enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:13 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:11 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:08 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:07 Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart…
00:07 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:06 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:06 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor!”
00:05 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:05 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
00:03 379 FETÖ iltisaklı sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülke hayrına yaptığımız her işin önüne takoz koymaya çalıştılar
00:02 Belçika’daki dev Audi fabrikası kapandı…
00:01 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’dan (PFDK) haberler…
00:01 Suriye devlet televizyonu: Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu
00:00 Yargıtay Başkanlığı’nca, deprem temalı ceza ve hukuk çalıştayları İzmir’de düzenlenecek
21:24 Son dakika gelişmesi… Fatih Ürek’ten acı haber geldi: Fatih Ürek 59 yaşında hayatını kaybetti.
13:12 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:26 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:53 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
00:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ata yurdumuz Orta Asya’nın refahına gerekli katkıyı yapmada kararlıyız”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD, Fransız çimento şirketi Lafarge’ı IŞİD’e ödeme yapmaktan suçlu buldu

ABD, Fransız çimento şirketi Lafarge’ı IŞİD’e ödeme yapmaktan suçlu buldu
19.10.2022
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

Suriye’de bir tesisinin açık kalması için Irak-Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) milyonlarca dolar ödediğini kabul eden Fransız çimento şirketi Lafarge, Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı tarafından 778 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘AP, AFP‘ kaynaklı haberine göre, ABD Adalet Bakanlığı savcı yardımcısı Matthew Olsen, Fransız şirketi, kaçırılan Batılıların işkence gördüğü bir dönemde örgütün yaptıklarını görmezden gelmekle suçladı.

Olsen yaptığı açıklamada Suriye’deki IŞİD ve Nusra Cephesi gibi ‘terörist örgütlerin’ Suriye’de masum sivillere karşı şiddet uyguladığı ve Amerikalılara zarar verdiği bir dönemde şirketin yasaya aykırı olarak ödeme yaptığına dikkat çekti ve “Çok uluslu şirketin terörist örgütlere giden ödemeleri onaylamasının hiç bir gerekçesi yok” dedi.

Lafarge: Derin pişmanlık duyuyoruz

2015’ten bu yana İsviçreli Holcim grubu yönetimi altında bulunan Lafarge’dan yapılan açıklamada grubun “olayla ilgili yönetim kademesindeki bireylerin iç tüzüğe aykırı şekildeki davranışlarından kaynaklanan sorumluluğu kabul ettiği” ve bundan “derin pişmanlık” duyduğu belirtti.

ABD Adalet Bakanlığı’nın grubun bu tür durumları tespit etmek ve kaçınmak için uygun denetim mekanizmalarını devreye soktuğunu kabul ettiğini hatırlatan şirket bu nedenle bağımsız bir denetçiye gerek bulunmadığında ısrarcı oldu.

Grup ayrıca Fransız yetkililerle de tam işbirliği içinde olduklarını belirtti, ancak haksız gördüğü yasal girişimlere karşı kendini savunacağını ifade etti.

Paris Temyiz Mahkemesi, mayıs ayında Lafarge hakkında şirketin 2014’e kadar Suriye’deki faaliyetlerine ilişkin “insanlığa karşı suçlara iştirak” suçlamasıyla soruşturma açılması talebini onaylamıştı.

Şirketin Suriye’deki taşeronu Lafarge Cement Syria (LCS) aracılığıyla 2013-2014 yıllarında aralarında IŞİD’in de bulunduğu terörist örgütlere ve aracılara Suriye’nin Celebiye kentinde şirkete ait çimento fabrikasında faaliyetleri sürdürebilmesi için milyonlarca euro vermekle  suçlanıyor.

Lafarge hakkında ayrıca, söz konusu fabrikadan IŞİD’e çimento satmak ve arabuluculara para ödeyerek cihatçı gruplardan hammadde temin etmek suçlamaları da yöneltiliyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 19 Ekim 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.