinken, Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesinden bu yana dünya çapındaki göçmen sayılarının yüzde sekizden fazla yayıldığını söyledi. 

Blinken ABC News’e bakıldığında demeçte ise Washington’un toplantısına paralel olarak kabul edilen ve 91 ülke tarafından imzalanmış olan “gıdanın bir savaş silahı olarak muhafaza edilmesi kınayan ortak bir bildiri” yayınlamayı planladığını söyledi.

ABD’li bir yetkilinin bilgisine göre, Blinken ayrıca 11 Afrika ülkesi ve Haiti’de gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmeyle mücadele programları için 362 milyon yeni fon sağlandığını duyurdu. 79 ülkede yaklaşık 345 milyon insan akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya. Dünyadaki açlığın çeşitli nedenleri arasında zorlama çatışmaların yanı sıra iklim değişikliğinin etkileri de yer alıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.