enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
04:58 İttihat ve Terakki cemiyetinin, Şam Valisi olarak atadığı Cemal Paşa: Köpekler ve Araplar Giremez!
04:29 Adalar Vakfı’ndan İstanbul’un hafızasına yolculuk: Adalarda Hayat Var belgeseli yayında
00:55 Rusya-Ukrayna Savaşı’nın arabulucu ülkesi: Türkiye
00:52 İmalat sanayisi işletmeleri için uygun koşullu finansman paketi
00:51 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Bulut, Mısır’da İş Birliği Protokolüne imza attı
00:47 “Narin Güran cinayetine aylar sonra müdahil olundu” haberlerine yalanlama
00:45 Güvenlik kaynakları ne diyor: 25 maddede Suriye’de yaşananlar-görüşmeler-beklentiler
00:39 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörden medet umanlar sonuç alamaz
00:23 Türk tipi Kamikaze İHA’dan tam isabet: SKYDAGGER sahnede
00:22 Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı: Bakıma Muhtaçlık
00:17 Sivil Havacılıkta pilot sayısı geçen yıla göre yüzde 10 artışla 17 bin 910’a ulaştı
00:14 Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem felaketinin 3. yılında eğitim öğretime bir gün ara verilecek.
00:04 Gergerlioğlu’ndan destek; “İşçilere yönelik hukuksuzluk devam ederse, halk boykot başlatacaktır!”
00:01 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
12:15 ABD’nin SDG’den Neden Vazgeçti
11:07 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 ICE’a Tepki Büyüyor
00:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD’de İstihdam Artışı Beklentinin Üstüne Çıktı

ABD’de İstihdam Artışı Beklentinin Üstüne Çıktı
05.11.2022
A+
A-

Amerika’da işverenler Ekim ayında beklenenden daha çok kişiyi istihdam etti ancak işsizlik oranının yüzde 3,7’ye çıkması, işgücü piyasası koşullarında bir miktar gevşemeye işaret etti. Bu da ABD Merkez Bankası’nın (FED) Aralık ayından itibaren daha düşük oranlarda faiz arttırmasına olanak tanıyabilir.

Washington’dan Uluslararası Haber Ajansı (UHA)nın haberine göre, Çalışma Bakanlığı’nın istihdam raporuna göre tarım dışı istihdam geçen ay 261 bin arttı. Eylül ayının daha önce 263 bin olarak açıklanan artış rakamı ise 315 bin olarak revize edildi.

İşsizlik oranı Eylül ayındaki yüzde 3,5 seviyesinden yüzde 3,7’ye çıktı. Saatlik kazanç ortalaması Eylül ayındaki binde 3’lük artışının ardından Ekim’de binde 4 arttı.

Geçen yılki büyük artışların hesaplamadan düşmesiyle Eylül ayında yüzde 5 oranında artan ücretler Ekim ayında yıllık bazda yüzde 4,7 oranında yükseldi. Diğer ücret ölçütleri de enflasyon için iyiye işaret olarak geriledi.

FED Çarşamba günü faiz oranını 75 baz puan daha arttırmış ve enflasyonla mücadelenin borçlanma maliyetlerini daha da arttırmasını gerektireceğini söylemişti. Ancak FED, para politikasında son 40 yılın en hızlı sıkılaşmasında bir kırılma noktasına yaklaşıldığını da kaydetti.

İşverenlerin şirketlerden ayrılan işçilerin yerine yenilerini koyması nedeniyle yüksek borçlanma maliyetleri arasında iç talep yumuşasa da istihdam artışı güçlü kalmaya devam etti.

Ancak resesyon risklerinin artmasıyla birlikte bu uygulama yakında sona erebilir. Tedarik Yönetimi Enstitüsü’nün dün açıklanan anketi bazı hizmet sektörü şirketlerinin belirsiz ekonomik koşullar nedeniyle açık pozisyonları doldurmayı ertelediğini ortaya koydu.

Güçlü istihdam piyasası FED’in 1980’den beri en hızlı şekilde faiz oranlarını arttırdığı ve son 40 yılın en yüksek enflasyon oranıyla mücadele ettiği sırada karşılaştığı zorluklardan biri.

İstihdamın ve ücretlerin artması, işsizlik oranının düşmesi çalışanlar için iyiyken aynı zamanda fiyatların artmasına da neden oluyor.

Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan Ekim ayı istihdam raporu gelecek hafta yapılacak Kongre ara seçimleri öncesinde açıklanan son önemli ekonomik rapordu.

ABD’de kronik enflasyon birçok hanenin bütçesini olumsuz etkiliyor ve 8 Kasım’da yapılacak ara seçimlerin en önemli gündem maddelerinden birini oluşturuyor. Cumhuriyetçi adaylar Kongre’nin kontrolunu ele geçirmek için Demokratlar’a enflasyon üzerinden saldırıyor.

Başkan Joe Biden ve Kongre’deki Demokratlar ise daha önceki ekonomik gerileme dönemlerinden çok daha hızlı şekilde Amerikalılar’ın işlerini geri kazanmalarını sağlayan politikalarının başarılı olduğuna dikkat çekiyor.

Ancak bu mesaj enflasyonun Demokratlar’ın liderliği dönemindeki rekor artışı nedeniyle gölgede kalıyor.

Ek kaynaklar * Reuters, Associated Press

[TÜHA Haber Ajansı, 05 Kasım 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.