enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
07:17 Washington Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini desteklediğini açıkladı
07:12 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
07:10 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
07:10 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
07:00 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
06:49 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı
00:05 Kocaeli merkezli Bifet firmasının ürettiği Salamda domuz eti, kıymada kanatlı eti çıktı
00:02 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
23:39 Kaynaklar: Trump, Azerbaycan ve bazı Orta Asya ülkelerini İbrahim Anlaşmaları’na dahil etmek istiyor
23:30 Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 kişi daha tutuklandı
22:32 Arabulucular İsrail’den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler
22:13 Gazze’de İsrail ateşi sonucu 12’si yardım bekleyen olmak üzere 22 kişi öldü
22:02 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
21:51 Türkiye’den Suriye’ye ilk doğal gaz akışı başladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD’de İstihdam Artışı Beklentinin Üstüne Çıktı

ABD’de İstihdam Artışı Beklentinin Üstüne Çıktı
05.11.2022
A+
A-

Amerika’da işverenler Ekim ayında beklenenden daha çok kişiyi istihdam etti ancak işsizlik oranının yüzde 3,7’ye çıkması, işgücü piyasası koşullarında bir miktar gevşemeye işaret etti. Bu da ABD Merkez Bankası’nın (FED) Aralık ayından itibaren daha düşük oranlarda faiz arttırmasına olanak tanıyabilir.

Washington’dan Uluslararası Haber Ajansı (UHA)nın haberine göre, Çalışma Bakanlığı’nın istihdam raporuna göre tarım dışı istihdam geçen ay 261 bin arttı. Eylül ayının daha önce 263 bin olarak açıklanan artış rakamı ise 315 bin olarak revize edildi.

İşsizlik oranı Eylül ayındaki yüzde 3,5 seviyesinden yüzde 3,7’ye çıktı. Saatlik kazanç ortalaması Eylül ayındaki binde 3’lük artışının ardından Ekim’de binde 4 arttı.

Geçen yılki büyük artışların hesaplamadan düşmesiyle Eylül ayında yüzde 5 oranında artan ücretler Ekim ayında yıllık bazda yüzde 4,7 oranında yükseldi. Diğer ücret ölçütleri de enflasyon için iyiye işaret olarak geriledi.

FED Çarşamba günü faiz oranını 75 baz puan daha arttırmış ve enflasyonla mücadelenin borçlanma maliyetlerini daha da arttırmasını gerektireceğini söylemişti. Ancak FED, para politikasında son 40 yılın en hızlı sıkılaşmasında bir kırılma noktasına yaklaşıldığını da kaydetti.

İşverenlerin şirketlerden ayrılan işçilerin yerine yenilerini koyması nedeniyle yüksek borçlanma maliyetleri arasında iç talep yumuşasa da istihdam artışı güçlü kalmaya devam etti.

Ancak resesyon risklerinin artmasıyla birlikte bu uygulama yakında sona erebilir. Tedarik Yönetimi Enstitüsü’nün dün açıklanan anketi bazı hizmet sektörü şirketlerinin belirsiz ekonomik koşullar nedeniyle açık pozisyonları doldurmayı ertelediğini ortaya koydu.

Güçlü istihdam piyasası FED’in 1980’den beri en hızlı şekilde faiz oranlarını arttırdığı ve son 40 yılın en yüksek enflasyon oranıyla mücadele ettiği sırada karşılaştığı zorluklardan biri.

İstihdamın ve ücretlerin artması, işsizlik oranının düşmesi çalışanlar için iyiyken aynı zamanda fiyatların artmasına da neden oluyor.

Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan Ekim ayı istihdam raporu gelecek hafta yapılacak Kongre ara seçimleri öncesinde açıklanan son önemli ekonomik rapordu.

ABD’de kronik enflasyon birçok hanenin bütçesini olumsuz etkiliyor ve 8 Kasım’da yapılacak ara seçimlerin en önemli gündem maddelerinden birini oluşturuyor. Cumhuriyetçi adaylar Kongre’nin kontrolunu ele geçirmek için Demokratlar’a enflasyon üzerinden saldırıyor.

Başkan Joe Biden ve Kongre’deki Demokratlar ise daha önceki ekonomik gerileme dönemlerinden çok daha hızlı şekilde Amerikalılar’ın işlerini geri kazanmalarını sağlayan politikalarının başarılı olduğuna dikkat çekiyor.

Ancak bu mesaj enflasyonun Demokratlar’ın liderliği dönemindeki rekor artışı nedeniyle gölgede kalıyor.

Ek kaynaklar * Reuters, Associated Press

[TÜHA Haber Ajansı, 05 Kasım 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.