enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:07 Avrupa Haberleri / Litvanya Başbakanı’ndan Orban’a: ‘Ukrayna’yı suçlamak saçmalık’
00:06 Türkmenistan Lojistikte Vites Yükseltiyor
00:06 Çok kutuplu uluslararası sistem bağlamında Türk Dış Politikası’nda Güvenlik Anlayışının Dönüşümü
00:06 Türkiye ham çelikte, üretimini artırarak pozitif ayrışan ülkeler arasında yerini aldı…
00:05 Türkiye’de her 10 yetişkinden yaklaşık yedisi obez veya fazla kilolu
00:04 Avrupa Haberleri / Rus petrolü tartışması büyüyor: Zelenskiy, Fico’yu Ukrayna’ya çağırdı
00:04 6 soruda Afganistan-Pakistan krizi
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği’nin (ASKON) Geleneksel İftar Programı’nda konuştu
00:03 MSÜ Hava Harp Okulu’nda uyuşturucu soruşturması: 3 sözleşmeli er tutuklandı
00:02 Kruvaziyer fırtınası Türkiye’de esecek: Turizmde gizli patlama
00:02 Türk siyasi tarihinin “postmodern darbe” sürecinin failleri yargılama sonucu cezasız kalmadı…
00:01 AK Parti Genel Merkez İnsan Hakları Başkanlığınca,”28 Şubat: Vesayet, Darbe ve Milli İradenin İnşası” programı düzenlenecek
11:37 Bakü’de tarihi buluşma: 1926 Türkoloji Kurultayı 100 yıl sonra anılıyor
09:24 Milli Eğitim Bakanlığı 903 sözleşmeli personel alacak
09:01 Meteoroloji’den 31 ile ‘sarı’ kodlu uyarı
00:46 Finansal Strateji Danışmanı Dilek HAKAN, “Zengezur Koridoru Türkiye İçin Hem Fırsat Hem de Risk”
00:44 ABTTF Başkanı: Yunanistan’da halkın büyük çoğunluğu demokratik kurumlara güven duymuyor
00:18 Türkiye Bursları’na 2026 Yılında 200 Bine Yakın Rekor Başvuru
00:13 Bakan Abdulkadir Uraloğlu: Sirkeci-Kazlıçeşme hattı 2 yaşında
00:13 Milli Güvenlik Sorunu: Sanal Kumar ve Kalbine Sızan Sessiz Tehdit!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD’deki yangın ve Gazze’deki İsrail zulmü

ABD’deki yangın ve Gazze’deki İsrail zulmü
A+
A-

ABD’nin California eyaletinin Los Angeles kentinde günlerdir süren ve bir türlü söndürülemeyen yangın Amerikan tarihinin herhalde en büyük yangınlarından biridir. Amerika’da bu kadar geniş alanı etkileyen, bu kadar uzun süre söndürülemeyen, görülmemiş maddi kayıplara yol açan yangınlar çok görülmüş değildir. Dünyanın en gelişmiş, en zengin, en büyük ülkesi son yangın karşısında büyük bir acizlik içine düşmüştür.

Herhangi bir ülkenin uğradığı sel, deprem gibi doğal afetler; yangın gibi yarı doğal, yarı dikkatsizlik, tedbirsizlik ve sabotaj gibi ihanete bağlı afetler karşısında memnuniyet duymak asla insani ve medeni bir tutum ve tepki değildir. Çünkü doğal afetlerin nerede ne zaman ortaya çıkacağını kimse bilemez. Bugün ona, yarın sanadır. Kaldı ki dünyamız artık global bir köye dönmüştür. Bu köyün herhangi bir yerinde ortaya çıkan bir felaket diğer yerlerini de olumsuz etkilemektedir.

Hele yangınlar ve bilhassa orman yangınları dünyanın akciğerlerini örselemekte, insanoğlunun hayatını zorlaştırmaktadır. Aynı şekilde akarsuların, göllerin nehirlerin kirlenmesi, zehirlenmesi de kirlendiği ve zehirlendiği bölgeyle sınırlı kalmıyor; dünyanın bütün sularına yayılıyor. Dünyanın şurasında, burasında ortaya çıkan herfelaket tüm dünyayı ve tüm insanlığı olumsuz şekilde etkileme potansiyeline sahiptir.

Bu yüzden hiçbir ülke ve hiçbir toplum başka bir ülke ve toplumun başına gelen felakete sevinmemeli, tersine felaketin önlenmesi için yardımcı olmalıdır. İnsani bakış budur!

Amerika’daki son yangına özellikle Müslüman ülkelerde birçok insan tarafından böyle bakılmadığı, Amerikan devletinin ve Amerikan toplumunun Gazze’deki İsrail zulmüne ve soykırımına kraldan fazla kralcı bir tutumla verdiği desteğin bir bedeli olduğu, dolayısıyla ilahi bir ceza olduğu dile getiriliyor.

Burada doğru olan Amerika’nın Gazze’deki İsrail soykırımına, Gazze’de İsrail’in yarattığı cehenneme verdiği, her türlü sorgulamaya ve eleştiriye açık destektir. Ama ABD’deki yangın bunun bir cezası mıdır, bunu ancak Allah bilir. Bizim konuyla ilgili söyleyebileceklerimiz ise şunlar olabilir: Müslüman inanç ve kültüründe en büyük günah zulüm ve haksızlıktır. Zulüm yapan, haksızlık yapan asla âbâd olmaz, olamaz. Bu kazıyye-i muhkeme (değişmez hüküm)’dür. “Mazlumun âhı, tahttan indirir şahı”, “Alma mazlumun âhını, çıkar âheste âheste” sözleri de bu inanç ve kültürün ürünleridir.

Bugün Gazze’de İsrail tarafından 16. ayına giren ve tarihte benzeri görülmemiş bir zulüm icra edilmektedir. Tarihin hiçbir zulmünde bugün Gazze’de sahnelenen zulümde olduğu kadar siviller, kadınlar, çocuklar zulme kurban yapılmamıştır. İsrail’in Gazze denen küçücük bir alana sıkışmış iki milyondan fazla Filistinliye yaşattığı cehennemin en fazla kurbanı olan çocukların âhı dünya fezasından ebedi silinmeyecektir. Bu âh’ların öyle veya böyle bir bedelinin olmayacağını kimse söyleyemez. Yine Müslüman kültürünün ürünü olan şu dörtlük de bunun iyi bir kanıtıdır:

Bir âh deyip geçme öyle,

Bir âhtadır Celal-i Zatı,

Bir âh semayı arşı sarsar,

Bir âh yıkar bu kâinatı.

Yeniden ABD’deki yangına dönecek olursak, bu yangın için “oh oldu!” demeyiz, sevinmeyiz. Ama Amerikalıların ve özellikle bu yangına muhatap olan İsrail destekçisi sanatçıların yaşadıkları felaketten bir ders çıkarmalarını dilemek de herhalde sakıncası olan bir tavır alış olamaz!

İki şey bağdaşmaz: Para sevgisi ve dindarlık - DÜŞÜNENLERİN DÜŞÜNCESİ

İsmail ÖZCAN & Eğitimci Yazar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.