enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:01 Hayırseverlerin Başkenti: Kayseri
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan: 28 Şubat artığı faşizan zihniyeti lanetliyorum
00:10 World Defense Show (WDS) 2026 kapsamında FNSS, Nurol Makina ve Miilux OY arasında Teknik İş Ortaklığı Protokolü imzalandı.
00:10 (TÜİK) verilerine göre, il ve ilçe merkezlerinde ikamet ederken belde ve köylerde yaşayanların oranı geriledi…
00:09 İstanbul’da İl Tarım ve Orman ile Ticaret müdürlüklerine bağlı ekiplerince, ramazan ayı öncesinde kasaplara yönelik denetimler artırıldı
00:03 İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimize nasıl daha iyi hizmet ederiz buna odaklanıyoruz”
00:02 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan,”Gerçeği sadece CHP genel başkanı görmüyor”
00:01 ABD’de tabu kırıldı: Gazze’yi konuşan kazandı
14:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, Zeynep Güneş Akgün’e destek
12:07 İçişleri Bakanı Çiftçi’den Erzurum’a duygusal veda
11:02 Kabinede bayrak değişimi
00:52 Mehmetçik Almanya’daki dev NATO Tatbikatı’na katılıyor
00:50 Doğa Koleji Kocaeli’den yıllara yayılan istikrarlı başarı
00:48 Parasıyla bile satın almak zordu: ASPİLSAN yerlisini üretti
00:40 Bakan Göktaş’tan Güvenli İnternet Günü paylaşımı
00:39 MSB Güler, 11’inci Hudut Tugay Komutanlığında: “Gazze’de üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazırız”
00:33 Sakarya taraftar grubundan açıklama: Gerilimi tırmandırmayın
00:27 Adalet Bakanı Tunç, Mattia Ahmet Minguzzi’nin mevlüt programına katıldı
00:20 Egeli gençler, TEKNOFEST hazırlıklarını sürdürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD’de Biontech ve Pfizer’in aşısına yeşil ışık

ABD’de Biontech ve Pfizer’in aşısına yeşil ışık
10.12.2020
A+
A-

TÜHA HABER / ABD İlaç Kurumu, Biontech ve Pfizer’in geliştirdiği aşıyı “güvenli” olarak sınıflandırdı. Aşıya yakında ABD’de kullanım izni verilmesi bekleniyor.

ABD İlaç Kurumu (FDA), Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi Biontech ile ABD’li ilaç firması Pfizer’in geliştirdiği aşıyla ilgili değerlendirmesinin sonuçlarını açıkladı.

Kurumun hazırladığı raporda 38 bin kişinin katıldığı klinik araştırmanın sonuçlarının değerlendirildiği belirtilerek aşının güvenliğiyle ilgili “herhangi bir kuşkunun” bulunmadığı ifade edildi.

Aşının “güvenli” olarak sınıflandırıldığı raporda, kullanım izni verilmesinde bir sakınca olmadığı vurgulandı.

FDA’nın bugün düzenlenecek oturumunda ise aşıya acil kullanım izni verilmesini karara bağlaması bekleniyor. FDA uzmanlarının hazırladığı rapordan olumlu sonuç çıkması nedeniyle aşıya izin çıkacağı tahmin ediliyor.

İngiltere’de aşının kullanımına başlandı

Biontech ve Pfizer’in aşısına ilk kullanım izni veren İngiltere olmuştu. İngiltere’de bugünden itibaren de aşılama uygulamasına başlandı.

Biontech ve Pfizer, Avrupa İlaç Dairesi’ne (EMA) başvurmuştu. EMA’nın da yakında bu başvuruyu inceleyip kararını vermesi gerekiyor. Ancak nihai karar AB Komisyonu’nda. Komisyon, EMA’nın tavsiyesi doğrultusunda aşının kullanıp kullanılamayacağını izin verecek.

Aşı yüzde 95 koruma sağlıyor

Biontech ve Pfizer’in geliştirdiği BNT162b2 kodlı aşının, yapılan kapsamlı testlerin ardından etkisinin Covid-19’a karşı yüzde 95 koruma sağladığı açıklamıştı. Aşının tüm yaş gruplarında ve farklı demografik özellikleri olan kişilerde hemen hemen aynı oranda koruma sağladığı ve ciddi bir yan etkisinin de görülmediği belirtilmişti.

Aşının 65 yaş üstündekilerde yüzde 94 koruma sağladığı tespit edilmişti. Ancak aşının enfeksiyona karşı ne kadar süre koruma sağladığı bilinmiyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 10 Aralık 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.