* Bu hafta Brüksel’de toplanan AB eğitim ve gençlik bakanlarının gündeminde yer alan konulardan biri de bu. Diğer öneriler arasında yaş doğrulamasının sıkılaştırılması, sosyal medya kullanımının reşit olmayanlar için kısıtlanması ve siber zorbalıkla mücadele için AB çapında bir eylem planı yer alıyor.
* Detayı haberimizde!…
TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency
Gazeteci* Romane Armangau, EuroNews
BRÜKSEL, 15 MAYIS 2025 – Brüksel’den Romane Armangau’n haberine göre, AB’ye üye ülkelerin eğitim ve gençlik bakanları Pazartesi günü bir araya gelerek gençleri internette – dezenformasyon, dijital bağımlılık ve çevrim içi taciz gibi tehditlerden- daha iyi nasıl koruyabileceklerini tartıştı.
Tüm önerilerin yasaya dönüşmesi beklenmese de mesaj netti: AB, çocuklara yönelik dijital tehditler konusunda teknolojiye karşı daha sert önlemler alma niyetinde.
Sınıfta telefon
Görüşülen önerilerden biri, okullarda cep telefonlarının tamamen yasaklanmasıydı. Birçok AB ülkesi bu adımı zaten attı: Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya’nın bazı bölgeleri ve son olarak Lüksemburg, okul saatleri boyunca telefon kullanımını kısıtladı.
King’s College London’da tıbbi istatistik profesörü Ben Carter, Aralık ayında Euronews’a verdiği demeçte, “Okullarda telefon yasağının iyi mi kötü mü olduğu konusunda kimsenin net bir cevabı yok,” dedi.
Bazı hükümetler bu konuda daha da ileri gidiyor. Fransa, 15 yaş altı çocuklar için sosyal medyaya Avrupa çapında bir kısıtlama önerisi sundu. Fransa Dijital İşler Bakanı Clara Chappaz, “Avrupa düzeyinde bir anlaşma olmazsa, Fransa harekete geçmek zorunda kalacak,” dedi, İspanya, Yunanistan ve artık İrlanda ile birlikte Avrupa Komisyonu’nu ikna etmek üzere bir koalisyon oluşturmayı hedeflediğini belirtti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da daha sıkı kuralları destekliyor. Geçtiğimiz yıl, 11 yaş altı çocuklar için akıllı telefon yasağı çağrısında bulunmuş ve sosyal medya platformlarında daha sıkı yaş doğrulama önlemleri talep etmişti.
İspanya’nın dijital kimlik teklifi
İspanya Gençlik ve Çocuklardan Sorumlu Devlet Sekreteri Rubén Pérez Correa, çevrim içi ortamda daha güçlü yaş doğrulama sistemlerine ihtiyaç olduğunu vurguladı.
İspanya parlamentosunda görüşülmekte olan yeni bir çocuk koruma yasasına göre, yetişkin sitelere erişim için kullanılan dijital cüzdan uygulaması Cartera Digital’in sosyal medya ve YouTube gibi platformlarda da 18 yaş üstü doğrulaması için kullanılmasına olanak sağlanması planlanıyor.
İspanya ayrıca, sosyal medya platformlarına varsayılan olarak daha güçlü ebeveyn kontrol sistemleri entegre edilmesini talep ediyor.
Yaş doğrulama sorunu
Ancak şu anda internet kullanıcılarının yaşını hem güvenilir hem de gizliliğe saygılı şekilde doğrulayacak bir sistem bulunmuyor. Facebook ve Instagram’ın çatı şirketi Meta, bu sorumluluğun uygulama mağazalarında olması gerektiğini savunuyor ve yaş kontrolünün o düzeyde yapılmasını öneriyor.
AB’de yürürlükte olan birçok yasa, platformlara kullanıcıların yaşını kontrol etme yükümlülüğü getiriyor. Dijital Hizmetler Yasası (DSA) ve Görsel-İşitsel Medya Hizmetleri Direktifi (AVMSD), çocukları zararlı içeriklerden korumaya yönelik hükümler içeriyor. Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR) ise çocukların kişisel verilerini koruyor. Hâlâ müzakereleri süren Çocuk Cinsel İstismarı Materyali (CSAM) düzenlemesi de çocukları korumak için etkili yaş doğrulaması zorunluluğu getirmeyi amaçlıyor.
Polonya Eğitim Bakanı Barbara Nowacka, Euronews’a yaptığı açıklamada, “İlerleme kaydetmek için Avrupa Komisyonu’na ve iş birliğine ihtiyacımız var. Tek başına ülkeler, etkili yaş sınırlamaları getiremez, ancak birlikte bu mümkün,” dedi. “Bu yapılabilir, ama elbette uzun vadeli bir proje.”
Çocuk güvenliğine öncelik
Konsey toplantısına davet edilen gençlik kuruluşları, DSA, AVMSD ve “Çocuklar için Daha İyi İnternet” stratejisi gibi mevcut yasaların daha etkin uygulanmasını talep etti. Bu yasalar genç kullanıcıları korumaya yönelik araçlar içerse de genellikle tam anlamıyla hayata geçirilmiyor.
Avrupa Komisyonu’nun Nesiller Arası Adalet, Gençlik, Kültür ve Spor’dan Sorumlu Üyesi Glenn Micallef, Euronews’a yaptığı açıklamada çocukların korunmasına ilişkin AB çapında yeni yönergeler, siber zorbalıkla mücadele eylem planı ve sosyal medyanın ruh sağlığı üzerindeki etkisine dair yeni bir araştırmanın yolda olduğunu söyledi. Bu araştırmanın 2025 sonuna kadar yayımlanması planlanıyor.
CENEVRE – TÜHA HABER / ABD ile Rusya arasındaki güvenlik görüşmeleri, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy R. Sherman ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov başkanlığında İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılıyor. (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (TRT Haber)’e dayandırdığı AA’nın haberine göre, Görüşmeler, ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre...
BERLİN-TÜHA HABER / ABD’li yatırımcı Bill Gates, insanlığın enerji ihtiyacında belirgin bir artış olacağına işaret ederek, nükleer enerjinin iklim felaketini önlemede yardımcı olabileceğine dikkat çekti. (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Microsoft’un kurucusu ABD’li yatırımcı Bill Gates, iklim değişikliğiyle ve yüksek enerji fiyatlarıyla mücadele için...
İngiltere Yüksek Mahkemesi, İngiltere Parlamentosu’nun onayı olmadan İskoçya’nın gelecek yıl ikinci kez bağımsızlık referandumu düzenleyemeyeceğine hükmetti. Uluslararası Haber Ajansı (UHA) Avrupa Temsilciliğin haberine göre,İngiltere Yüksek Mahkemesi Başkanı Robert Reed, “İskoçya Parlamentosu, İskoçya’nın bağımsızlığı için referanduma gidilmesi konusunda yasa yapma yetkisine sahip değil.” dedi. Yüksek Mahkeme’nin gerekçeli kararında, “İskoçya Parlamentosu, bağımsızlık konusunda...
TÜHA HABER / Almanya, resmi olarak teknoyu (techno) müzik kabul etti. Almanya Federal Finans Mahkemesi’nin aldığı karara göre kulüpler, konser salonlarıyla aynı indirimli satış vergisi oranından yararlanabilecek. Böylece gece kulüpleri bilet satışlarından yüzde 19 yerine yüzde 7 vergi ödeyecek. Berlin’in ünlü Berghain kulübü de dahil olmak üzere davacılar, bilet satışlarında...
TÜHA HABER / Almanya koronavirüs aşısı için 750 milyon euro bütçe ayırdı. Bakan Karliczek, normale dönüşün sadece aşıyla mümkün olabileceğini belirterek aşının en erken 2021 ortasında hazır olabileceğine dikkat çekti. (TÜHA) Türkuaz Haber Ajansı’nın Deutsche Welle Türkçe’ye (DW) dayandırdığı habere göre, Alman hükümeti, yeni tür koronavirüse karşı aşının geliştirilme ve...
TÜHA HABER / ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüşen Başbakan Angela Merkel, Afganistan’da Alman ordusuna yardımcı olan yerel Afgan personelin Almanya’ya getirilmesini hedeflediğini söyledi. Görüşme sonrasında yapılan açıklamada, Merkel ve Biden’ın Kabil Havalimanı’nın güvenliğinin sağlanması konusunda Alman ve Amerikan askerlerinin ortak hareket etmelerini kararlaştırdığı, ayrıca ” korunmaya ihtiyacı olan...