enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:26 Petrolde Venezuela gerilimi: Arz endişesi fiyatları yükseltti
00:48 Trump’ın Ukrayna ’Barış’ Planı
00:42 Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bu haftada da gündem yoğun olacak…
00:42 Çok Maksatlı ve Bulanıklaştırılmış Açıklamalar
00:38 “Türkiye-Azerbaycan Jeostrateji” Sempozyumu!…
00:35 Ukrayna’da Zoraki Barış Ne Kadar Kalıcı Olur?
00:19 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tarihi değerlere sahip çıkarak kültür mirasını gelecek nesillere aktarıyor…
00:18 CHP Jön Türk, Meşrutiyet, Milli Mücadele Birikiminin Sahibi mi Hasmı mı?
00:09 KKTC’nde Kumsal Katliamı Nasıl Oldu?
00:07 Uluslararası Adalet Divanından Hukuki Tespit: İsrail Gazze’de İnsani Sorumluluklarını Ağır Biçimde İhlal Etti…
00:05 SDG/YPG’nin Entegrasyonu: Kojonktürel Zorluklar ve Yapısal Avantajlar…
00:04 Kocaeli Büyükşehir’den üst geçitlere buzlanma müdahalesi
20:31 Elektronik Müziğin Yeni İkilisi Mass Cust’tan Global Vizyonlu İlk Single: “Beginning”…
12:36 Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş’tan mübarek üç aylar mesajı
00:57 Sadettin Saran hakkında adli kontrol kararı
00:52 AJet Yönetim Kurulu Başkanı Bolat: “THY ile daha fazla iş birliği için çalışma yapıyoruz”
00:44 KODA, bir yıl boyunca sahada üretti, denedi, paylaştı…
00:38 Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Derneği’nin (USKD) yeni hizmet binası hizmete girdi…
00:36 Kıbrıs’ta Rum barbarlığı: Kanlı Noel
00:35 İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlandı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB ile Mülteci Anlaşması Beşinci Yılına Giriyor

AB ile Mülteci Anlaşması Beşinci Yılına Giriyor
17.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Bu ay Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile yardım karşılığında göçmenlerin Avrupa’ya kitleler halinde geçişini önlemek için yaptığı anlaşmanın beşinci yılına giriliyor. Ankara’nın yeniden gözden geçirilmesini istediği anlaşmanın geleceği halen belirsiz. 

Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi’nden Sinan Ülgen’e göre mülteci anlaşması Türkiye-Avrupa ilişkilerinde ilerleme görülen tek konu. Bu nedenle de bugün bu konu ilişkilerin önemli bir unsurunu oluşturuyor.

Ancak göçmenlerin arada kalmasıyla anlaşma üzerindeki baskı da artıyor. Ankara Atina’yı göçmenleri yasa dışı şekilde Türkiye’ye geri göndermekle suçluyor.

Dış Politika Enstitüsü Başkanı Hüseyin Bağcı, Türkiye’nin anaşmadan en başından beri memnun olmadığını, çünkü Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye verdiği sözleri yerine getirmediğini söyledi.

Ankara, Suriyeli mültecilerin eğitim ve sağlık masraflarının karşılanması için AB fonları üzerinde daha fazla hakimiyetinin olmasını istiyor.

Ayrıca Ankara’nın Türk vatandaşları için istediği AB’ye vizesiz seyahat talebi de yerine getirilmedi.

Ancak mülteci anlaşması Ankara’ya önemli diplomatik koruma sağlıyor.

Duvar haber sitesi yazarı Sezin Öney, Türkiye’nin insan hakları gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği konularda, anlaşma sayesinde AB baskısından kurtulduğu görüşünde.

Avrupa Birliği, gittikçe kötüleşen insan hakları sicili nedeniyle Ankara’ya karşı sert tavır takınmadığı için eleştiriliyor.

AB üyelerinin Türkiye’ye yönelik sert yaptırımlar uygulanması çağrısının bu ay yapılacak AB zirvesinde kabul görmesi düşük bir ihtimal olarak değerlendiriliyor.

Ancak Türkiye’de Suriyeli mültecilere karşı büyüyen tepkiyi gösteren son kamuoyu yoklamaları Türk hükümetinin mülteci anlaşması nedeniyle büyük bir bedel ödeyebileceğine işaret ediyor.

Bağcı, gelecek seçimlerde siyasi partilerin kesinlikle Suriyeli göçmen konusunu ya da genel olarak göçmen konusunu büyük bir siyasi mesele olarak kullanabileceğini düşünüyor.

Türkiye’deki yaklaşık 3 milyon Suriyeli mültecinin çok azı evlerine geri dönme umudu taşıyor. Bu Suriyeliler’in bölgenin karmaşık siyasi hesaplarında işlev görmeye devam edeceği sanılıyor.

Haber: Dorian Jones / VOA 

[TÜHA Haber Ajansı, 17 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.