enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:01
00:26 Moskova Crocus Expo’da dev gıda fuarına çok sayıda Türk şirketi katıldı
00:07 İletişim Başkanı Duran’dan ‘TRT World Citizen Awards’ paylaşımı
00:04 Kocaeli’ Gebze ilçesinde Barış Manço’yu eserleriyle anıldı
00:04 Su Yönetiminde Yapay Zeka’nın Evrimi
00:03 Dışişleri’nden katil İsrail’in Batı Şeria’da arazi tesciline sert tepki
00:03 Huzurlu bir Ramazan için sorunsuz alışveriş: Güven ve hız Amazon.com.tr’de buluşuyor!
00:02 Bakan Kurum: “Çöp kutusu göndermeyi ballandıra ballandıra anlatıyor ama 455 bin konutu beğenmiyorlar”
00:02 Filistin’de İsrail’in yaptığı gibi CHP’li Milas İlçe Başkanı Ahmet Kılbey’den iş makanasıyla Asırlık Ağaç Katlimı!
00:01 TBV’nin Yarının Denklemi serisinin yeni bölümü yayınlandı
10:12 ‘Sevgililer Günü’nü dini bir tartışma olarak değil, sevdiklerimiz için anlamlı bir gün olarak görelim
00:52 Mehmet Beyazıt’tan İki Eser Tek Kitapta: “Yüreğime Kar Yağıyor” ve “Tanrı Misafiri” Satışta!
00:48 Kocaeli’n Gebze ihracat şampiyonu firmalar ödüllendirildi…
00:40 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının,COP31’in organizasyonel hazırlıkları
00:38 Türk Eğitim Derneği’nin 98. Yıl Resepsiyonunda Seçkin Davetliler Eğitim İçin Bir Araya Geldiler
00:31 Adil Türkiye Partisi: “Erken Seçim Yarışı Başlıyor, Hazır Olan Kazanır”
00:28 ABTTF’den AB Komisyonu’na ortak rapor: Yunanistan’daki STK’larından ülkede hukukun üstünlüğündeki gerilemeye dair
00:13 Kafkasya dağlarında açan çiçek. Anadolu’da neden söndü…
00:02 Kocaeli’den Haberler…
00:08 TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan ve uygulanacak Trafik cezaları…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB Komisyonu, geri itme iddialarının incelenmesini istiyor

AB Komisyonu, geri itme iddialarının incelenmesini istiyor
08.10.2021
A+
A-

TÜHA HABER / AB Komisyonu, Yunanistan ve Hırvatistan sınırlarında sığınmacıların şiddet kullanılarak geri itildiği yönünde medyada yer alan iddialara ilişkin soruşturma başlatılmasını istedi.

Mustafa Kemal AtatürkAvrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, sığınmacıların yasa dışı bir şekilde geri itildiği iddialarına karşı Hırvatistan ve Yunanistan’ın soruşturma başlatmasını talep etti.

Johansson Perşembe günü Brüksel’de yaptığı açıklamada, sığınmacıların kısmen şiddet kullanılarak geri gönderilmelerine dair medyada yer alan haberlerden “derin endişe” duyduğunu ifade etti. Johansson, “Dış sınırlarımızda şiddetin bir formu uygulanmış gibi görünüyor” şeklinde konuştu.

“Bu haberlerin bazıları şoke edici ve çok endişe duyuyorum” diyen Johansson, “bu tür suçlamalar Avrupa Birliği olarak saygınlığımıza gerçekten zarar veriyor” ifadelerini kullandı.

AB tarafından sağlanan sübvansiyonların da suistimal edildiğine dair “inandırıcı işaretlerin” bulunduğunu kaydeden Johansson, AB dış sınırlarında görevlendirilen sınır koruma ekiplerinin kısmen Brüksel tarafından finanse edildiğini söyledi. AB Komisyonu’nun içişlerinden sorumlu üyesi, bunun da incelemesi gerektiğini vurguladı.

Johansson, konuyu Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitrakis ve Hırvatistan İçişleri Bakanı Davor Bozinovic ile de görüşeceğini kaydetti.

Bosna- Hırvatistan sınırındaki sığınmacılar (Arşiv)

Bosna- Hırvatistan sınırındaki sığınmacılar (Arşiv)

Hırvatistan ve Yunanistan iddiaları reddetti

Hırvatistan İçişleri Bakanı Davor Bozinovic söz konusu iddialara ilişkin soruşturma başlatılacağını duyurdu. Bozinovic, Hırvatistan sınır polisinin yasalara uyduğunu ve yetkilerin suistimal edilmesine izin vermeyeceğini ifade etti.

Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitrakis ise iddiaları reddederek, sınır korumanın uluslararası ve Avrupa yasaları çerçevesinde yürütüldüğünü kaydetti.

AB’nin yasa dışı yollardan insanları AB’ye  sokmaya çalışan “suç çetelerinin” hedefi olduğunu belirten Yunan Bakan, “Avrupa’nın sınırlarını korumaya ve bu tür çetelere son vermeye odaklanmayı sürdürdüğümüz için özür dilemeyeceğiz” dedi.

Avrupa Parlamentosu’nun Yeşiller partili üyesi Erik Marquart da, Hırvatistan’da geri itmelere son verilmesi gerektiğini söyledi.

AB Komisyonu’nun burada “bilerek ve sistematik olarak insan haklarının ihlal edildiğini” görmesi gerektiğini belirten Marquardt, Hırvatistan’ın bu uygulamaya son vermemesi halinde AB Komisyonu’nun hukuki süreç başlatmasını talep etti.

Avrupa medyası: Maskeli kişiler sığınmacıları dövdü

Aralarında Spiegel ve ARD‘nin de bulunduğu Avrupa ülkelerinden medya kuruluşlarının yaptığı araştırmalar sonucunda yayımladığı videolarda, Hırvatistan sınırında kar maskesi takmış, üniformalarında kimliklerine dair hiçbir işaretin bulunmadığı kişilerin sığınmacıları darp ettiği ve Bosna Hersek’e geri ittiğine dair görüntüler yer aldı. Söz konusu haberlerde, görüntülerin incelendiği ve söz konusu kişilerin Hırvat müdahale polisi mensupları olduğu iddia edildi.

Yunanistan’da da maskeli kişilerin Ege Denizi’nde sığınmacıların botlarını geri ittiği, yapılan araştırmalara göre bu kişilerin sahil güvenlik mensubu olduğu ileri sürüldü.

EK Kaynaklar *AFP, rtr, dpa

[TÜHA Haber Ajansı, 08 Ekim 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.