enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:16 MİT Başkanı İbrahim Kalın, İstanbul’da başta Kudüs olmak üzere Hamas heyetiyle görüştü
10:19 Trump yönetimi İran sendromuyla güç kaybetmeye devam ediyor
00:50 İran savaşında hangi ülkeler kazanacak, hangileri en çok zarar görecek?
10:30 Meclis’in bayram sonrası gündemi yoğun
09:13 İran, ABD ve İsrail’in saldırılarına misilleme olarak, İsrail’de Dimona’nun ardından Arad’ı da vurdu
00:58 Bir Krizin Anatomisi: Hürmüz Boğazı’nda Hukuk ve Sigorta
00:28 Geçmişten Günümüze Dışişleri Bakanlarımız | İsmet İnönü
00:20 Gazeteci Kutub Elaraby yazdı: Batı’nın Savaşlarda Dini Söylem Kullanımı
19:36 Türkiye’den İsrail’e tepki: Yahudi işgalci terörü derhal son bulmalı
19:19 Bakan Fidan: Sorun İsrail’in barış istememesi
19:06 BM Raportörü: İsrail, Filistinlilere karşı sistematik işkence uyguluyor
17:58 Fransa’nın Lübnan’daki arabuluculuk çabalarında ortaya çıkan belgede hangi önemli maddeler yer alıyor?
16:53 “KKTC karasularındaki bir denizaltından çok sayıda füze fırlatıldı” iddiasına yalanlama
16:17 29 ilde DEAŞ operasyonu: 139 şüpheli yakalandı
10:51 Türk Dünyası’nın ortak bayramı: Nevruz
10:17 Hollanda’da Türk Gençlerine Çağrı: “İki Dil, İki Dünya” Podcast Yarışması Başladı
00:03 Küba’da Enerji Krizi ve Protestolar
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
00:00 Kazakistan’da Anayasal Dönüşümün Yeni Safhası: Referandum ve Devlet Tasarımı
22:46 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB Komisyonu Başkanı’nın İtalya hakkındaki sözleri tepki çekti: ‘Ya özür diler ya da istifa eder’

AB Komisyonu Başkanı’nın İtalya hakkındaki sözleri tepki çekti: ‘Ya özür diler ya da istifa eder’
25.09.2022
A+
A-

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in İtalya’nın seçimlerden sonra ‘zor bir yöne gitmesi halinde ellerinde buna yönelik araçlar olduğunu’ söylemesi İtalyan siyasetçilerin tepkisini çekti.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)‘nın haberine göre, AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, Cuma günü ABD’deki Princeton Üniversitesi’nde konuşma yaptı.
Burada İtalya’daki seçimlere ilişkin endişe taşıyıp taşımadığıyla ilgili soru üzerine Von der Leyen, demokratik tüm hükümetlerle çalıştıklarını belirterek, ‘işlerin zor bir yöne gitmesi durumunda, Macaristan ve Polonya örneklerinde olduğu gibi araçlara başvurabileceklerini’ söyledi.
Von der Leyen’in sözleri, pazar günü genel seçimlerin yapılacağı İtalya’da infiale yol açtı. Birçok İtalyan politikacı, AB Komisyonu Başkanı’na tepki gösterdi.
Anketlerde üçüncü sırada gözüken ve sağ ittifakla iktidara gelmesi muhtemel partilerden olan Lig Partisi’nin lideri Matteo Salvini, akşam saatlerinde de bir grup partiliyle beraber protesto için AB’nin Roma’daki temsilciliği önüne gitti.
Salvini, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, İtalya saygıyı hak ediyor. Seçimlere üç gün kala tehdit, şantaj kabul edilemez. Tüm Avrupa’yı, İtalya’yı temsil etmesi gereken bir kişi diyor ki ‘Eğer İtalyanlar kötü bir şekilde oy kullanırsa bunu durdurmak için nasıl müdahale edeceklerini biliyorlar.’ Kullandığı utanç verici, tehdit edici, şantaj içeren sözlerinden ötürü AB Komisyonu Başkanı’ndan tüm İtalyanlar olarak özür bekliyoruz diye konuştu.
Lig Partisi lideri, özgür ve demokratik biçimde akıllarıyla oy kullanacaklarını belirterek, Avrupa’da yetkili makamların İtalyanların oyuna saygı duyması gerektiğini söyledi.

AB temsilciliği önünde gösteri: ‘Ursula dışarı’

Salvini, Von der Leyen için Ya özür diler ya da istifasını isteriz” dedi.
Bazı partililer de AB temsilciliğinin önünde Ursula dışarı ve Utan yazılı dövizler açtı.
Seçimin favorisi olarak gösterilen aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri Partisi lideri Giorgia Meloni de Von der Leyen’in ifadelerinden rakiplerini sorumlu tutarak, “Von der Leyen konusunda sorumluluk seçimleri kazanma amacıyla İtalya’yı kötülemek için dünyayı dolaşan İtalyan soluna aittir. Bu kabul edilemez” dedi.
Demokratik Parti (PD) lideri Enrico Letta da Von der Leyen’den sözlerine açıklık getirmesini istedi.
Merkez partilerinden Italia Viva’nın Koordinatörü Ettore Rosato da Von der Leyen’in Avrupa ile ilgilenmesinin daha iyi olacağını kaydetti.
Von der Leyen’in ABD’deki konuşmasında andığı Polonya ve Macaristan, demokratik prensiplerde gerileme olduğu gerekçesiyle bir müddettir AB tarafından eleştiriliyor. AB, söz konusu ülkelere karşı para cezası, bütçeden alacakları payı kesme gibi yöntemleri devreye koyuyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 25 Eylül 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.